CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Poezie > Vremuri >  INFLORIND CUVINTE

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
INFLORIND CUVINTE  
Poeme  
In primul rând trebuie afirmată polivalenţa scripturală a doamnei Veronica Maria Florescu care a încercat, cu egal succes în roman, povestire, literatură pentru copii, publicistică şi acum şi în poezie.  
Autoarea foloseşte din plin prozodia clasică-rimă-ritm, tehnicile de versificaţie – pentru a instaura o stare încântătoare, o expresie melodioasă, dar care nu se dispensează de conţinut, de semnificaţie, de un mesaj optimist, afirmând statorniciile şi bucuriile vieţii. O asemenea poezie stenică, solidarizează cu mentalul receptorului cotropit de tristeţe şi neîmpliniri, din imediatitatea contextuală.  
Deci asociem numele său şi titlurile celor două volume tipărite: „Flori de tăcere” şi cel despre care vorbim şi ajungem la cuvântul floare care ne este o cheie de descoperire a operei. Dacă analizăm titlurile poemelor după sumar, ne aflăm într-un univers depresiv, al suferinţei şi neîmplinirii care, iarăşi, nu este totdeauna definitoriu. Numai perspectiva totală a volumului elucidează universul divers de trăiri şi atitudini, amestecul de bucurie şi tristeţe, jubilaţia vieţii şi apăsarea irepresibilă a morţii. Totuşi centrul semnificant rămâne întotdeauna erotica, poezia de dragoste, subliniind diverse stări sufleteşti, asociate simbolic cu succesiunea anotimpurilor şi cu multe elemente de pastel optimist alecsandrian.  
Desigur gama sentimentelor nu este nouă şi nici versurile nu sunt exprimări complet inovatoare, dar poeta descoperă totalitatea cea mai firească, precum în poemul titular al volumului, o acumulare tensionată de ipostaze şi atitudini, uneori contradictorii, ca în creaţia romantică: „Peregrinând prin gânduri cu iubire / prin rătăciri ce par fără de rost / ecou, trecând prin toate câte-au fost / Purtată-n freamăt de nelinişti grele / retrasă-apoi în linişti ca-ntr-un leac / mă-ndrept pe drumul luminat de stele /spre-acel izvor de aşteptări prin veac / să-mi răcoresc o viitoare trudă / pe când ivit hazardul îmi dezminte / că străluciri de suflet vor s-ascundă / trăirile ce înfloresc cuvinte”, („Înflorind cuvinte”).  
Sufletul exprimă, deopotrivă, demonie şi lumină, satisfacţie şi melancolie, credinţă şi căinţă (ca în „Rătăcire”), dar opoziţia creatoare rămâne iubire/ură.  
Idealul utopic rămâne o existenţă ceremonială marcată de ritualul erotic, care opreşte timpul şi proiectează cotidianul sufocant în universul eflorescent al poveştilor. Câte un poem însă spune întreg adevărul de tristeţe şi solitudine: „Am întrebat stânca / în tăria-i bătând, / Am întrebat marea / revărsată pe gând / Am întrebat cerul / cu nori trecători / Am întrebat ţărmul / aşteptându-şi noi zori / Am întrebat viaţa / în care mă zbat / de-al meu rost neaflat... / Şi mi-au răspuns toate: / Nu exişti prin singurătate!” („Răspuns neaflat” sau „O părere”).  
Nu cred că poezia de solitudine şi tristeţe erotică a doamnei Veronica Maria Florescu trimite neapărat – cum s-a zis la creaţia eminesciană sau, la exaltările expresioniste, ci cred, se apropie, de spiritul melancoliei simboliste. (vezi textul „Culorile mării”).  
Chiar dacă, totuşi, conceptele principale în jurul cărora se polarizează poezia-alinare şi solitudine – sunt bine marcate, sensul principal, dominant, al textelor rămâne optimismul, o distinctivă vitalitate specifică.  
Cultivând, performant şi simultan, romanul şi poezia, povestirea şi poveştile pentru toate vârstele, doamna Veronica Maria Florescu tinde să devină un nume cu greutate de care trebuie să se ţină cont în contextual literar actual.  
Critic literar Aureliu Goci 
Referinţă Bibliografică:
INFLORIND CUVINTE / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1496, Anul V, 04 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!