CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Radu Olinescu         Publicat în: Ediţia nr. 1922 din 05 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

CAND VA VENI ..... APOCALIPSA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un astfel de titlu pare neserios, dar mi-a fost inspirat de o mare personalitate, respectiv dl.Andrei Pleșu. Apocalipsa sau Sfârșitul Lumii este de mult un arhetip universal, existent din Negura Timpurilor. Astfel dl. Andrei Pleșu ne liniștește, căci a găsit o variantă hindusă din celebrele Puranas deja vechi de un mileniu, dar existente în forma scrisă din secolele III - V după Hristos. Textul din Puranas cuprinde semne/simptome ale apropierii Apocalipsei. Prin bună-voința d-lui Pleșu putem selecționa 
  
-Creșterea intensității URII, iritabilității, amplificarea RĂULUI - Lucrătorii manuali și negustorii ajung la rang de INȚELEPȚI/intelectuali - NECINSTEA se va răspândi și Hoții devin conducători - - - FEMEILE nu vor mai pune preț pe propria virtute (vă rog seriozitate) 
  
- In piețe, se va vinde mâncare gata preparată (Ce timpuri !) - Limbile vorbite vor deveni triviale (oare existau raperi ?) - Vor apărea organizații criminale, blasfemia va convețui cu fanatismul - Se va practica pe scară largă uciderea FĂTULUI în pântecul mamei -- Părinții NU se vor înțelege cu copii lor 
  
- Ne oprim aici. Evident aceste simptome/semne parcă vorbesc de –la-sine. Nu numai că ni se par foarte cunoscute, dar dacă scotocim prin textele vechi sacre sau laice le vom găsi în Biblie, dar și în textele hagiografice, ale unor secte, unele devenite celebre, chiar de referință, cum sunt Codul Mayaș sau Nostradamus . 
  
Simptomele prezentate mai sus , de fapt oglindesc evoluția civilizației noastre, iar unele din acestea, au apărut chiar acum două mii de ani . De-alungul Istoriei Umanității, nu cred că a existat un secol, în care Sfârșitul Lumii să nu fi fost prezis cu mai multă sau prea puțină exactitate. Astfel APOCALIPSA a devenit un arhetip universal, recunoscut de marii psihiatrii ca S. Freud și C .G. Jung. Câte cărți, articole, predici sau tablouri nu au avut acest subiect ?. Un astfel de subiect, desigur a fost și este preferat pentru teze de doctorat (mai ales pentru viitori sau prezenți politicieni de pretutindeni). Un astfel de subiect universal, nu cunoaște vechimea și foarte important, NU ESTE INFLUENȚAT de paradigma vremii respective. Simptomele mai sus menționate se regăsesc atât în predicele unor profeți din Antichitate, în cele din Evul Mediu (aproape best-sellers), dar și în epoci mai recente pînă în zilele noastre. Amintiți-vă de tragediile ce au avut loc în preajma anilor 1900 și 2000 ! 
  
Aici trebue să adăogăm ceva important. După profesorul Dominique Barthelemy de la Universitatea Paris-IV (Cahiers Science et Vie), omenirea a ratat Apocalipsa anului 1000....deoarece nu se știa când a fost. Noroc cu Biserica Catolică. care pentru strângere de fonduri a precizat epoca respectivă deabea între 1550-1600 . 
  
Dar să revenim în zilele noastre. După cele două războaie mondiale și Războiul Rece, mai ales Europa se confruntă cu un eveniment complex, respectiv invazia musulmană, aparent în urma unor războaie devastatoare, în realitate, organizate din umbra unor regimuri totalitare, extremiste, ce duce la Ciocnirea Civilizațiilor, deja prezis de acum un secol. Cruzimea jihadiștilor, nepăsarea față de instincte ancestrale (supraviețuirea, ocrotirea copiillor) schimbă datele problemei și determină idei parcă desprinse din Apocalipsă. Prăbușirea civilizației occidentale, a Artei și Culturii, a înlocuirii minunatelor catedrale gotice clădite într-un secol cu moschei rigide, întroducerea regulilor sharia de judecată, isvorâte din Evul Mediu depășesc prin consecințe simptomele apocaliptice de mai sus. 
  
Măsurile cu care statele europeene încearcă să facă față, indică nepregătirea lor sistemică, mai ales că trebue să lupte cu o masă mare de IPOCRIZIE din stânga eșichierului politic , cuprinzând intelectuali naivi și alte straturi sociale 
  
1.Prima măsură, comună tuturor statelor față de atentatele demente ale jihadiștilor este declararea unei stări de șoc, ce indică atât naivitate, dar și o lipsă de răspuns adecvat sau pregătiri de prevenție. 
  
2. In acest cadru social și politic, au loc depuneri de coroane la locul atentatului, însoțite de discursuri războinice, pline de încredere și siguranță (îndoelnice) 
  
3. In multe state, mai ales cele afectate (Franța), se desvoltă un stil belicos, căci se declară război terorismului sau toleranță zero față de jihadiști. Președintele țării sau primul ministru promite măsuri radicale și eficiente, care, chiar dacă sunt bine intenționate sunt dificil de implementat (exemplu control la aeroporturi sau metrou/trenuri. Cel mai credibil este V. Putin, dar care are și alte planuri 
  
4. Pentru susținerea încrederii în sistem/personalități/partide au loc decorări ai unor eroi existenți sau găsiți, cât și marșuri de protest cu banere încurajatoare. Implicarea mai multor clase sociale, voluntari naivi, ONG-uri dă prestigiu temporar 
  
5. Implicarea Bisericii Creștine, mai ales Catolice se impune. Discursuri despre Iubire sunt înlocuite cu Înțelegere, Respect reciproc, Intrajutorare, etc. In final, au loc rugăciuni implicând mase mari înfricoșate.....ca să nu se mai întâmple astfel de atentate sinucigașe-teroriste 
  
6. Profit electroral. Bineînțeles că, pretutindeni, politicienii caută ca prin manevre abile, sforăitoare, se poată căpăta un capital electroral, utilizabil. In acest sens, partidele extremiste, naționaliste (Marie LePen) au de câștigat. Dar trebue remarcate câteva state (Ungaria, Polonia, Slovacia), care, de la început au spus NU acodării de azil refugiaților, sfidând birocrații de la Bruxelles . 
  
7. Dar România ? Suntem, ca deobicei, echidistanți. Președintele Johannis participă la summit-urile europeene, cu declarații încurajatoare, respectând deciziile de la Bruxelles. In acelaș timp, încurajăm pătrunderea economică turco-musulmană, așteptând cu încredere construirea celei mai mari moschei din S-E Europei pentru cei zece mii de musulmani din Capitală!. Pe lîngă cele 18.000 de biserici din România, ce contează o moscheie în plus, chiar dacă are un centru școlar de pregătire religioasă (și nu-numai) 
  
Referinţă Bibliografică:
CAND VA VENI ..... APOCALIPSA / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1922, Anul VI, 05 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!