CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Scrieri >  MICA SIRENĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Danemarca e eternă, Danemarca-socială  
Danemarca e în toate, duhul ei e pretutindeni…  
Ce mai face Danemarca?  
Putrezeşte mai departe şi e sănătoasă tun!  
  
(...)  
Un loc de atracţie specială este castelul de la Helsingor. Aici, Shakespeare a plasat acţiunea celei mai profunde şi tulburătoare dintre tragediile sale. De la ţărmul stâncos, valurile înspumate au dus până la Halsingloor-gul suedez blestemele şi s-a profilat umbra fantomatică a regelui care a fost înşelat şi ucis, cerându-i fiului său Hamlet răzbunare. Castelul este o construcţie solidă, cu încăperi mari şi reci.  
Am ajuns şi la castelul Kromborg, incendiat de nenumărate ori, bombardat, capturat şi jefuit de suedezi, dar care de fiecare dată a fost refăcut şi înfrumuseţat de către talentaţi arhitecţi, pictori şi meşteri pricepuţi în construcţii de-a lungul timpului. O aripă a castelului este rezervată dezvoltării maritime a ţării. Aici poţi vedea reproduse la dimensiuni reduse ambarcaţiuni, de la cele mai vechi, până la cele din zilele noastre, precum şi figuri de căpitani celebri de pe vremea incursiunilor. Unii dintre aceştia, care au înfruntat mările şi oceanele, au priviri fioroase, părul lung şi bărbile mari. În alte săli, sunt expuse hărţi, stampe din care poţi să-ţi dai seama până unde s-au aventurat şi au poposit vreme îndelungată războinicii bărboşi. Tot aici sunt expuse armele şi îmbrăcămintea lor, din acele vremuri trecute… Despre toate acestea copiii învaţă la şcoală şi, fie că sunt bune, fie că sunt rele, istoria este a moşilor şi strămoşilor lor şi trebuie cunoscută.  
Poporul danez s-a remarcat şi în artă, ştiinţă, cultură, pătruns de ceea ce îi spunea Andersen: o ţară, oricât de mică ar fi ea, prin ele, nu prin tăria spadei şi prin tendinţe acaparatoare, poate deveni puternică şi respectată.  
De la castelul Kronborg din Helsingor, am poposit la Hilerod, în fermecătoarea cetăţuie Frederiksborg, înconjurată de apa limpede şi adâncă a unui lac. Această construcţie a fost ridicată în anul 1560, din iniţiativa lui Frederik al II-lea, şi era reşedinţă pentru odihnă în vreme de pace şi adăpost atunci când ţara era invadată. Aşa cum se prezintă astăzi, castelul este opera fiului său, Cristian al IV-lea, care este socotit pe bună dreptate regele-arhitect, datorită căruia se mai pot vedea şi alte edificii în Danemarca. Mistuit de incendii, mare parte din el, acum 130 de ani, a fost reconstruit în forma lui veche şi transformat apoi în muzeu de istorie şi artă naţională, cu contribuţia materială a lui J.C.Jacobsen, întemeietorul şi proprietarul fabricilor de bere Carlsberg, atât de renumite.  
* *  
Copenhaga, cel mai mare oraş al ţării şi totodată capitala, a fost şi ea ţinta bombardamentelor în ultimul război mondial. Hărnicia danezilor şi-a spus însă şi aici, ca peste tot, cuvântul. Palatul Primăriei este o veche construcţie, enormă, unde se află un orologiu complicat, care nu este nevoie să fie întors decât o dată la trei mii de ani. De ce? E o întrebare pe care poţi să o pui, dar poţi să fii liniştit, că nu vei primi răspuns.  
(...)  
Cuvântul pe care îl găseşti pe buzele tuturor este „ţak”, ceea ce s-ar traduce, sau mai bine zis ar însemna, „cu plăcere, vă rog”… Dacă ceri o informaţie, soliciţi un număr de telefon, intri sau ieşi din hotel, comanzi ceva la cofetărie sau la restaurant, în magazin, angajezi un taxi, eşti condus în sala de teatru, „ţak” este un cuvânt de politeţe şi ospitalitate. Nu am auzit nicăieri un schimb de cuvinte ofensatoare, nu am văzut priviri încruntate. Să facă parte oare şi asta din reţeta tinereţii fără bătrâneţe ? S-ar putea!  
Steagul naţional flutură peste tot, indiferent că e zi de sărbătoare sau una obişnuită.  
(...)  
  
Oricând voi reveni cu cea mai mare plăcere în această frumoasă ţară! Acum, trebuie să plec, trebuie să ajung în ţara mea, la jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Pol, pentru că ştiţi şi voi: nicăieri nu e mai bine ca acasă!  
  
Fragment din VACANŢE, VACANŢE... DRUMURI PRINTRE AMINTIRI... vol I  
de Rodica Elena LUPU  
Editura ANAMAROL, 2003  
  
Referinţă Bibliografică:
MICA SIRENĂ / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1354, Anul IV, 15 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!