CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Poezie > Vremuri >  ILUZII DE ELISABETA PREDA - EDITURA ANAMAROL

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Elisabeta Preda – Iluzii   
  
De-a lungul vieţii, adunăm în centrul sufletului locurile, personajele dragi, idealurile, pasiunile, dragostea, credinţa. Ele se aşează într-un spaţiu ideal în care timpul se opreşte. Acesta este paradisul nostru propriu, care ne defineşte personalitatea. Volumul Iluzii - Editura ANAMAROL, Bucureşti, 2014, ne permite să relevăm ce găsim în sufletul poetei Elisabeta Preada, caracteristici care îi definesc specificul.  
Autoarea s-a născut la 26 iulie 1930 (după înregistrarea la Starea Civilă) la 23 iulie după certificatul d ebotez şi 25 iulie după amintirile mamei sale, în Floreşti (Mehedinţi).  
A debutat în 1945 în ziarul „Severinul liber”, şi editorial în 1974 la Ion Creangă. Este membră a Uniunii Scriitorilor.  
Volumul pe care îl prezentăm, se deschide cu versurile: „Ziua mea blândă,/ cu glas de poveste, nu fugi,/ întârzie puţin/ cât focul bujorilor din parc,” (Glas de frunză)  
Să zăbovim şi noi un pic comentându-i poezia. Pentru autoarea aflată sub vraja amintirilor, viaţa a trecut ca o iluzie aşa cum reiese din poemul "Ca o iluzie viaţa" care rezumă, prin această idee, volumul. Anotimpurile naturii şi ale vieţii se contopesc în versurile sensibile, inspirate, pline de har. Anotimpurile lirice sunt dedicate în special dragostei care dă sens vieţii: „Cu ochii adormiţi, ai florilor, de frig/ Eu te aştept neostenită, poate/ Cu-aceeaşi disperare să te strig/ De dincolo de viaţă, de dincolo de moarte.” (Aşteptându-te) Ca în tradiţia românească, între viaţă şi moarte nu există barieră de netrecut, ci vamă pe care o trece sufletul.  
Poezia de dragostea a Elisabetei Preda este neoromantică, ilustrând sintagma acelui „farmec dureros de dulce” din somul eminescian, luat ca model: „În urmă,/ lac, pădure, castel şi castelani/ s-au risipit sub ani, doar fata cu scrisoarea/ în amintiri plutesc,/ pe aripi de visare/ sub umbrele-nserării/ ca doi luceferi trişti/ la ţărmurile mării...” (Îndrăgostita)  
Aşteptarea iubitului trezeşte natura şi fiinţa iubitei la viaţa autentică: „Aşteptând să vii/ îmi cântă în sânge mii de ciocârlii/ lucrurile din casă parcă sunt vii -/ Au suflet şi cântă toate/ bucuriile inimii înturnate...” (Ferestre deschise...)  
Ca şi Blaga, Elisabeta preda îşi lipeşte ureche de pământ chemând pasul iubitului: „Freamăt ţi-e glasul -/ Şi iarăşi doresc să te-aud:/ Urechea o pun la pământ/ să-ţi cheme pasul/ sub clopotul îndepărtării surd.” (Freamăt)  
Un alt capitol important în econimia cărţii îl constituie familia sacră, părinţii şi copii. Meditând la extincţia inevitabilă, poeta găseşte acea seninătate mioritică pe care o transmite şi fiicei sale: „Să nu mă plângi, fetiţa mea/ Când voi pleca în depărtări/ Chemată într-o stea/ Din necuprinse zări// Să nu mă plângi, fetiţa mea,/ Că las în urmă manuscrise/ Şi cu speranţe şi cu vise/ De-acolo eu te voi veghea// Să nu mă plângi, fetiţa mea./ Că plânsul tău m-o întrista.” (Să nu mă plângi) Autoarea îşi aminteşte cu recunoştinţă şi dragoste filiale de mama ei: „Din ochii tăi, mamă, ochi de mângâiere/ Cresc flori, înfloriră stele.// Din mâini/ Crescură pâini/ Iar din tălpi cu călcâiul crăpat/ Crescură drumuri ce viaţa-mi străbat.” (Mama)  
Dragostea cea mai inaltă o atribuie ţării, considerându-se plămădită din lutul acesteia cântându-i limba: „Cu-azurul tău mi-am contopit privirea/ Şi-n veci d eveci în tine mă găsesc,/ Tot năzuind eu îţi cunosc menirea/ Să apăr graiul meu cel strămoşesc.” (Imn)  
  
Între valorile importante ale poetei, de factură tradiţionalistă, se numără credinţa:  
„Dă-mi doamne puterea să-ndur/ Piatra ce mă macină în fiecare zi:/ Uitarea şi tăcerea celor din jur.” (Litanie de dimineaţă); „În cer există Dumnezeu./ Şi nici nu-i cum e pe Pământ/ Să te tot baţi cu mori de vânt.” (Dinco de viaţă)  
Elisabeta Preda ştie că vremurile de eastăzi nu sunt propice pentru poezie şi că poetul rămânre un neînţeles de care oamenii abrutizaţi îşi bat joc: ”Îl tot loveau, ca din întâmplare/ În coastă şi în fluierele de la picioare.” (Primăvara poetului)  
Cu toate aceastea, poeta este convinsă că poezia va rămâne şi constituie singura mângâiere a sufletului în lumea efemeră. Stilul autoarei este limpede, melodios, uneori pigmentat cu tonuri eminescene ori folclorice. Viziunea asupra lumii este tradiţionalistă, senină, mioritică. Îndemnând cititoii să acorde atenţie volumului, începând lectura cu vastul poem "Seară de iarnă" care sintetizează sufletul romantic al Elisabetei Preda. Lecrută plăcută.   
  
Lucian Gruia critic literar, scriitor,   
membru Uniunea Scriitorilor din România 
Referinţă Bibliografică:
ILUZII DE ELISABETA PREDA - EDITURA ANAMAROL / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1395, Anul IV, 26 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!