CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Radu Olinescu         Publicat în: Ediţia nr. 1859 din 02 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

CREIERUL NOSTRU ......... DIN ABDOMEN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aveți o supărare mare, sunteți furios sau o altă emoție negativă ? Sunteți stresat de mai mult timp și nu găsiți o soluție ? Și în acelaș timp, vă mirați că simțiți un gol în stomac, o indigestie, sau ulcerul s-a reactivat ? Nimic nu este întâmplător ! Emoțiile negative și stresul produc un ecou localizat în ….abdomen (stomac + intestine). Acest ecou a fost recunoscut din cele mai vechi timpuri, de toate civilizațiile lumii. Din acestea, multe au acordat abdomenului un statut de ….creier (Maya, Orient). S-au găsit statuete umane avînd un soare la nivelul abdomenului. Desigur, instinctiv, rolul conducător al capului, sediu al creierului s-a impus ducând (printre alte ocupații) la decapitare, obicei ancestral, perpetuat, din nefericire și în zilele noastre de fanatici și iresponsabili. In privința dilemei asupra rolului conducător, tot intuitiv,cărțile sacre hinduse (Yoga), chineze, mayașe au atribuit zonei aflate sub ombilic un rol misterios, locaș al sufletului, centru energetic, etc. Chiar în zilele noastre, practicanții yoga sau al meditației sunt sfătuiți să-și concentreze gândurile pe centrul energetic din abdomen. 
  
Dar ce poziție are Medicina alopată, științifică, sfidată permanent de practicele Medicinii alternative (Fitoterapie, Acupunctură, Homeopatie) Desigur, abdomenul a fost studiat intensiv, timp de sute de ani și au fost identificați neuronii ce formează o rețea în jurul tractului digestiv, dar…. nimeni nu i-a numărat ! Așa că, în 1998, când profesorul Michael Gersohn, de la Universitatea Columbia din New York, a publicat cartea Al doilea creier (The Second Brain), a fost o senzație în lumea medicală. Rețeaua de neuroni, localizată mai ales în jurul intestinului subțire conține peste 200 milioane de celule nervoase. In această cantitate se depășește numărul de neuroni aflați dealungul măduvii spinării. Ce rol poate avea acest al doilea creier, conectat cu cel din cap, desigur mai mare (aproximativ 100 miliarde neuroni) !? Cercetătorii au denumit creierul din abdomen, sistemul nervos enteric (SNE), pentru a nu stârni confuzie. Acești doi centrii nervoși comunică între ei prin intermediul măduvii spinării și a nervului vag. SNE controlează digestia și transportul de substanțe nutritive, de fapt funcționarea organelor interne și desigur, influențează comportamentul conștient dirijat de creier. In acest fel, emoțiile ce se produc în creier influențează puternic și reciproc comportamentul organismului, iar ecoul acestora este explicabil. 
  
Ce răsunet poate avea descoperirea SNE din abdomen ? Poate Influența Literatura, Psihologia, Sociologia ? Teoretic, afirmativ, practic, indiferent. Lăsând deoparte implicațiile medicale, de specialitate, putem adăoga câteva observații filosofice-existențiale. De câte ori aflăm noi descoperiri sau structuri ale omului sau organismelor vii, suntem uimiți de armonia, și eficiența funcțională. Fie opera divină sau a Naturii, această armonie structurală și funcțională este perfectă. 
  
Noi nu putem exista fără a ne alimenta. Tractul digestiv, mai ales intestinul subțire poate fi asemănat cu o interfață între organism și mediul extern. SNE este necesar controlării și reglării funcționale, rezolvând pe loc eventuale perturbări, pentru a nu suprasolicita creierul EMOȚIILE sunt evenimente frecvente și organismul se apără prin mecanisme eficiente neurohormonale. Și nu întâmplător, SEROTONINA un neuromediator cu rol calmant este produs în proporție de 95 % în intestinul subțire. O coincidență ? Natura nu produce coincidențe, ci construiește mecanisme și structuri eficiente, aproape perfecte. 
  
Descoperirea creierului din abdomen demonstrează încă odată armonia și perfecțiunea funcțională din Natură și din organismul nostru. Operă divină sau evolutivă, structurile din corpul nostru există de sute de mii de ani într-un echilibru dinamic cu Natura/mediul extern. In ultimii 70 de ani, civilizația și nivelul de trai s-a schimbat enorm, exponențial, dar structura noastră internă este aceiași ca a lui Homo Sapiens, care, acum 50.000 de ani hoinărea prin savană vânând și culegând diverse plante. Și ne mai mirăm că omul secolului 21 este obez, chel și poartă ochelari, dar trăiește de trei ori mai mult decât strămoșii lui. 
  
Primejdia cea mai mare pentru omul contemporan este alimentația hipercalorică, procesată, plină de aditivi, poluanți chimici, care depășește capacitatea de apărare a creierului din abdomen. SNE face parte din echilibrul aproape perfect din Natură, din componentele prin care organismul nostru face față pericolelor, forțelor naturii si emoțiilor care sunt associate. Dar nici SNE, nici emoțiile, autoreglările biochimice nu ne pot apăra de excesele omului contemporan. 
  
Și după cum spunea Aldous Huxley, zgârie puțin pielea omului modern și omul cavernelor va țâșni în acțiune. Numai că oamenii cavernelor mâncau moderat (când și ce găseau), dar nu aveau excesele de cruzime și lăcomie ale unor oameni contemporani. 
  
Referinţă Bibliografică:
CREIERUL NOSTRU ......... DIN ABDOMEN / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1859, Anul VI, 02 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!