CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Răzvan Voncu         Publicat în: Ediţia nr. 1369 din 30 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Răzvan VONCU - MAGDALENA BRĂTESCU – VANESSA BERI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Magdalena Brătescu este una din cele mai bune scriitoare de limbă română din Israel şi, totodată, una din prozatoarele care îndrăznesc să pătrundă pe un teritoriu încă relativ nou în literatura română: romanul de aventuri. Pictura de medii burgheze, psihologiile feminine şi stilul analitic aduc aminte de proza Hortensiei Papadat-Bengescu, în timp ce suspansul şi tensiunea epică ni-l evocă pe Petru Popescu din anii debutului. Îi e proprie Magdalenei Brătescu distincţia sufletească, singura în măsură să scoată literatura de aventuri din trivialitate, -aşa cum se întâmplă în cărţile ei- în proză de calitate. Distincţiei sufleteşti i se adaugă şi o remarcabilă capacitate narativă, de creare de poveste şi de aşteptare a cititorului.  
 
Vanessa Beri, protagonista care dă titlul romanului, este o creatoare de bibelouri de porţelan, adică o artistă într-o materie fragilă şi, în acelaşi timp (ca proprietară a unei manufacturi de asemenea obiecte), o burgheză solidă, de succes. Trebuie să facă faţă, simultan, tentaţiilor asociate celor două ipostaze contradictorii: pe de o parte „visul estetic”, adică dorinţa de a crea cel mai frumos bibelou de porţelan văzut vreodată şi, respectiv, imperativul succesului social, fără de care nimeni nu poate rezista în lumea afacerilor. Existenţa ei, până nu demult frământată doar de aceste două nelinişti, intră la un moment dat –scriitoarea e foarte abilă în a imagina intrigi narative- într-un vârtej de întâmplări care o bulversează. Şi din care iese, în final, îmbogăţită cu o experienţă umană fundamentală care o readuce la valorile dintotdeauna: arta, pe de-o parte şi maternitatea pe de alta.  
 
Puţin mister, o intrigă poliţistă bine temperată, un şir de întâmplări dezvoltate pe principiul “povestiri în ramă” şi o serie de climaxuri care urcă, inteligent şi fin, către deznodământ fac reţeta unui roman care se citeşte cu sufletul la gură. Şi ne propune atât un personaj feminin reuşit (construit pe dubla fractură artist/femeie de succes, respectiv, burgheză/personaj aventuros), cât şi o incursiune în mediile internaţionale. Căci, spre deosebire de majoritatea scriitorilor români din Israel, Magdalena Brătescu nu cantonează, epic vorbind, în teritoriul comun româno-israelian. Romanele ei nu se alimentează din nostalgia anilor petrecuţi în România sau din experienţa dramatică a adaptării în Ţara Sfântă, după Alya. Dimpotrivă, ea este o autoare de ficţiune căreia îi place mediul internaţional, preferând să se concentreze asupra personajelor şi întâmplărilor, nu asupra atmosferei specifice, fie ea românească sau israeliană.  
 
Ca şi celelalte romane ale Magdalenei Brătescu (Casa Diamant, 2010, Chipul, 2013), şi Vanessa Beri este bine scris, într-o limbă română proaspătă şi de înalt nivel intelectual. Ar fi bine să-i putem citi mai des şi mai uşor pe scriitorii români care trăiesc în Israel, fără de care „harta” literaturii române de azi ar fi fatalmente incompletă. Iar Magdalena Brătescu, este în opinia mea, unul dintre numele cele mai îndreptăţite la recunoaşterea critică, aici, în ţară.  
-------------------------------------------------------------------------  
* Răzvan Voncu „Magdalena Brătescu - Vanessa Beri” - Revista Luceafărul nr 8, august 2014, la rubrica ‘Vitrina cu cărţi” pg. 25  
 
Răzvan VONCU  
25 septembrie 2014  
Bucureşti  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Răzvan VONCU - MAGDALENA BRĂTESCU – VANESSA BERI / Răzvan Voncu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1369, Anul IV, 30 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Răzvan Voncu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Răzvan Voncu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!