CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Beletristica >  


Autor: Rodica Elena Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 1911 din 25 martie 2016        Toate Articolele Autorului

UNDEVA, CÂNDVA, CINEVA...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
roman  
 
de Rodica Elena LUPU  
* * *  
Într-un roman se naşte un dramaturg, în stare să-l transforme într-un reuşit scenariu de film.  
 
Talentata poetă şi prozatoare Rodica Elena Lupu ne relevă prin structura compoziţională frecvenţa dialogului, indicaţiile scenice şi suspansurile aşezate la locul lor - un autentic dramaturg.  
 
Personajele sunt oameni obişnuiţi, nici eroi de epopee, nici săraci, nici sfinţi.  
 
Romanul social, erotic, psihologic „Undeva, cândva, cineva...” de Rodica Elena Lupu impresionează prin autenticitate, prin firescul oamenilor, prin francheţea, curajul cu care abordează probleme delicate, relaţii, vicii într-un stil foarte direct şi original. Autoarea se distinge prin îndrăzneala spiritului său de analiză şi de a prezenta totul realist, fără să tăinuiască nimic din ceea ce este omenesc (...) romanul cucereşte în chip deosebit prin frumuseţea şi profunzimea gândirii şi a stilului aforistic.  
 
Prof. univ. dr. Ion Dodu Bălan  
 
Îmi place să citesc gândurile Rodicăi Elena Lupu aşternute pe hârtie şi revin la scrierile ei cu o bucurie specială, izvorată şi din bucuria de a-mi răsări în faţă chipul ei în timpul lecturilor. Când cunoşti autorul, mergi in intâmpinarea scrierilor lui cu sentimentul cald şi benefic al prieteniei, îi înţelegi şi îi admiri altfel scrierile. Se strecoară ceva în plus din fiinţa autorului printre rândurile pe care tu le desluşeşti în anumite culori, parcă numai pentru tine.  
 
Profesia de juristă nu a împiedicat-o să dea glas vocaţiei pentru creaţia literară căreia i s-a dedicat cu toată fiinţa sa. Romancieră, eseistă, poetă şi editoare este un artist complet, cu un univers spiritual de mare adâncime. Proza deşi este scrisă cu sufletul, poartă marca realismului scriitorilor ardeleni Ioan Slavici, Liviu Rebreanu, Pavel Dan.  
 
Critica literară are cuvinte de aleasă consideraţie pentru creaţiile ei. Scrierile ei călătoresc demult peste hotare.  
 
Pentru cine îi cunoaşte opera rămâne uimit de setea şi curajul cu care romanciera şi poeta pătrunde în adâncimile abisale ale fenomenului uman, aceasta fiind obsesia melancolic-dureroasă a întregul demers artistic al autoarei. Găsirea, iluminarea adevărului despre ciudata, paradoxala, frenetica, şi poliedrica lumină plină de umbre, de piscuri şi de scorburi, care este fiinţa umană.  
 
Nu poţi să nu observi de asemenea bogăţia de mijloace artistice cu care Rodica Elana Lupu ambiţionează să îşi ducă demersul cognitiv până la capăt, ca şi multitudinea de direcţii din care se apropie de misterul uman.  
 
Autoarea este înzestrată cu imaginaţia construirii unor chipuri de oameni care prind viaţă sub ochii noştri, portrete de o mare fineţe şi complexitate. Ea urmăreşte destinul şi psihologia mai multor familii luate din imediata realitate, cu specificul acestei perioade, cel al tranziţiei noastre, al noilor condiţii sociale în care trăim, ducându-le în final, acolo unde totul s-a împlinit după cum le-a fost scrisă soarta.  
 
Aşadar, destinul şi viaţa de familie sunt temele principale ale acestei cărţi.  
 
