AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Rexlibris Media Group         Publicat în: Ediţia nr. 1603 din 22 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Rexlibris Media Group - CONCURS NAŢIONAL DE CREAŢIE LITERARĂ ÎN LIMBA RROMANI „ŞTEFAN FULI”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În perioada 14-16 mai 2015, s-a desfăşurat la Colegiul Naţional “Ion Minulescu” din Slatina, ediţia a IV-a a Concursului Naţional de Creaţie Literară în Limba Rromani “Ştefan Fuli”, destinat elevilor din clasele a VII–XII, organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi instituţia gazdă. Primele trei ediţii s-au desfăşurat la Brăila (2012), Târgu-Mureş (2013) şi Craiova (2014).  
 
Etapa naţională a concursului a reunit 27 de elevi concurenţi din 15 judeţe (Bacău, Brăila, Botoşani, Braşov, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Olt, Suceava, Timiş, Vrancea, Vaslui) şi din Bucureşti.  
 
La festivitatea de deschidere a Concursului Naţional „Ştefan Fuli” au participat şi inspector gen. adj. Steluţa Dan, din partea ISJ Olt, scriitorul târgumureşean Nicolae Băciuţ - preşedinte de onoare al Concursului, prietenul, mentorul şi editorul regretatului poet rrom, Ştefan Fuli, şi a preşedintele Comisiei Naţionale de Evaluare, prof. univ. dr. Gheorghe Sarău - din partea Universităţii din Bucureşti – Facultatea de limbi şi literaturi străine, secţia de limba şi literatura rromani.  
 
Proba scrisă de creaţie literară în limba rromani s-a desfăşurat pe două secţiuni - lirică şi proză -, la nivel gimnazial (10 concurenţi) şi liceal (17 concurenţi).  
 
Au fost acordate următoarele premii:  
 
Premiul I (proză):  
- Tiutiu Steluţa Costelia, clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială Şuţeşti, Brăila, prof. coord. Corina Ceamă,  
 
Premiul I (poezie):  
- Stoica Mihaela, clasa a VII-a, Şc. Gimnazială M. Kogălniceanu Buzău, prof. coord. Georgiana Koniaeva  
 
Premiul II (poezie):  
- Vaida Denisa Mihaela, clasa a X-a, Lic. „A. Mureşanu” Braşov, prof. coord. Bechi Niculina Ancuţa  
- Tiberiade Izabela, clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Carol I”, Craiova, prof. coord. Radu Mihai  
 
Premiul III (poezie):  
- Drezaliu Alex-Constantin, clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială „Dumitru I. Ionescu” Calvini, Buzău, prof. coord. Marin Elena  
- Cocoraş Loredana Andreea, cls. a X-a, Colegiul Naţional „Unirea” Braşov, prof. coord. Bechi Niculina Ancuţa  
 
Menţiuni (poezie):  
- Kulcsar Rozalia Magdalena, clasa a X-a, Lic. Teoretic „Mihail Sălescu” Predeal, prof. coord. Bechi Niculina Ancuţa  
- Lupu Rosalinda Ana Maria, clasa a VII-a, Şc. Gimnazială „M. Kogălniceanu”, Buzău, prof. coord. Koniaeva Georgiana  
- Vaida Valentina, clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială Ormeniş, Braşov, prof. coord. Bechi Niculina Ancuţa  
- Rădulescu Carlos Ioan, clasa a VIII-a, Şc. Gimnazială Nr.12 Lugoj, Timiş, prof. coord. Vodă Livia  
 
Menţiuni (proză):  
- Curt Florin Cristi, clasa a IX-a, Liceul Teoretic „T. Vianu”, Giurgiu, prof. coord. Slate Steluţa  
- Feraru Fanta, clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Gr. Ghica”, Dorohoi, prof. coord. Scripcariu Petroni  
- Bonica Alexandra, clasa a X-a, Grupul Şcolar Agricol Tărtăşeşti, prof. coord. Tache Lepădatu, de la Colegiul Economic Viilor Bucureşti  
 
Festivitatea de înmânare a premiilor a avut loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu”, câştigătorii fiind recompensaţi cu diplome şi premii în obiecte oferite de UNICEF, Salvaţi copiii, Partida Romilor, Romani Criss ş.a.  
 
Şapte dintre premiaţii de la Olimpiada Naţională de Limba Rromani, desfăşurată luna trecută la Herculane, cât şi alţi şase ocupanţi ai locurilor fruntaşe de la Concursul de Creaţie Literară în Limba Rromani „Ştefan Fuli” se vor constitui în Lotul naţional ce va fi pregătit săptămâna viitoare la Drobeta Turnu Severin, în vederea participării la Olimpiada Internaţională de Limba Rromani, ce va avea loc la Timişoara, peste o lună, cu participarea concurenţior rromi din mai multe ţări (România, Republica Moldova, Serbia, Bulgaria, Croaţia).  
 
În onoarea participanţilor elevi şi profesori, a susţinut un program artistic grupul Vocess Primavaera, condus de domnul Adrian Fieraru, de la Şcoala Populară de Artă din Slatina. Participanţii au fost profund impresionaţi de prestaţia de calitate a artiştilor elevi şi de interpretarea de excepţie a unor piese de operă de către solista Denisa Silinescu.  
 
La întâlnirile cu participanţii, Nicolae Băciuţ a susţinut recitalurile de poezie: „Iisus în celulă”, „Pe unde umbli poezie”, „Eminescu n-a existat”.  
 
Orchestra „Budică” din Drăgăneşti a susţinut şi ea un program artistic dedicat elevilor şi profesorilor rromi participanţi.  
 
„Aflat la cea de-a IV-a ediţie, Concursul Naţional de Creaţie Literară în Limba Romani „Ştefan Fuli” a pornit la drum ca un concurs interjudeţean, în 2012, dar s-a bucurat apoi de un real interes din partea cadrelor didactice şi a elevilor, ceea ce a condus la includerea lui în Calendarul competiţional al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, alături de alte concursuri naţionale de renume, având ca preşedinte pe prof. univ. dr. Gheorghe Sarău (din partea M.E.C.S.), iar ca Preşedinte de Onoare pe scriitorul Nicolaie Băciuţ, Tg. Mureş, membru al Uniunii Scriitorilor din România.  
 
Această ediţie a fost o reuşită, obiectivele urmărite au fost identificarea şi încurajarea elevilor cu aptitudini creatoare şi cultivarea talentului creator în limba maternă în rândul elevilor de gimnaziu şi liceu, ceea ce au şi demonstrat participanţii din peste jumătate din judeţele ţării”, a declarat prof. Corina Ceamă, iniţiatoarea principală a Concursului.  
 
Referinţă Bibliografică:
Rexlibris Media Group - CONCURS NAŢIONAL DE CREAŢIE LITERARĂ ÎN LIMBA RROMANI „ŞTEFAN FULI” / Rexlibris Media Group : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1603, Anul V, 22 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Rexlibris Media Group : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rexlibris Media Group
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!