CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  URCARE ÎNTR-O TAINĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Proza feminină şi viaţa rurală 
  
Veronica Maria Florescu, „Urcare într-o taină”, Editura Destine, 2013 
  
Cartea doamnei Veronica Maria Florescu oferă o lectură plurivalentă, instinctivă şi cu multe implicaţii morale, în formula unei povestiri extinse, dar fără denumirea de roman. În scurta autoprezentare şi adresare către cititor, autoarea exprimă câteva din deschiderile confesiunii înspre o terapeutică spirituală. 
  
Autoarea reactualizează într-o modelare românească, începuturile dificile, diversele impedimente şi adversităţi, precum şi sondaje de interioritatea conştiinţei unei absolvente de Medicină în epoca discreţionară a dictaturii comuniste. Repartiţia în afara oraşelor, devenise infernul tinerilor absolvenţi, era o lecţie aspră de existenţă, de frământări şi umilinţe, cu o grea perioadă de adaptare, pentru că transferul în primitiva şi misterioasa viaţă la ţară, după o lungă perioadă de existenţă civilizată, urbană şi modernă, reprezintă o ruptură biografică decisivă pentru destinul fiinţei. 
  
Tânăra Vivimaria, este însă un caracter greu de doborât, dotat cu o mare putere de rezistenţă şi adaptare la metamorfozele şi vicisitudinile existenţei. 
  
În plus, trebuie adăugată şi înzestrarea sa spirituală, marea capacitate de a înţelege oamenii, mai ales pe cei simpli. 
  
De la cartea celebră a doctorului Nicolae Ulieru, din perioada interbelică, Însemnărie unui medic de plasă, s-a creat o emulaţie remarcabilă în tema pioneratului asistenţei medicale în mediul primitiv, rural – ceea ce aici însemna în fond, o iniţiere în viaţa lumii, prin puterea sufletească şi argumentele morale ale unei tinere talentate, devotate şi provenită dintr-o familie bună. 
  
Autoarea nu numai că înţelege superior ţărănimea, talpa ţării, dar reuşeşte să o surprindă cu obiectivitate scripturală, să panorameze existenţa ancestrală a satului, cu ciclurile sale de la viaţă la moarte, dar şi în contrapondere, cu fineţe analitică, introspectează viaţa interioară a personajului Vivimaria, un interesant caracter feminin. 
  
Deşi s-a dedicat şi unei cariere scriitoriceşti la o vârstă matură, autoarea de profesie medic, pare să fi ars toate etapele formării şi dezvoltării unui talent, o adevărată revelaţie în contextul unei literaturi feminine cu amplitudine în contemporaneitate. 
  
Critic literar Aureliu Goci 
  
Referinţă Bibliografică:
URCARE ÎNTR-O TAINĂ / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1472, Anul V, 11 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!