Subiectul se desfăşoară pe mai multe planuri care se întretaie şi în final se încheagă într-un tot unitar. Evenimentele, privite cu calm, sunt un şir de întâmplări care se derulează în succesiunea unor zile aparent banale, dar pline de semnificaţii. Sunt zile ale banalului cotidian, a realităţii terne, întâmplări care se leagă şi se desfăşoară firesc, fără niciun fel de eroism, cu personaje ca cele de care suntem înconjuraţi. Din viaţa personajelor face parte şi viaţa oraşului, cu psihologia oamenilor.  
 
Cu toate că există o multitudine de direcţii din care atacă misterul uman, evenimentele urmează un traseu liber, credibil. Nu face niciun fel de trimitere la politică. Este un roman psihologic, de analiză, fără să lipsească observaţia socială, de un realism modern, cu un echilibru constant între idee şi simţire.  
 
În desfăşurarea evenimentelor autoarea nu intervine, are răbdare şi lasă lucrurile şi întâmplările să se aşeze de la sine, pe făgaşul rostuit de destin. Romanul se încheie rotund ţesătura deasă a întâmplărilor care ilustrează teza ca destinul, există şi trebuie să se împlinească.  
 
Toate aceste aspecte se armonizează şi se aştern folosind un limbaj curgător, nuanţat şi cald, cu cuvinte simple, dar cu semnificaţii subtile, într-o exprimare îngrijită care îi conferă textului forţă detaliului, limpezime şi frumusete.  
 
Scris cu pricepere şi inteligenţă, romanul UNDEVA, CÂNDVA, CINEVA…” deschide cititorului noi căi de a înţelege complexitatea firii omeneşti. Este o proză densă, profundă, esenţială, în care fiecare cititor îşi va regăsi aspiraţiile, slăbiciunile, gândurile.  
 
Este un roman care va trebui să conteze pentru cei care vor studia interminabila şi fascinanta noastră etapă a tranziţiei, căci autoarea, artist profund, cu percepţie vie, a găsit în comportamentul cotidian semnificaţii deosebite, creând o frescă a lumii pe care o străbatem.  
 
Prof. Elena Buică  
 
Toronto, Canada  
 
Scriem rânduri, scriem gânduri... unii le apreciază, alții nu... Le scriem în cărţi, le scriem în mesaje sau comentarii pe facebook, messenger, skype… pe internet.  
 
Dincolo de ecranul rece al monitorului se găsesc tot suflete de oameni. Deși nu suntem conștienți, de cele mai multe ori, un simplu mesaj poate incita, poate face să tresalte inima cuiva. Cu toții suntem suflete, ca și el, ca și ea, ca și noi toți - trăitori în imagini, în cuvinte, în muzică.  
 
Dar dincolo de zbuciumul vieții cotidiene, de trăirile interioare ale fiecăruia dintre noi, cuvintele sau imaginile pot fi emoționante, și pot face să răsune acorduri în sufletul și în inima oricui. Acesta este un mister pe care nu-l putem înțelege, dar suntem conștienți că arde în noi, în fiecare... Noi oamenii, suntem oameni prin ceea ce luăm din jur, dar trăim prin ceea ce dăruim.  
 
Cuvintele... sunt mici frânturi din ceea ce sunt eu de fapt... e straniu cum de poți trimite și împărți cu o lume necunoscută, frânturi din tine pe care le așezi înaintea sufletului celuilalt, suntem în majoritate tristeți cu gust de dezamăgire, de neîmplinire, de pierderea cuiva drag, sau de iubire neîmpărtășită, sau poate suntem doar simplii vânători captivi ai unei rețele digitale, amanetați unei iubiri pe "net"...  
 
Dacă ai putea să vezi dincolo de aparențe, dacă ai putea să auzi, dincolo de... cuvinte...  
 
Dacă ar trebui să scriu o carte de morală, primele nouăzeci şi nouă de pagini le-aş lăsa goale şi pe pagina o sută aş scrie:  
 
Există o singură datorie. Aceea de a iubi.  
 
Albert Camus  
 
Tainele mării nu se cunosc de pe mal.  
 
Rodica Elena LUPU  
 
Referinţă Bibliografică:
UNDEVA, CÂNDVA, CINEVA... / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1911, Anul VI, 25 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!