AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Radu Olinescu         Publicat în: Ediţia nr. 2015 din 07 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

CE SĂ CITIM ÎN ACEASTĂ VARĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De mai bine de un secol a apărut obiceiul intelectualist, ca vara, când toată lumea bună își ia concediu, la mare sau la munte, să includă în bagaje una sau două cărți. Cartea nu ocupă un loc mare în bagaje și pe lîngă intenția bună, sinceră de a o citi, mai permite creiarea sau întreținerea unei impresii favorabile în familie sau la vecinii conjuncturali. Desigur, editurile mici și mari au aflat de mult de acest obicei lăudabil, astfel că toate casele editoriale se întrec în oferte de cărți pentru toate gusturile. Domeniul cărților este atât de vast, încât editurile s-au specializat pe specialități. In acest eseu m-am referit doar la cărțile literare sau de divertisment specifice sezonului de concediu din vară. Desigur, în cursul anilor s-au diferențiat o mare varietate de preferințe, gusturi literare. 
  
Astfel de obiceiuri sau preferințe literare aveau un rol pragmatic bine definit. Copii și tineretul păstrau obiceiul cititului, ba chiar o minoritate găseau și plăcere în a afla realizarea imaginativă a unor visuri sau dorințe. Bărbații, ocupați în timpul anului, găseau o satisfacție în cărți polițiste sau de aventuri cu suspans. Unii, mai puțini, dar predestinați citeau cărți mai sofisticate sau profesioniste . Bine-înțeles că femeile aveau colecții separate cu povești de dragoste, mai ales drame sau istorii biografice a unor mari familii. Un happy-end a fost întotdeauna preferat. 
  
Toate aceste obiceiuri și preferințe s-au schimbat total sub impactul timpului, dar mai ales în urma marii revoluții tehnice, dar și a noilor obiceiuri, cutumelor morale și sociale ce au avut loc după cel de al doilea război mondial. Apariția computerului și Internetului,a televiziunii, a jocurilor electronice sociale, a competiției profesionale și globalizării, a militarizării prin Războiul Rece (1947 – 1989) și terorismului au produs efecte sociale, culturale, psihice, etc, mai mult decât secolele trecute, chiar sub ochii noștrii. Dar în toate țările au rămas segmente mari de populație care nu s-au adaptat Revolției tehnologice. Sunt nostalgicii după vremurile trecute, păstrându-și gusturile, obiceiurile și preferințele artistice. 
  
Una din cele mai mari consecințe a Revoluției tehnologice, pretutindeni în lume este părăsirea obiceiului de a citi, ba chiar în multe țări a unei atitudini ostile, chiar de ură față de intelectuali sau a unei pături elitiste. De exemplu, chiar la noi sunt posturi TV și ziare, ce împroșcă cu noroi cei câțiva intelectuali cu o poziție în societate (A.Pleșu, G.Liiceanu, H.Patapievici, R.Paraschivescu, M.Cărtărescu,etc). După cum constata Sever Voinescu în suplimentul cu aceiași tematică din revista Dilema Veche 29 iunie 2016, s-a constatat că elevii din cursul inferior, după trei luni de vacanță au dificultăți de citire. Rezultatele uneori catastrofale la bacalaureat și alte examene de promovare pe scară națională au demonstrat că o mare parte din adolescenți numai citesc nici măcar lecturile obligatorii școlare. 
  
Dezbaterea acestui subiect a devenit universală,respectiv, acela de a citi o carte, de a păstra tezaurul cultural universal și național. Aceată situație se regăsește pretutindeni în lume. Ba chiar se discută eventualitatea păstrării hârtiei ca suport pentru o carte. Vă amintiți îndemnul lui Heliade Rădulescu Citiți, băieți, numai citiți sau al lui Walt Whitman Aceasta nu este doar o carte/Cine o atinge, a atins un om . Tot în secolele 19- 20, se vorbea despre mirosul cărții tipărite, foșnetul intim al paginii răsfoite, despre șoapta cărții care se livrează nesațului ochilor. . Aceste citate demonstrau un adevărat cult dedicat cititului. 
  
Revenind la subiectul acestui eseu, inspirat din suplimentul revistei Dilema Veche, de exemplu, cunoscutul filosof Gabriel Liiceanu, directorul editurii Humanitas recomanda pentru vacanța de vară cititul unor opere clasice scrise în secolul 19 (Thomas Mann, Henry James) dar sub forma audio-book, lecturate de mari actori români. Din diferite surse, am aflat că o astfel de lectură este.... cea mai eficientă soluție contra insomniei, efectul fiind garantat 100 %. 
  
Găsirea unui suport adecvat lecturii unor cărți constitue, deasemenea un subiect actual. Pe lîngă audio-books, a mai apărut o altă formă de a citi, nu sub formă de carte, ci electronică, (e-books) folosind calculatorul, o tabletă sau dispozitive de tip informatic Kindle. O mare parte din cărțile tipărite au fost trecute sub forma e-book și vândute sau răspândite gratuit pe rețele de tip Amazon. Acest fel de de a citi se răspândește vertiginos, deși pentru cărțile foarte bune se plătește destul de scump. Dar gama variată a cărților sub formă electronică este atât de mare, încât doritorii pot găsi titluri atractive de la gratuit la.... cât îți permiți. Desigur, editorii au efectuat sondaje în diferite medii sociale și au aflat (spre satisfacția lor), că majoritatea celor care citesc..... preferă cărțile din hârtie. Da, dar pe plajă sau pe veranda unei pensiuni, unul sau una citind pe o tabletă determină o altă impresie sau efect psihologic..... decât cel care citește o carte de tip clasic. 
  
In fine, inspirându-ne puțin din suplimentul Dilemei Vechi, am putea căuta câteva titluri atractive. Dar din diferite motive, nu vom cita titlurile unor cărți, doritorii pot obține astfel de informații din multe surse, motoare de căutare, diverse link-uri. Așa cum am menționat la începutul acestui eseu, gusturile literare au evoluat enorm în ultimii 25 de ani, chiar acelaș cititor dedicat și-a schimbat preferințele în cursul anilor. Dacă ați cumpărat revista respectivă, veți constata, că cei întrebați, ce vor citi în această vară sunt....irelevanți. Aceștia au fost profesori universitari din domeniul social, cât și redactori ai revistei. Ori acest lot constitue un segment social foarte restrâns și, evident vor recomanda cărți sofisticate, uneori teribiliste literar, neatractive unui public larg. Marea majoritate, care, dacă va alege să citească o carte (indiferent de suport, (hârtie sau e-book), o va face pentru a se relaxa, distra. După cum s-a observat, femeile vor continua să citească romane biografice sau de dragoste, în schimb, bărbații par să fie atrași de cărți de Istorie popularizată, biografiile unor oameni de succes. Cât despre tineret, adolescenți.....aceștia sunt ocupați cu jocuri pe calculator (nu-i deranjați). Ținând seama de marea diversitate a gusturilor literare sau de divertisment, o plimbare într-o librărie, o mică hoinăreală la un târg de cărți sau un stand improvizat, poate să vă inspire mai bine decât recomandările venite din exterior. 
  
In încheiere, vă facem totuși o mică recomandare. Nu căutați să aflați din cărți, misterele Revoluției Romîne din decembrie 1989. Se poate realiza o mică bibliotecă cu cărțile apărute având acest subiect, scrise de participanți reali sau imaginari. 
  
Referinţă Bibliografică:
CE SĂ CITIM ÎN ACEASTĂ VARĂ / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2015, Anul VI, 07 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!