CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Radu Olinescu         Publicat în: Ediţia nr. 2105 din 05 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

PRINTRE TĂMĂDUITORI ::: LA SALA PALATULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Între 23 – 25 septembrie 2016, la Sala Palatului din București a avut loc o Expoziție ciudată, intitulată (bineînțeles în l.engleză) Body Mind Spirit sau mai pe înțeles Eveniment pentru trup, mine și suflet. Ce frumos ! Era ediție aniversară !. Mi-am amintit că acum 20 de ani am participat la lansarea acestui eveniment. Ce lume neobișnuită, apărută după Revoluție. Erau fitoterapeuți, psihologi deveniți tămăduitori și tămăduitori proveniți din ingineri, biocosmeticieni, vindecători prin magneți, cristale, apă vie și moartă, aparate emițătoare de vibrații, etc. Pentru cei ce cred în Medicina Alopată sau științifică, acel eveniment semăna cu o Curte a Miracolelor existentă în Evul Mediu. Dar mi-am amintit că în SUA, Medicina Tradițională (cu multiplele manifestări) are o cifră de afaceri anuală de aproximativ 5 miliarde dolari. 
  
Pretutindeni, Medicina Tradițională o duce bine, în paralel cu ramura științifică. Față de Ediția de acum 20 de ani, Expoziția aniversară este mai bine organizată. In foaierul Sălii Palatului, te întîmpină standuri (nu tarabe) cu produse biocosmetice (fără aditivi chimici), ceaiuri frumos ambalate, cărți despre domenii spirituale, cristale, magneți, Aromoterapie, Argilă albastră, etc. Desigur erau prezente, brevetate, extrase din plante sau rășini aduse numai din regiuni inccesibile (Pamir, mai ales Himalaia), cu rețete obținute cu greu de la maeștrii yoga sau Ayurveda 
  
Desigur am căutat senzaționalul, care bineînțeles era prezent. Astfel, la un stand se vindea celebra apă vie (colorată în roșu), spre deosebire de cea moartă (albastră). De fapt apă alcalinizată era prezentată drept(vie), iar cea acidă, ca (moartă) . Dar, aspectul senzațional o reprezentau aparatele tămăduitoare. Astfel era un aparat neinvaziv, ce emitea fascicule de lumină, la nivel informațional (?) producea 11 efecte psiho-biologice (relaxare, creșterea vitalității și imunității, echilibra aura și chakrele, etc) . O doamnă, mai în vârstă, statea sub o lampă și sforăia cu un aer de beatitudine, datorită echilibrării informaționale !!. La un alt stand apropiat era expus un dispozitiv personal ce te apăra 85% contra radiațiilor electromagnetice nocive emise de telefonul mobil. In locații mai retrase am mai descoperit generatoare de apă coloidală, de frecvențe reconective, de cromoterapie, biorezonanță, etc. Mă așteptam la mai mult, căci acum 20 de ani erau expuse tot felul de dispozitive, cu efecte psihobiologice, începând de la un șurub și o piuliță, pînă la emițătoare de radiații cu frecvență joasă, etc. 
  
Printre standurile celor 67 firme prezente erau și unele mai realiste ce expuneau o gamă largă de boabe de cafea, apiterapie, bețișoare pentru curățări energetice, terapie cu magneți, dulciuri arăbești, pulbere din ciuperci hinduse, talismane, terapie florală, etc. Dar,organizatorii s-au gândit realist și la divertisment. Astfel, într-o altă sală, în paralel se desfășurau evenimente artistice și demonstrații de Aikido, Kangoo Jumps, origami,, Shaolin Kung-Fu, dar și practice (producere de apă vie), dansuri (orientale, belly-dance, balet) însoțite de muzică terapeutică (Gh. Iovu). De toate pentru toți ! 
  
Mai erau și alte surprize. Astfel, tot în paralel, se desășurau work-shopuri și conferințe. Programul, frumos tipărit oferea o gamă largă de subiecte atractive. De exemplu. Cum să te vindeci prin Nutriție, Dieta-Minune, Hidratare cu apă vie, Detoxifiere. Conferințele despre tehnici spirituale promiteau cel mai mult. Astfel, am aflat că există Sufletologie, călătorii spirituale, deblocarea fluxului energetic al banilor, spiritualizarea sexualității, trezirea sufletului prin meditație, Ințelepciunea Sacră a Kogaionului, etc. Cum la modă este limba engleză, unele conferințe aveau titlu adecvat, cum au fost Fluxogenics and Reality Creation, Reconnective Healing, etc. Bine-înțeles că au fost și conferințe religioase. Iar psihologii au fost prezenți prin tehnici actualizate, ca de exemplu, eficiența mesajelor subliminale, succes în viață prin emoții sănătoase, Omul, între subconștient și supraconștient, Inițiere în tehnica Reiki, Bowen, etc 
  
Și acum câteva concluzii ! Nu sunt contra Medicinii Tradiționaliste cu multiplele manifestări. Acupunctura, Fitoterapia, Homeopatia au înregistrat multe succese, pe care medicii le atribue efectului PLACEBO și AUTOSUGESTIEI. Desigur, se pot face multe comentarii, care nu își au rostul în acest context. Cum în România, educația medicală lipsește marei majorități ale populației, Medicina Tradițională este înfloritoare într-o gamă largă pornind de la leacuri băbești, la tratamente prin tehnici psihoterapeutice, trecând prin Fitoterapie. Astfel, conform multor medici consacrați (vezi Adevărul din 1 octombrie 2016), la noi ar predomina o gândire magică, existentă de secole, ce include o teamă de medicamente și vaccinare și o încredere exagerată în produse naturiste, fitoterapice. Aceste produse naturiste NU sunt controlate riguros, pot conține pesticide, ierbicide și poluanți chimici, iar concentrația de compuși utili, benefică este foarte mică. Cu alte cuvinte produșii fitoterapici sunt utili în cazuri cronice, de întreținere sau de hidratare. Paradoxal, aceată gândire magică poate include o încredere exagerată în noi produse mai exotice (Himalaia), dar și o utilizare fără limite a unor medicamente. Pe primul loc sunt antibioticele, a căror utilizare exagerată (cu concursul unor medici) a dus la apariția microbilor suprarezistenți în toată lumea. Expoziția de la Sala Palatului oglindește perfect realitatea stării de educație medicală din țară. Publicul prezent era, desigur atras de produse palpabile (alimente exotice, ceaiuri și extrase fitoterapice), dar mulți (din curiozitate sau credulitate) au frecventat conferințele spirituale, unele cu aspect psihoterapic, altele religioase, creaționiste.Din moment ce există astfel de manifestații, mai mult sau mai puțin atractive, libertatea de expresie este salvată. Dar autoritățile medicale și culturale cum răspund ? Există o întrecere între gândirea magică, ancestrală și mult răspândită versus o educație medicală la nivel popular inițiată de autorități ? Și ne mai mirăm că ne pleacă medicii, că medicamentele se scumpesc, cazurile de malpraxis se înmulțesc, costul unei spitalizări crește nelimitat. Un semnal elocvent! După 1989, numărul bisericilor a crescut exponențial, în schimb, ne permitem să desființăm spitale sau să le lăsăm totul în voia Domnului. (procesiuni), ori la voința unor grupuri de interese !!!! 
  
Referinţă Bibliografică:
PRINTRE TĂMĂDUITORI ::: LA SALA PALATULUI / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2105, Anul VI, 05 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!