CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Stihuri > Imaginatie >  


Autor: Răzvan Voncu         Publicat în: Ediţia nr. 2093 din 23 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Răzvan VONCU - POEZIE: NELINIŞTE ŞI MÂNGĂIERE

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Madeleine Davidsohn  
Floare de nisip (Poeme)  
Editura 24 ore, Iaşi, 2015  
 
Madeleine Davidsohn este una dintre cele mai cunoscute scriitoare de limbă română din Israel. Animatoare – împreună cu Biti Caragiale şi Francisca Stoleru - a Cercului Cultural din Haifa, scriitoarea este prezentă constant pe piaţa literară din Israel şi România, cu volume de poezie şi proză, care se bucură de o frumoasă receptare critică. Autoare complexă, Madeleine Davidsohn parcurge modalităţi diverse, de la poezia cu prozodie clasică la versul liber (şi chiar la rupturile avangardiste), de la proza realistă la cea cu inserţii fantastice şi onirice. Deşi discretă şi dezinteresată în a-şi promova imaginea, scriitoarea a reuşit să-şi consolideze, printr-o creaţie temeinică şi substanţială, prezenţa în actualitatea literară românească.  
 
Recentul volum de poezie, intitulat „Floare de nisip” reprezintă, într-un anumit sens, o sinteză a experienţelor, literare şi de viaţă, pe care le-a străbătut până acum. Floarea de nisip, după cum ne dezvăluie poemul cu care se deschide volumul, este o metaforă a fragilităţii şi, simultan,a puterii poeziei. Ceea ce ne avertizează, prin urmare, că poeta este,indiferent de formula la care recurge, o conştiinţă ultragiată de de-sensibilizarea lumii contemporane. Ea reflectează (în poeme ca Hamsin, Vară fierbinte, În Galil, sau În Pustiul Sinai) pe marginea înţelesurilor a ascunse în spatele unei geografii încărcate de istorie. Poetul este,în cele din urmă,în concepţia Madeleinei Davidsohn, o fiinţă care caută înţelesurile tainice (simbolizate, într-un poem, de imaginea Muntelui Carmel) „Mă străduiam să înţeleg chemarea,/ semnal ce parcă-mi trimetea pământul”  
 
Îmi place şi delicateţea cu care Madeleine tratează tema erotică: poeta „ascunde” în texte cu cheie domestică, trăirea intensă a sentimentului erotic. Într-un loc, ea pune, de fapt, iubirea mai presus de orice: „dragostea oprită/ nemăsurat mai dulce-i/ ca nemurirea” (Rugăciune)  
 
Universul mărunt al cotidianului este spaţiul în care poeta celebrează minunea Erosului, cu o puritate care transformă iubirea umană în iubire divină, prin abolirea timpului: „Pune ceainicul la fiert să stăm de vorbă/ Nicicând n-a fost destulă vreme…/ Îţi aminteşti?/ Mi-ai pus pe deget un inel/ Şi timpul şi-a pierdut măsura” (Poemul unei linii curbe)  
 
Îmi plac la fel de mult şi meditaţiile poetei pe marginea condiţiei umane în Israel sub ameninţarea terorismului şi a războiului. Ele evidenţiază nu numai sensibilitatea autoarei, ci şi adâncul ei umanism, prin care poezia se ridică deasupra ideologiilor în numele cărora au loc atâtea crime: „ Au murit destui întru Alah slăvitul,/ Au murit destui în numele crucii/ Şi-n numele tău, sfânt Dumnezeu/”( Mor copiii) Poezia poate fi, aşadar, nu numai neliniştea sensurilor ascunse ci şi mângâierea păcii în cuvânt…  
 
Carte de maturitate, care atestă stăpânirea deplină a instrumentarului poetic şi-un remarcabil control al dicţiei lirice, Floare de nisip exploatează o multitudine de formule, atestând amplitudinea registrelor poetice în care evoluează Madeleine, una din vocile lirice inconfundabile pe care literatura română la are în Israel.  
----------------------------------------------------  
* Realitatea Evreiasca Nr 450 ( 1-31 mai 2015)  
Referinţă Bibliografică:
Răzvan VONCU - POEZIE: NELINIŞTE ŞI MÂNGĂIERE / Răzvan Voncu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2093, Anul VI, 23 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Răzvan Voncu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Răzvan Voncu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!