CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Radu Olinescu         Publicat în: Ediţia nr. 1993 din 15 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

MAJORITATEA SILENȚIOASĂ ȘI ALEGERILE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
2016 este un an electoral în multe țări, astfel că termenul de majoritate silențioasă rămâne de mare actualitate. Se pare că termenul de majoritate silențioasă (MS) a fost lansat în anii 70 de către președintele SUA, Richard Nixon, care spera că, cu ajutorul acesteia își va salva funcția..... S-a înșelat cumplit, a fost silit să demisioneze, fiind prins cu minciuna. Dar nu MS l-a dat jos ! 
  
Mai recent, alt președinte al SUA, Bill Clinton a reactualizat MS, dar cu alte vorbe Poporul a vorbit (alegeri). O să ne ia câteva zile ca să înțelegem exact ce a spus. 
  
Prin majoritatea silențioasă (MS), politicienii și sociologii înțeleg POPORUL, mai ales majoritatea, care tace, își vede de treburi, votează ca o turmă și căreia, odată la patru ani i se fac promisiuni deșarte. După sociologi, poporul poate fi interpretat grafic printr-o linie în forma literei U. La una din cele două extreme se află imbecilii, care nu sunt în stare de o opinie, iar în cealaltă ramură sunt teribiliștii, fanaticii. Bine-înțeles că MS se află la mijloc și formează esența unui popor. Majoritatea silențioasă dă nota nivelului unui popor prin calități (seriozitate, capacitate de muncă, cultură) sau prin defecte (cruzime, lene, lipsă de receptivitate pentru progres, cultură, etc) . Așa s-a ajuns la o ramură a Psihologiei și Sociologiei, care studiază trăsăturile psihologice ale unor popoare. Evident, chiar pentru omul de pe stradă , există mari deosebiri psihologice între germani, ruși, chinezi sau japonezi, care marchează și majoritatea silențioasă respectivă. 
  
Fără a întra în amănunte teoretice, strâns legată de MS, dar fără a se suprapune este un alt termen, deasemenea mai greu de definit opinia publică. Termenul de opinie publică este caracteristic numai țărilor cu un regim puternic democratic, prin care exponenții majorității silențioase pot să-și susțină ideile sau părerile. Teoretic, un popor este reprezentat, corect de către o majoritate silențioasă, a căror exponenți influențează puternic opinia publică. In realitate, MS își vede de treburile lor zilnice, iar exponenții acesteia (ziariști, politicieni, etc) alunecă încet, vroit sau împinși să servească interele unor partide, grupuri de influență sau magnați. 
  
Intr-o democrație reală, cu tradiție (Anglia, țările scandinave), opinia publică își păstrează legătura cu majoritatea silențioasă, iar exponenții ei demască nereguli, corupția și luptă pentru interesele poporului. In Istoria tuturor țărilor democratice, scandalurile din lumea politică au fost provocate prin demascarea unor politicieni sau autorități locale corupte de către exponenții opiniei publice, care au și declanșat câteodată mișcări populare cu repercusiuni (cazul Colectiv din 2015). Chiar aceste afirmații se aplică totdeauna ? Din păcate, NU totdeauna ! 
  
Revoluțiile americane din SUA ( 1776) sau din Franța (1789) sunt un exemplu când MS și exponenții acesteia au reușit schimbarea unui regim politic. In schimb, în anii 30, majoritatea silențioasă din Germania a acceptat instaurarea unui regim de dictatură nazist, de către un partid de minoritari extremiști. Instalarea regimului bolșevic din Rusia în 1917 s-a datorat tot unui partid de extremiști aflați în minoritate, dar în condițiile dezastroase ale primului război mondial. Dar cel mai terifiant exemplu este dat de lumea arabă, unde majoritatea silențioasă tace și își vede de treburile lor zilnice, dar este împinsă puternic spre extremism religios intolerant și crud. Revoluțiile din țările arabe NU sunt declanșate de MS, ci de tineri imaturi, manipulați de mulahi fanatici. Tăcerea majorității silențioase arabe din Europa față de extremismul religios sau pentru toleranța mișcării jihadiste și atragerii unor tineri imaturi, este terifiantă. In trecut, valurile de imigranți spre USA și America în general au adus populații care s-au integrat în majoritatea silențioasă din țările respective. Dar multiculturalismul nu funcționează la arabi, ei păstrând tradițiile și obiceiurile, ba chiar vreau să-și impună legile (sharia) poporului gazdă. Iar majoritatea silențioasă din țările democratice (Anglia Franța, Germania) TACE în speranța eficienței legilor tradiționale. Ce iluzie ! 
  
Dar în România ? Istoria majorității silențioase și a opinii publice de la noi încape pe câteva pagini. MS a existat și mai există, dar exponenții ei nu s-au impus, certându-se între ei sau fiind cumpărați. Și așa, de-alungul Istoriei noastre majoritatea silențioasă a plătit oalele sparte, fiind împinsă în cele două războaie mondiale, a suportat cu greutate regimurile totalitare carlist, legionar și comunist. A avut iluzia realizării revoluției din decembrie 1989 și iată că ne-am trezit cu alegeri libere, dar în condițiile impuse de marile puteri, companiile multinaționale, îmbogățiți dubioși și grupări mafiote locale. Majoritatea silențioasă nu este în stare să aibă o opinie publică și aparent este de stânga și nostalgică după regimul ceaușist cu trăsăturile caracteristice (loc de muncă prost plătit, cozi la alimente, program TV de două ore). In acest sens, majoritatea silențioasă de la noi pare greu de definit, în lipsa unei opinii publice. ALEGERILE rămân criteriul de bază, dar incorect al definirii majorității silențioase. In primul rând tineretul nu prea votează (indolență, lipsă de interes, imaturitate), iar cei mai frecvenți votanți sunt pensionarii în majoritate nostalgici, spectatori entuziaști ai emisiunilor tabloide TV. Desigur, analiștii politici, autoproclamați, care umplu în fiecare seară canalele TV, dezbătând problemele zilei sunt dubioși, neprofesioniști, servind interesele unor partide sau grupări multinaționale. Analiștii autoproclamați NU reprezintă majoritatea silențioasă, ci din contra acționează contra intereselor acesteia, făcând caz de cultură, instincte sau sursele lor de informare dubioase. 
  
Și atunci, ne mai mirăm de rezultatele alegerilor sau sondajelor ? Din păcate la noi, majoritatea silențioasă, TACE, fiind manipulată prin TV, iar în aceste condiții, opinia publică nu se manifestă. In plus, majoritatea silențioasă participă la alegeri cu un procentaj sub 50 %, astfel că cei aleși (unii fiind în închisoare sau au procese penale) aparțin aceleiași clase politice, care ne domină și ne îndreaptă spre Partidul Unic. 
  
Referinţă Bibliografică:
MAJORITATEA SILENȚIOASĂ ȘI ALEGERILE / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1993, Anul VI, 15 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!