CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Rexlibris Media Group         Publicat în: Ediţia nr. 1661 din 19 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

Rexlibris Media Group - REVISTA „AGORA LITERARĂ” PUBLICATĂ ŞI ÎN REPUBLICA MOLDOVA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În Republica Moldova a apărut primul număr al „AGOREI LITERARE” publicaţie a Filialei Orhei a Ligii Scriitoirilor Români. Urmare planului de măsuri pe termen lung al Ligii Scriitorilor Români, la propunerea preşedintelui naţional Al.Florin Ţene, ca fiecare filială, dintre cele 33 existente pe teritoriul ţării şi pe mapamond, să editeze o revistă literară, un anuar sau o antologie, sau diferite periodice, în care să se publice creaţiile literare ale scriitorilor români de pretutindeni a prins viaţă. În acest context la Orhei, a apărut primul număr al publicaţiei „Agora Literară“, pagina Filialei Ligii Scriitorilor Români, apărută cu sprijinul cotidianului local „Plaiul Orheian“.  
 
În editorialul intitulat „Revenire la tradiţia literară“, semnat de Vasile Cocarcea, preşedintele Filialei Orhei a Ligii Scriitorilor Români, apărut pe prima pagină, se subliniază: ”Ziua de 28 februarie anul acesta, este o zi de o semnificaţie deosebită în istoria literară a plaiului orheian. În această zi a avut loc Adunarea de constituire a Filialei Orhei a Ligii Scriitorilor Români cu sediul în Cluj-Napoca. Ne-au susţinut şi apreciat talentele literare orheiene, fraţii noştri de peste Prut şi în primul rând poetul şi publicistul român Alexandru Florin Ţene, preşedinte al acestei Ligi“  
 
Această publicaţie va apare lunar şi va găzdui şi încuraja promovarea creaţiei literare a scriitorilor din zonă, va promova manifestărilor culturale organizate de Liga Scriitorilor, a: „activităţilor literare şi artistice adecvate, lansări de carte, expoziţii şi saloane de carte, dispute literare, recitaluri muzicale etc.” aşa cum subliniază Vasile Cocarcea.  
 
Prin crearea acestei Filiale a Ligii Scriitorilor Români se revine la tradiţia literară din perioada interbelică. Se cunoaşte că la Orhei a activat un grup de scriitori în frunte cu Olga Cruşevan-Florescu, membră a Comitetului de conducere a Societăţii Scriitorilor din Basarabia, care a tradus în franceză 14 autori români, printre care: Eminescu, Alecsandri, Coşbuc, Vlahuţă, Goga, Arghezi, Minulescu ş a. Din acest grup a făcut parte şi regăţeanu Octav Sargeţiu, care a lucrat mulţi ani ca învăţător şi director de şcoală la Mârzaci, autor al volumului de poezii „Cântece de singurătate“.  
 
Preluând în editorial ideile preşedintelui naţional al Ligii Scriitorilor expuse într-un articol-program şi publicat în urmă cu şapte ani, Vasile Cocarcea conchide în editorial: „Vreau să menţionez că suntem o Asociaţiei de creaţie deschisă, nu ne confruntăm cu alte organizaţii similare . Vom colabora activ cu toţi acei, care acceptă scopul nostru şi promovează în creaţia lor românismul, valorile noastre naţionale româneşti“.  
 
Urăm colegilor noştri de peste Prut mult succes, la început de drum, în demersul lor de promovare a valorilor literare, culturale şi de creaţie româneşti în contextual mai larg de europenizare a neamului nostru din spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic.  
 
iulie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Rexlibris Media Group - REVISTA „AGORA LITERARĂ” PUBLICATĂ ŞI ÎN REPUBLICA MOLDOVA / Rexlibris Media Group : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1661, Anul V, 19 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Rexlibris Media Group : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rexlibris Media Group
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!