CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Radu Olinescu         Publicat în: Ediţia nr. 2027 din 19 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

ÎNȚELEGEREA ESTE MAI PRESUS DE CUNOAȘTERE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ați observat că majoritatea discuțiilor în contradictoriu sau a unor prelegeri se încheie cu o întrebare-cheie - - - Acum ați înțeles (situația, problema, soluția probabilă) ? La care partenerul de discuție sau cursanții răspund în cor cu oarecare entuziasm 
  
– Aha, de sigur, am înțeles !!! 
  
Se pare că acest schimb de cuvinte este un fel de armă universală, existând în toate societățile civilizate, necesară terminării onorabile unei dispute, dialog în contradictoriu sau lămurirea unor mase de oameni. Desigur, filosofii, lingviștii sau savanții au observat importanța ÎNȚELEGERII, fapt ce l-a făcut pe celebrul fizician Albert Einstein să precizeze Orice prost poate să știe, dar important este să și înțeleagă ! 
  
Într-adevăr, importanța înțelegerii începe din școală, când tocilarii, care memorizează pasagii mari sau pagini dintr-o lecție, adeseori NU-I ÎNȚELEG esența sau mesajul. Un copil inteligent, dacă este atent în cursul lecției, îi înțelege esența, reținând doar ce este important. Desigur, în cursul liceului și mai ales în facultate, aceste deosebiri se accentuează. Ați observat, adeseori, că premianții din școală nu ocupă locuri/funcții mari în viață ? In schimb, cei care au învățat, înțelegând, reușesc în viață, folosind și înteligența emoțională. 
  
In fond, ce caracterizează înțelegerea ? După psihologul american James L. Christian, profesor la Universitatea Columbia, înțelegerea este procesul mental de a potrivi toate componentele unei situații/probleme pentru a realiza o imagine clară, totală, necesară respectivei probleme. Odată înțeleasă problema sau situația, rezolvarea/soluția se impune de la sine, fără a fi necesară înmagazinarea unei game largi de informații, adeseori, inutile. De aceea, o discuție în contradictoriu, lămurirea unei mase de oameni nu se poate încheia decât după înțelegerea situației de ambele părți. Ceea ce, adeseori, nu este ușor ! De cele mai multe ori, obstacolul principal al unei înțelegeri este orgoliul unui partener sau prostia îmbibată în tradiții, superstiții, obiceiuri. Cazul cel mai frecvent este un dialog cu o persoană dominantă sau mai rău cu un dictator în funcție mare. Istoria omenirii este plină de astfel de exemple, când dictatori au ales soluții catastrofale, refuzând să înțeleagă situația reală. 
  
După psihologi, procesul înțelegerii în viață, se aseamănă cu rezolvarea unui mozaic, gen puzzle, în care numai după găsirea ultimei componente, imaginea totală a problemei devine clară și rezolvabilă. De aceea, înțelegerea este superioară accumulării de informații sau cunoștințe. Există și un cunoscut psihiatru american Morgan Scott Peck (1936-2005), pentru care înțelegerea era ca o religie, pe care a slujit-o cu fidelitate, folosind-o profesional pentru rezolvarea unor cazuri mai deosebite. Mai mult, M.S.Peck a desvoltat o teorie filosofică, ca o desvoltare spirituală spre o înțelegere cu Dumnezeu și nu o cunoaștere, adeseori inutilă și nerealizabilă. In acest scop, S.M.Peck îl citează pe Sf. Apostol Petru, care a zis Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva. In continuare, psihiatrul recunoaște importanța religiei pentru om, pentru realizarea unui echilibru sufletesc și a înțelegerii unor situații dificile. Tot M.S.Peck a devenit faimos prin aforismul Există, fără îndoială, multă apă murdară în jurul realității lui Dumnezeu. Prin aceasta, psihiatrul Peck a înțeles și exagerările, sau chiar excrocheriile care au avut loc în cursul Istoriei omenirii prin interpretări vroit greșite a Învățăturii divine. 
  
Psihiatrul Morgan S.Peck în cărțile traduse și la noi (ed. Humanitas), cum sunt Psihologia minciunii, Drumul către tine însuți, adâncește procesul Înțelegerii, lărgindu-i domeniul, mai ales aplicativ, al unor cazuri la limita între normal și patologic. Se pare că dorința de înțelegere a unei situații/domeniu este strâns legată orgoliu, de existența unui grad mare de narcisism. Reamintim că narcisismul sub forma unei supraevaluări a propriei persoane, ne transformă în monștrii surzi și orbi la posibilitatea înțelegerii și rezolvării benefice ale unor situații sau probleme. După M.S.Peck, narcisismul, egolatria, împreună cu lenea constituie o patologie reală, deformând relația dintre religie și realitate și la imposibilitatea ajungerii la o înțelegere reală, pragmatică a unei situații. 
  
Desigur, odată pornit pe drumul profesional pentru înțelegerea unor realități ale omenirii, psihiatrul M.S.Peck ajunge și la concluzii psiho-filosofice Astfel cumularea unui grad înalt de orgoliu, pînă la narcisism la unele persoane dominante, aflate în condiții favorabile permite instalarea răului, ca orbire a dorinței de înțelegere. Această supra-evaluare a Eului, a construirii unui cult sau mit în jurul propriei persoane, duce la lipsa oricărei înțelegeri a realității. 
  
Se pare că tocmai lipsa de înțelegere a unor dictatori, care se credeau ca un zeu, permițând crime și dezastre, a determinat căderea lor. Din păcate Istoria Omenirii este plină de astfel de exemple. Faraonii egipteni, satrapii asiro-babilonieni, împărații romani și chinezi, șefii hoardelor mongole, etc pănă la dictatorii moderni Hitler, Stalin,Mao-Tze-Dun, Franco, Ceaușescu, Ho-Și-Min, etc lista este interminabilă și terifiantă. Toți și-au strâns în jurul lor o clică de fideli, care cenzurau informațiile din afară, în interesul lor. Conform unei reacții chimice în lanț, cercul de fideli din jurul unui dictator copiază în folosul lor excesul de putere și lipsa de înțelegere pentru realitate. Acest cerc de fideli format din guvernatori, mari preoți sau generali,stăpâni feudali, ulterior deveniți boieri au fost în cea mai mare parte lipsiți de înțelegere și chiar la fel de cruzi. 
  
Credeți că lipsa de înțelegere s-a terminat ? In niciun caz ! Se pare că există o legătură între beția puterii (satisfacția de a ajunge în fruntea unei companii, șantier, catedră universitară, etc) și lipsa de înțelegere, de mult semnalată de psihiatrul Adolf Adler încă din secolul 19. Credeți că Democrația poate învinge această relație în folosul înțelegerii între oameni ? 
  
Referinţă Bibliografică:
ÎNȚELEGEREA ESTE MAI PRESUS DE CUNOAȘTERE / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2027, Anul VI, 19 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!