CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Proza >  


Autor: Rodica Elena Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 1979 din 01 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

LA DRUM DE SEARĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Intrarea în sala de bilete a gării centrale, din Ploieşti, prin jumătatea deschisă a uşilor, m-a surprins. În locul animaţiei de altădată, acum numai câţiva călători la singurul ghişeu deschis aşteptau cu resemnare, sprijiniţi pe bagaje, sosirea diagramei. Am încercat să maschez surprinderea şi după o privire plină de uimire în jurul sălii, m-am îndreptat spre ghişeu. Pe o foie de hârtie agăţată într-un colt se menţiona şi rapidul de Suceava cu care urma să merg spre Moldova. Mai aveam douăzeci de minute şi pentru a ajunge la peronul nr. 4 am preferat să folosesc trecerea peste linii, în locul pasajului subteran. Inspiraţia a fost salvatoare; ajuns în dreptul intrării spre pasaj imaginea deprimantă a scărilor de coborâre şi mirosul înecăcios m-au lovit puternic.  
Doi tigănuşi se alergau pe scări şi chihoteala lor reverbera cu ecou prelungit în lungul pasajului. M-am oprit ca la un semnal, fără voinţa mea, chiar la capătul de linie unde urma să sosească rapidul. Lăsând bagajele jos am ridicat privirea. Stâlpii de susţinere nu mai aveau tencuială, păreau ca după un bombardament, iar pe resturile din coşul de gunoi picat jos, doi câini se băteau.  
Era timpul ca rapidul să sosească, dar difuzoarele staţiei transmiteau cu întreruperi un zgomot pe diferite tonalităţi sugrumate. Într-un târziu s-a anunţat sosirea lui cu menţiunea "întârziat" şi după o pauză, numerotarea vagoanelor, începând de la locomotivă. Am fost norocos. Vagonul cu numărul menţionat pe bilet s-a oprit chiar în dreptul meu. M-am suit, trăgând cu greu geamantanul după marginea scării. Am înaintat spre mijlocul vagonului căutând cu privirea numărul locului. Compartimentul avea uşa deschisă şi în dreptul geamului pe culoar un bărbat cu structură atletică, cu părul alb, adus puţin de spate, îşi fuma ţigara din care mai rămăsese doar chiştocul. Înainte de a-l duce la gură, îl strivea cu un tic nervos între degete. Mi-a făcut loc să intru în compartiment; aruncând chiştocul pe fereastră, a intrat şi el aşezându-se vizavi de mine.  
-A mers foarte încet trenul, parcă ar fi personal... Mergeţi departe? s-a introdus dumnealui.  
- Nu, circa două ore, am răspuns eu.  
- Eu merg la Suceava, a continuat, simţind nevoia să se destăinuiască cuiva. Am înmormântat ultima mea soră. M-a ajutat mult. A fost necăsătorită şi-şi iubea mult nepoţii. După o pauză, a continuat: N-am bănuit vreodată în viaţa mea, ca după patruzeci de ani de muncă să te îngropi în sărăcie. Cu pensia mea abia îmi plătesc impozitele, iau lemne de foc şi mâncare la lighioanele curţii. Mai marii ţării nu mai vor să ştie de noi. Cu ce ne-am ales după revoluţie este libertatea de a vorbi, că tot nu te aude nimeni.  
-Poate votaţi pe cine trebuie în iunie, l-am provocat.  
-Păi eu votez cu... Nu vă pot spune, votu-i secret, nu? Suntem o comună cu primar..., dar ce folos... Tărişoara noastră... O floare într-un lan de torţel. Lumea nu s-a deşteptat domnule! Pe unde am fost acum am încercat să le schimb convingerile, dar ei mi-au spus gluma cu tânţarii: Un tâlhar a fost legat de un copac şi lăsat să fie mâncat de ţânţari. După mai multe zile a fost găsit de nişte trecători, care au încercat să-l salveze, alungând ţânţarii. Osânditul sleit de puteri i-a rugat: "Lăsaţi-i tot pe ei, ăştia barem sunt sătui."  
A urmat o tăcere îndelungată, apăsătoare... Urma staţia unde schimbam trenul. Privirile noastre s-au întâlnit... El a oftat. S-a oferit să mă ajute spre ieşire. Am coborît din tren şi luând bagajul din mâna lui, ne-am luat rămas bun.  
Vorbele lui m-au urmărit mult timp: „O floare într-un lan de torţel”.  
 
 
Din volumul LUME MULTĂ, OAMENI PUŢINI  
de Rodica Elena LUPU  
Editura ANAMAROL, 2016  
Referinţă Bibliografică:
LA DRUM DE SEARĂ / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1979, Anul VI, 01 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!