AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  


Autor: Răzvan Voncu         Publicat în: Ediţia nr. 1892 din 06 martie 2016        Toate Articolele Autorului

Răzvan VONCU - MADELEINE DAVIDSOHN, O SCRIITOARE CU MULT TALENT ŞI „O ÎNGHEŢATĂ CU GUST AMAR”!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Madeleine Davidsohn s-a născut în România, la Dorohoi, unde şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa, până la terminarea liceului. După absolvirea Facultăţii de Stomatologie de la Institutul Medico-Farmaceutic din Iaşi, emigrează în Israel, în 1973, stabilindu-se la Haifa, împreună cu familia.  
 
Autoarea a profesat, încă de la venirea în Israel, ca medic stomatolog, însă nu şi-a trădat nicio clipă marea ei pasiune: scrisul.  
 
Romanul „O îngheţată cu gust amar” este construit pe o dublă perspectivă, care începe chiar prin dubletul semnificativ mamă-fiică. Fiecare cu istoria ei personală (mai tragică, în cazul mamei, mai îndepărtată de memoria dureroasă a evreilor români, în cazul fiicei), fiecare cu perspectiva ei asupra prezentului şi filosofia ei de viaţă. Cele două trasee care se intersectează în roman corespund celor două filoane tematice din subtextul acestuia: romanul de dragoste, respectiv cel al Holocaustului. Primul este înfăţişat in extenso şi alcătuieşte primul plan al naraţiunii, iar cel de-al doilea este lăsat în penumbră, de unde proiectează asupra planului erotic semnificaţii care modifică substanţial perspectiva asupra evenimentelor.  
------------------------  
Răzvan VONCU  
critic literar  
 
***  
 
Madeleine Davidsohn este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi membră a Asociaţiei Scriitorilor de limbă română din Israel. Dintre distincţiile primite: Premiul „Ianculovici” (Fundaţia Culturală Haim şi Sara Ianculovici) Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava (revista Agero, Stuttgart) Premiul Festivalului Naţional de Poezie „Nicolae Labiş”  
 
Cărţi publicate:  
„Intrare liberă”, Editura Minimum, Tel Aviv, 1999  
„Întinde mâna zilei care vine”, Editura Fundaţiei Culturale Libra, Bucureşti, 2001  
„Al cincelea anotimp”, Editura Fundaţiei Culturale Libra, Bucureşti, 2003  
„Femeile nopţii”, Editura Fundaţiei Culturale Libra, Bucureşti, 2006  
„Paradisul rătăciţilor”, Editura Ideea Europeană & EuroPress Group, 2008  
„Amuleta şi alte stranii povestiri”, Editura Hasefer, Bucureşti, 2010  
„Numărătoare inversă”, Editura Vremea, Bucureşti, 2010  
„Învaţă-mă să trăiesc”, Editura Vremea, Bucureşti, 2012  
 
(George Roca, Rexlibris Media Group)  
5 martie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Răzvan VONCU - MADELEINE DAVIDSOHN, O SCRIITOARE CU MULT TALENT ŞI „O ÎNGHEŢATĂ CU GUST AMAR”! / Răzvan Voncu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1892, Anul VI, 06 martie 2016, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Răzvan Voncu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Răzvan Voncu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!