AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Radu Olinescu         Publicat în: Ediţia nr. 1798 din 03 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

FRANTA ...INCOTRO ?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
FRANTA, ….ÎNCOTRO ? 
  
Au trecut abea câteva săptămâni de la masacrele din Paris, soldate cu 130 morți și câteva sute de răniți, din nou executate de fanatici islamiști. Dacă la atentatele precedente, din ianuarie a.c., tot la Paris, la sediul revistei Charlie Hebdo,unde se putea invoca o oarecare provocare din partea redacției la adresa Islamului (dar și a altor religii), acum cruzimea și lipsa de discernământ a atentatorilor sunt evidente. 
  
De ce tocmai Franța, care are o lungă și extinsă toleranță religioasă și rasială ? 
  
Acest eseu a fost inspirat de un articol al ziaristului francez Alexandre Lavastine pub-licat în cunoscutul ziar Le Figaro (http ://www.lefigaro.fr/vox/societe/2015/11/18/ 31003/). Articolul descrie convorbirile înregistrate de ziarist în căteva bistrouri din cartierul St.Denis, unde au avut loc lupte între poliție și câțiva din atentatorii islamiști. Spre marea surprindere a ziaristului, francezii obișnuiți, din cartier, chiar după identificarea atentatorilor, aveau păreri total controversate, parcă desprinse din faimoasa Terorie a Conspirației. La discuțiile din bistrouri au participat și francezi de origină arabă, născuți și crescuți în Franța. Astfel, după cum reiese din articol, francezii obișnuiți (de fapt un amalgam etnic), trăiesc într-o confuzie incredibilă, neavând încredere în politicieni, dar sunt receptivi la gogoșiile răspândite de mass-media (larg difuzate și la noi). In acest sens, atentatele celebre ( de tip11 septembrie 2001) ar fi fost implicați CIA, Mossad-ul, grupul Bildenberg, Illuminatii, evreii ….și chiar omuleții verzi, extratereștrii. In cazul recent, au fost invocați spălări ale creierului, identități false, dar mai ales serviciile secrete ale unor guverne, de la Putin …la B.Obama ! 
  
Cum este posibil, după atâtea fapte evidente să exite asemenea confuzii într-o țară cu înalt nivel de educație, cu o impresionantă tradiție culturală ? Există confuzii similare și în alte țări occidentale cu nivel înalt de civilizație, precum Anglia, Spania, Germania, Italia ? 
  
Franța (ca și Grecia) are o lungă și impresionantă tradiție revoluționară, ce explică influența puternică, dintr-un trecut destul de recent, al partidelor de stânga. Această tradiție a permis instalarea în Franța a peste 5 milioane de musulmani, care, nu numai că nu s-au integrat, dar au creiat cartiere islamice în marile orașe, unde domnește legea sharia și unde poliția franceză intervine doar sprijinită de armată. Cartiere similare există și în Anglia, Belgia, Suedia, etc. In Franța, toleranța etnică și religioasă este cea mai extinsă. 
  
Dar tot în Franța, deși există și în alte țări occidentale, arabii putrezi de bogați din Emirate, cumpără (nu contează prețul) bunuri imobiliare și teren pentru construcții. Astfel, numai Emirul din Dubai a cumpărat 10 hoteluri mari din Paris, mari magazine și aproximativ altele pe Coasta de Azur, dar și 34.000 m.p. de pe celebrul bulevard din Paris, Champs Elizees, plus numeroase vile superluxoase. 
  
Dar în Franța, mai intervine un factor suplimentar, elita intelectuală de stânga. Chiar din secolul 18, începând cu celebrii Rousseau, Diderot, Voltaire (mai mult atei ), s-a desvol- tat o elită de filosofi, scriitori cu concepții umaniste, liberale, alimentate de celebrul proces Dreyfuss din secolul 19,(Anatole France). Lista continuâ, apoi cu Sartre, L.Aragon, Camus din secolul 20 susținători ai partidului comunist. Dar surprinzător, în Franța, în secolul 21, mai persistă o grupă mare de scriitori și filosofi nostalgici....după comunism. Cei interesați pot citi pe larg despre această situație inedită din Franța în cartea O Idee care ne sucește mințile, scrisă de A.Pleșu, Gabriel Liiceanu și H.Patapievici., Ed.Humanitas, 2014 . 
  
Acești factori enumerați au determinat o largă toleranță etnică și religioasă. Numeroși teroriști s-au născut în Franța (sau în alte țări din Europa), mulți la a doua sau a treia generație, care au plecat să lupte în rândurile Statului Islamic. Întorși în Franța (dar cu creierul spălat) devin potențiali teroriști. In numeroase moschei din Occident sunt școli de îndoctrinare active, dar nu de educație și cultură 
  
Ce ecou vor avea atentatele din acest an asupra mentalității poporului francez, care în 2016 va trebui să voteze în alegeri regionale ? Va reuși să câștige partidul de extremă dreapta al lui Marie LePen ? Ce consecințe dramatice vor avea aceste rezultate ? Deocamdată, așa cum reiese din articolul incriminat la început, poporul francez încă nu s-a trezit suficient, soluțiile concrete lipsesc sau sunt greu de aplicat, iar clasa politică este încă divizată. In plus, tradițiile mai sus menționate sunt greu de adaptat la noua situație. 
  
Dar la noi ? Ciocul mic ! Noi avem alte priorități, cum ar fi corupția și imunitatea parlamentarilor. Mai întâi construim Catedrala Mântuirii și Marea Moscheie, apoi mai vedem ! 
  
Referinţă Bibliografică:
FRANTA ...INCOTRO ? / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1798, Anul V, 03 decembrie 2015, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!