AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Radu Olinescu         Publicat în: Ediţia nr. 2079 din 09 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

DANSURI INDIENE LA....... BUȘTENI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ce poți face când ești de o lună la munte și deodată plouă de două zile ? Pe vremuri citeai o carte, vizitai o cetate în ruină sau mergeai la cinema. In vremurile noastre mergi la shopping sau la ceva inedit, cum ar fi ....dansuri indiene. Da, grație unui mic program cultural destinat cui s-o nimeri, la Căminul Cultural din Bușteni, într-o duminică de august se vor prezenta....dansuri indiene. Amintindu-mi de spumoasele dansuri indiene produse la Bollywood, plin de speranță, după ce am plătit o taxă modică, am întrat în sala de spectacol. Pe cele două laturi ale scenei erau afișate, în dreapta, un chip de demon desprins din cei zece mii ai Mitologiei hinduse, iar în stînga, cu litere de o șchioapă, lozinca HARE KRISNA, HARE, HARE. A fost suficient să-mi cadă fisa și entuziasmul. Era evident un show al unei cunoscute secte răspândită prin toată lumea. Intr-adevăr, la ora fixată a apărut un românaș mărunțel, ras în cap, îmbrăcat într-o cămașă și un pantalon incolor. Timp de o oră, mărunțelul ne-a vorbit, pe un ton monoton, despre Reîn-carnare, Nirvana, iubire spirituală, meditație și alte scopuri nobile. Efectul asupra asistenței, în jur de treizeci de persoane, cu vârste între 10 și 90 de ani ar fi fost o relaxare totală, spre adormire. Noroc cu copii, care nefiind, pregătiți pentru astfel de acțiune spirituală, s-au manifestat zgomotos. 
  
In fine, după o oră de pregătire spirituală, pe scenă au mai apărut trei bărbați, tot rași în cap și îmbrăcați corespunzător. Unul avea o tobă, altul un fluier, iar al treilea...două surcele din lemn. In schimb, în partea dreaptă au apărut dansatoarele îmbrăcate în sariuri colorate intens și diferit. Evident, nu era nici urmă de vreun indian (nici măcar autothon). Trei dansatoare erau tinerele, în schimb a patra era o matroană îmbrăcată în roșu intens, evident, solista. Toate dansatoarele aveau celebra pată roșie între sprâncene, ce le apără de rele (bărbați, demoni, etc). 
  
Partea doua a spectacolului a cuprins dansurile, (mult așteptate), însoțite dintr-o prealabilă și inevitabilă explicație a mărunțelului, urmată de un cântec monoton al solistei, în timp ce dansatoarele tinere se onduiau în ritmul tobei. Ritmul era lent, dominat de tobă, iar fluierul și surcelele erau acoperite de glasul solistei. Spre surprinderea mea, asistența părea captivată, iar vre-o zece persoane fotografiau spectacolul. Lîngă mine era o doamnă drăguță, finuță, care repeta unele cântece și filma dansurile. Tot surprinzător, dansatoarea cea mai frumoasă zâmbea doamnei, iar asemănarea izbitoare dintre ele, demonstra evident o relație mamă – fiică. Spectacolul devenea mai atractiv. 
  
In fine, reprezentația a ajuns la final și trebuia să se termine apoteotic cu imnul sectei. Intr-adevăr, atmosfera s-a încălzit și ritmul s-a accelerat prin cunoscuta melodie Hare Krisna, pe care o puteți găsi pe YouTube. Mama dansatoarei și încă câteva doamne s-au ridicat cântând și toată asistența a fredonat în cor lozinca de pe perete. Ca toată asistența și eu am aplaudat spectacolul. La ieșire, o doamnă a oferit fiecărui participant un pachețel cu mâncare indiană. Entuziasmul asistenței a atins cote maxime, știind deprinderea românilor de a pleca cu ceva concret în mână. 
  
Acasă, am constatat că cele trei feluri de mâncare s-au amestecat datorită transportului. Desigur, orezul curry colorat cu șofran a predominat, dând întregei mâncări un gust enigmatic și exotic. Cum filmasem și eu, am deschis telefonul mobil și uitându-mă la dansatoarea româncuță ondulânu-se în ritmuri hinduse, am murmurat Hare Krisna, Hare Hare !!! 
  
Referinţă Bibliografică:
DANSURI INDIENE LA....... BUȘTENI / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2079, Anul VI, 09 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!