CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Radu Olinescu         Publicat în: Ediţia nr. 1890 din 04 martie 2016        Toate Articolele Autorului

MAI AVEM NEVOIE MUZEE ?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La astfel de întrebare se poate răspunde diferit, în funcție de gradul de cultură și sinceritate. După unele statistici, doar unul din zece români mai merge odată pe an la un muzeu. Desigur, sondajul poate fi puțin modificat dacă includem excursiile organizate în străinătate, care includ vizitarea unor muzee sau adăogăm vizionările organizate de unele licee. In acest context, aflăm conform știrilor recente din mas-media, că Muzeul Național Bran va fi închis din cauza chiriei mari cerute de propietarii nemți. Adăogăm că acest castel era unul din cele mai vizitate muzee din țară, ajuns printr-o retrocedare destul de discutabilă la o casă regală germană.. Dar continuăm, astfel acum câțiva ani a fost închis Muzeul Național al Literaturii tot din cauza chiriei excesive cerute de noii propietari deveniți prin retrocedare. Dar știați că Muzeul Sculpturii - Cornel Medrea din strada General Budișteanu a fost deasemenea închis. Acest muzeu ce conținea o colecție impresionantă de sculpturi era adăpostit într-o casă frumoasă, clădită în stil neoclasic, dar a fost retrocedată .... Casei Regale. In curând și Castelul Peleș ? (No comments !) In 2015, Muzeul Național al Țăranului Român a organizat o expoziție dedicată MUZEELOR PIERDUTE, din care aflăm că aproximativ 110 (o sută zece) muzee/case memoriale din țară își vor pierde sediile, iar unele, chiar colecțiile. Deci, ne vom transforma într-o țară cu circa cinci muzee naționale, și acelea puțin rentabile. 
  
Desigur, MUZEELE se încadrează în normele economice de rentabilitate și întreținere. In cazul Muzeelor Naționale, rentabilitatea este asigurată de stat și acestea fac parte din Patrimoniul Național. Cine ar vizita Parisul fără să dea o raită (barem de complezență) la Muzeul Luvru !. Aceiași afirmație se poate aplica Londrei, Berlinului, Moscovei, Saint Petersburg sau Madridului. In toate aceste orașe, muzeele se pot întreține, chiar parțial din taxa de întrare. Dar la noi ? Nici chiar Muzeul Național de Artă nu este suficient vizitat, iar restul muzeelor beneficiază de vizitarea ocazională a unor turiști, clase de liceu și Noaptea Muzeelor. Gradul scăzut de interes și vizitare este desigur, dependent de gradul de cultură și receptivitate pentru artă. 
  
Conform mai multor sondaje, receptivitatea pentru artă, la noi este în jur de 2 % din populație, iar scăderea nivelului cultural este unanim recunoscută. Subcultura sau cultura de tip tabloid bazată pe programele de la televizor nu necesită un nivel ridicat de cultură sau receptivitate artistică. In acest context, lipsa de vizitatori ai muzeelor este.... de înțeles. In plus, mai intervine un factor, caracteristic nouă. RETROCEDAREA !. Pe lîngă uzine, case, păduri,flota de vapoare, dar și castele, jaful retrocedării a depășit orice urmă de mândrie națională. Nu cred că în țările mari civilizate s-a pus problema retrocedării mariilor muzee. Și iată că incredibilul face parte din... patrimoniul național. Palatul Parlamentului, a doua clădire mare din lume, după Pentagon este cerută de urmașii arhitectei Anca Petrescu, decedată. Arhitecta A. Petrescu a fost șefa echipei de arhitecți, care a construit Palatul Parlamentului, DAR care au fost plătiți, în calitate de salariați. Urmașii arhitectei au înregistrat clădirea la OSIM, ca o propietate particulară și, teoretic, nu ai voie să o fotografiezi, decât cu aprobarea lor. Cu ajutorul unor politicieni corupți și a lipsei de mândrie națională, Palatul Parlamentului poate ajunge o propietate particulară, cu îmbogățirea peste noapte a urmașilor. Se creiază un precedent brevetat românesc. Se caută în catastife arhitecții unor palate/castele din secolele trecute, se găsesc urmași, se intentează proces, se cere ajutor de la CEDO și cu ajutorul bravului nostru parlament va apare o nouă clasă de bogătași, care vor deveni propietari ai castelelor Bruckenthal, Huniazilor și altor palate. Inceputul a fost făcut și aparține unui colonel Matei Ghika din Anglia, care cere toată comuna Mogoșoaia cu Palatul Brâncovenilor. Putem exporta avocați specializați pentru a cere drept de propietate pentru Muzeul Luvru, Fountainbleu sau cele din Austria, Germania, etc. 
  
Situația tragi-comică a muzeelor și palatelor din țară nu interesează decât puțini oameni de cultură și în niciun caz, politicieni. Deci șansele de înstrăinare gratuită a comorilor naționale sunt foarte mari, asociindu-se retrocedării extrem de dubioase a unor case, sute de hectare de păduri, locașurile fostelor uzine și institute de cercetare. Un exemplu concludent reprezintă scandalul Institutului Cantacuzino, instituție de interes strategic național. Prin manevre tehnice, la care au luat parte cercetători științifici autohtoni s-au alterat tehnicele și măsurile de siguranță, ajungând la închiderea institutului. Beneficiarii acestei operații de anvergură sunt cei interesați de terenurile Institutului, dar și de a ajunge dependenți de produsele imunologice ale Institutului Pasteur de la Paris. Aproape o crimă națională ! Pe cine interesează ? 
  
Inchiderea muzeelor și semnalarea altor manevre, retrocedări dubioase implică atât clasa politică a întregului eșichier politic, dar și alte persoane sus-puse, inclusic Casa Regală. Aceste înstrăinări de muzee/castele/păduri/institute, etc au loc în contextul unei crize a mândriei naționale, a învățământului și a culturii. In contextul unei subculturi la nivel TV-tabloid, a tendinței de manelizare a culturii, închiderea majorității muzeelor nu deranjează pe nimeni. Cei care vor cultură și artă o pot găsi gratis pe Internet, printre reclame și clipuri cu poze. Este suficient ! 
  
Referinţă Bibliografică:
MAI AVEM NEVOIE MUZEE ? / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1890, Anul VI, 04 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!