CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Radu Olinescu         Publicat în: Ediţia nr. 1979 din 01 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

GENEZA, TIMPUL ȘI EVOLUȚIA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Acest eseu a fost inspirat de un articol al domnului Paul Gheorghiu publicat în Confluențe Literare, ediția nr. 1953 din 06 mai 2016 intitulat Câteva ciudățenii ale timpului. Articolul este scris atractiv, cu talent, dar...tratează un subiect atât de vast și dificil de pe poziție filosofică, acum depășită. Mesajul articolului d-lui P.Gheorghiu este perceperea subiectivă a TIMPULUI PRIN MINTE. Ori, acum Știința este capabilă să măsoare dovezi incontestabile ale trecerii timpului. In primul rând este propria noastră persoană fizică, care prin vizionarea unor fotografii realizăm schimbările produse în timp. 
  
Dar cele mai spectaculoase dovezi ale trecerii timpului sunt înglobate în GENEZA. Datorită perfecționării extraordinare ale tehnologiei, recent s-a putut înregistra ecoul produs de Bing-Bangul primordial. Astfel, acum 13,7 miliarde ani lumină a avut loc Explozia primordială, echivalentul a se făcu lumină din Geneză inițiată de Dumnezeu. A urmat o expansiune a materiei, cu formarea Universului și a numărului infint de sisteme solare, care a început acum 10 miliarde ani dar durează în continuare și în prezent. Mintea noastră poate înțelege cu dificultate această perioadă enormă pentru noi, doar o clipă pe scara universală a timpului. Pământul s-a format deabea acum 4.5 miliarde ani, iar oxigenul (susținătorul vieții aerobe) a apărut în atmosfera terestră acum 2,4 miliarde ani. Dar primele forme de viață anaerobe apăruseră deja, încă acum 3 miliarde ani atât în scoarța terestră,deabea solidificată, cât și în supa primordială din oceanul planetar. Toate aceste etape ale evoluției Universului sunt sustenabile prin dovezi și măsurători sofisticate datorită progresului extraordinar al tehnologiei. 
  
Formarea Universului prin Bing-Bangul inițial este un fapt sustenabil, măsurabil prin tehnologia modernă, astfel că Vaticanul l-a recunoscut, fiind echivalat cu primul act al Creației divine din Geneză. Iar Universul se supune timpului, având un trecut măsurabil, un prezent și un viitor, oarecum previzibil. In acest sens, timpul numai este un subiect pasionant de speculații subiective și metafizice, atât de atractiv pentru filosofi, teologi și esoterici. Dovezile trecerii timpului se găsesc pretutindeni, numai că variază.... nterpretarea lor, în funcție de pregătirea și poziția celui care se pretează. Știința contemporană a depășit această fază, dar domeniul timpului este departe de a fi epuizat. 
  
Odată apreciată, chiar aproximativ, apariția vieții, a urmat perioada, mult discutată a EVOLUȚIEI, descoperită de Charles Darwin în secolul 19. Evoluția este negată de toate religiile existente,dar Științele Biologice o recunosc prin dovezi incontestabile (fosile) și chiar pot explica mecanismele desvoltării structurale și fiziologice ale organismelor. Antagonismul dintre EVOLUȚIONISMUL ȘTIINȚIFIC și CREAȚIONISMUL RELIGIOS/MISTIC a devenit o luptă puternică, în care ambele tabere caută să convingă populația de adevărul doctrinei lor. De fapt, cheia rezolvării acestei dispute, începute chiar din secolul 19 (Celebrul proces al maimuțelor din SUA din 1887) este tocmai TIMPUL. Mintea noastră încă percepe foarte greu posibilitatea schimbărilor structurale, mutațiilor prin ADN și existența SELECȚIEI NATURALE, ca mecanism al Evoluției . 
  
Teoria Relativității desvoltată de Eistein a demonstrat relativitatea măsurării timpului. De aceea, ne este greu să înțelegem progresul uriaș al cunoștiințelor/inteligenței umane din ultimii 30 de ani comparativ cu orice altă epocă din Istoria Omenirii, deși noi păstrăm aceiași structură și capacitate a creierului al lui Homo Sapiens.... de acum 60.000 de ani . 
  
Toți savanții și cei care cred în Știință se confruntă personal cu ideia acceptării lui Dumnezeu, a existenței unei Forțe Divine în Evoluția vieții. Știința nu poate demonstra existența unei Forțe Divine, dar credincioșii NU au nevoie de demonstrații deoarece ....EI CRED, iar Știința a demonstrat recent că omul posedă în creier un site neurobiochimic destinat....Credinței. Pe scurt, omul are nevoie de credință, de recunoașterea unei Forțe Divine, independentă de Timp. In cursul Istoriei Omenirii, noi am avut tot timpul necesitatea admiterii existenței unei Forțe Divine, personalizată sub diverse forme de manifestare, pentru a ne apăra de FRICA DE NECUNOSCUT/MOARTE. Nevoia de Credință este dirijată de componenta subconștientului ce domină majoritatea proceselor neuronale din creier. Viața pe pământ decurge dealungul timpului, independent de discuțiile noastre, adesea inutile. Poate că Dumnezeu se manifestă prin Armonia existentă în Univers, din Cosmos pînă la structurile și mecanismele din organismele existente, care trăiesc, evoluează în scurgerea independentă a timpului. Se pare că, tocmai această ARMONIE universală, în structuri, autoreglare, uneori numită Inteligența Materiei, unde echilibrul dinamic funcțional sugerează intervenția unei Forțe Divine. Majoritatea savanților care studiază Marele Infinit (Cosmologia/Astronomia), cât și Micul Infinit (Biologia și Medicina) descoperă noi structuri, noi mecanisme ce reglează Universul după niște legi, pe care ne străduim să le înțelegem și care acționează dealungul scurgerii ireversibile a Timpului. 
  
Generațiile noi pot fi fericite din acest punct de vedere, alături de jocurile pe telefon și calculator. La noi în liceu, la Biologie NU se predă Evoluționismul lui Darwin, baza Științelor Biologice moderne. Ar fi deranjant ! Se poate și așa ! Dar să nu ne mirăm de gradul scăzut al culturii atât de răspândit. 
  
  
Referinţă Bibliografică:
GENEZA, TIMPUL ȘI EVOLUȚIA / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1979, Anul VI, 01 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!