CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Radu Olinescu         Publicat în: Ediţia nr. 1765 din 31 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Ra du Olinescu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DE CE NE/(NU) PLACE SERIALUL LAS FIERBINTI ? 
  
Spre deosebire de alte seriale satirice (excepție fiind grupul Divertis), cel difuzat prin canalul ProTV, LAS FIERBINȚI, pare deosebit. Personajele principale și acțiunea serialului, se desfășoară într-un sat, Fierbinți, situat la 20 km de Bucu-- rești. Bineînțeles, că țăranii descriși de Rebreanu, Coșbuc sau Alecsandri au dispărut de mult și mai pot fi văzuți doar la Muzeul Țăranului Romăn/al Satului. Cum, cea mai încercată clasă socială din Istoria României a fost țărănimea (chiar și acum de aproape 48 % din populație), un serial despre activitatea zilnică, cu personaje tipice din viața satului contemporan este binevenit. Intr-adevăr, serialul Las Fierbinți este deosebit, atât prin câteva personaje tipice, prin acțiunea/activi- tatea zilnică, cât și prin relațiile cu lumea, superioară din exterior. Mesajul principal al serialului este o satiră, uneori exagerată, poate chiar grotească a moravurilor, visurilor sau psihologiei țăranilor din apropierea unui oraș 
  
Serialul se mai deosebește prin echipa formată de oameni talentați, dar puțin cunoscuți, cum sunt autorul principal, Mimi Brănescu, regizorul Sorin Boncea și întreaga echipă de actori înzestrați, dar și cu participarea episodică a unor mari nume, cum sunt Maia Morgernstern, Horațiu Mălăele sau Stela Popescu. Cunos- cutul Mihai Mărgineanu, solist de cântece originale din lumea suburbană semnează ilustrația muzicală și are un rol permanent, negativ. Ocazional, cu entuziasm, mai participă țărani nativi ai satului. Serialul este original, românesc, fără licență externă, satirizând morala, gândurile, ambițiile, unor caractere comune, tipice noii evoluții a vieții contemporane. Personajele principale, asemenea celor din piesele lui Caragiale au trăsături negative, în diferite proporții, iar singurele caractere pozitive sunt copii lui Firicel. Trăsăturile negative ale prin- cipalelor personaje sunt evidențiate prin talentul remarcabil al interpreților, cât și a întregei echipe implicat în acest serial. 
  
Poanta eseului este impactul serialului asupra publicului. Canalul ProTV a prezentat periodic rating-ul audienței, din care reiese ocuparea unui prim loc. DAR, partea interesantă este aparenta respingere/indiferență din partea publicu- lui. Puteți face o experiență personală, așa cum am facut și eu, întrebând din întâmplare de la șomeri, femei de serviciu până la profesori universitari, ce părere au despre acest serial. Spre marea mea surpriză, 90 % au răspuns că NU CUNOSC sau RESPING acest serial, deși, dacă insiști, diplomatic, aflii că toți cunosc perso- najele principale sau chiar unele scene mai speciale. Pentru cititorii best-seller-ului profesorului Lucian Boia, Este Romania altfel ?, o astfel de atitudine, era de așteptat. Probabil, și pentru contemporanii lui Caragiale, o astfel de atitudine, a existat. Abordând psihologic această atitudine, nimeni nu vrea să arate că simpatizează sau apreciază caractere negative, chiar dacă sunt interpretate cu talent. In plus, cum majoritatea populației țării provine din țărănime, nimeni nu vrea să admită evoluția unor caractere/personaje perene, aparținând elitei satului, cum sunt cârciumarul, dar mai ales primarul, polițaiul sau chiar preotul satului. Principalele personaje ale serialului NU vor să muncească, dar visează la o îmbo- gățire rapidă și cad victime sigure unor șarlatani sau ecscroci din sat sau din exterior, chiar prin scenarii hilare. 
  
Serialul satrizează cu precădere incompetența și corupția autorităților locale mai ales primarul, dar nici cele superioare (prefectul) nu apar mai prejos. Față de imaginea satului de pe timpul lui Coșbuc, Slavici, Rebreanu, Las Fierbinți apare lipsit de o elită, formată pe vremuri de boierul local, țăranul înstărit, preotul și învățătorul, care răspândeau de multe ori cinste, demnitate, o bază culturală. Ca urmare a distrugerii forțate a acestei elite de către regimul comunist, au mai rămas primarul cu consilierii, polițaiul, și învățătorul, incompetenți și corupți. Marea actriță Stela Popescu a interpretat recent situația dramatică a învățătorului din sat, nevoit să accepte drept colegi, personaje aproape analfabete. Decăderea nivelului cultural până la respingere existent și la oraș, determină persistența unor credulități, naivități,pînă la bigotism.. Ca antiteză, te poți întreba cu groază ce viitor au copii lui Firicel, care vor să învețe și nu au un mediu de desvoltare favorabil. Personajele principale, mai inteligente, cum sunt primarul și cârciuma- rul, se evidențiază prin ȘMECHERIE/ȘIRETENIE fără morală, trăsătură tipică subculturii. Limbajul din serial este, deasemenea, tipic subculturii, existent și la oraș sau periferie, uneori subliniată prin cântecele lui Mărgineanu. 
  
Atractivitatea acestui serial constă în interpretarea cu talent a principalelor personaje negative în contextul unor situații ridicole, chiar exagerate, satirizând acerb existența posibilă a unor scenarii asemănătoare la nivel național. Dacă eroii lui Caragiale evoluau la nivelul unor politicieni mărunți de provincie, a unor mici burghezi de mahala, personajele din Las Fierbinți (aluzie la orașul miracol Las Vegas) trăiesc într-un sat asemănător unei mahalale de oraș, implicați în situații ridicole, uneori neverosimile, dar interpretate cu mult umor acid. Evident, lumea exterioară, prin diferite personaje, apare tot satirizată. Așa cum nici contempora- nii lui Caragiale nu se recunoșteau în personajele devenite celebre, nici telespecta- tatorii contemporani nu le place recunoașterea publică a vizionării acestui serial, satiric, ilustrând (in)evoluția unui larg segment al populației țării. 
  
Referinţă Bibliografică:
Ra du Olinescu / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1765, Anul V, 31 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!