AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Radu Olinescu         Publicat în: Ediţia nr. 1745 din 11 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

PLANTA, O CHINEZUȚĂ ȘI PREMIUL NOBEL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
• PLANTĂ, O CHINEZUȚĂ ȘI.... PREMIUL NOBEL 
  
La 8 octombrie 2015, s-a anunțat decernarea premiului Nobel pentru Medi- cină, chimistei din China, cu un nume simpatic, YouYou Tu pentru elaborarea unui medicament eficient, extras dintr-o plantă, pentru tratarea malariei. Dar acest anunț cuprinde mai multe componente mai puțin cunoscute. In acest sens, trebue prezentate câteva comentarii. 
  
Malaria este o boală devastatoare, care a însoțit omenirea de mii de ani. In zilele noastre, malaria produce aproximativ 200 milioane, noi cazuri, anual și aproximativ jumătate milion, decese. România este printre puținele țări, care a reușit eradicarea acestei boli în perioada 1935 – 1963, mai datorită medicului Mihai Ciucă. In plus, pentru malarie, s-au mai acordat două premii Nobel în 1902 și 1907, pentru elucidarea mecanismului de acțiune a acestei boli. 
  
Malaria a făcut ravagii, întotdeauna în China, astfel că dictatorul Mao Tse Dun, în 1967, ordonă armatei chineze să găsească un tratament bazat pe vechile tradiții chineze. După întortochiate manevre birocratice, această sarcină de partid ajunge la tânăra chimistă YouYou Tu, care a examinat conștiincioasă vechile papirusuri chineze, vechi de mii de ani. A adunat peste 5000 tratamente, dar în final, a selecționat un tratament de acum 23 secole (ce făceau pe atunci, europe-enii ?). Papirusul respectiv descria un tratament bazat pe planta Artemisia annua, cunoscută la noi ca pelinița. Chimista a elaborat un extract din plantă numit Artemisina, care s-a dovedit foarte eficient la vindecarea malariei, chiar în stadiul incipient, distrugând parazitul Plasmodium, când pătrunde în eritrocitele/hemati- ile pacientului. Tratamentul elaborat de YouYou Tu a fost socotit secret de stat, astfel că i s-a permis publicarea descoperirii, deabea după moartea dictatorului. 
  
Mai trebue să facem o precizare. Medicina științifică sau alopată, nu are încredere în Fitoterapie, preferând medicamente de sinteză, chiar dacă inițial, provin din plante (exemplu aspirina). Cu toate că cifra de afaceri a tratamentelor fitoterapice, pe scară mondială ajunge la aproximativ 20 miliarde USD, acestea sunt folosite pentru boli cronice sau de întreținere, iar medicii nu le prescriu. 
  
Problemele Fitoterapiei, chiar dacă există de mii de ani, constau în lipsa unei standardizări/control a produselor, care determină un mare grad de falsificare. In plus, concentrația substanțelor active este foarte mică, iar extrasele sau plantele conțin o multitudine de alți compuși, inclusiv poluanți chimici (pesticide) . De aceea, conform recomandărilor OMS, doar 365 plante au fost admise în Farma- copeile diferitor țări, cele mai răspândite plante/extrase sunt sunătoarea, Echina- ceea, capsaicina, castanul, ghiara diavolului (Harpagophytum procumbens). 
  
Publicarea tratamentului malariei cu Artemisină a avut loc deabea în 1979, și a fost primit cu neîncredere, fiind cu greu acceptat pe scară internațională. Astfel, deabea în anii 90 a început folosirea acestui extras din plantă, iar adopta-rea lui în lume a produs o scădere cu 50 % a îmbolnăvirilor de malarie, între 2000 și 2013 sau de la 173 milioane noi cazuri la 128 milioane. 
  
Acordarea Premiului Nobel de Medicină pentru un tratament cu extract dintr-o plantă reprezintă o mare surpriză, dar consființește deschiderea medi- cinei clasice/alopate către Fitoterapie. In acest sens, acordarea unui astfel de premiu reprezintă recunoașterea unui tratament verificat la scară mondială, fără presiuni politice sau naționaliste. Amintim că în țările asiatice (India și China) există institute specializate în Medicină tradițională sau alternativă, care încearcă de zeci de ani acceptarea unor tratamente sau extrase din plante exotice de către Medicina alopată sau mai tranșant, pe piața de produse fitoterapice, folosind tot felul de reclame comerciale. 
  
In încheiere, trebue amintit cazul unui român, farmacistul Ovidiu Bojor, acum în vârstă de 90 ani, care a studiat plantele medicinale din România, după care a fost recunoscut internațional și trimis UNESCO în Tibet și Nepal, unde a studiat, timp de peste cinci ani plantele medicinale locale, care constitue acolo baza tratamentelor medicale. Din păcate, studiile lui Ovidu Bojor, au fost popula- rizate mai mult etnologic, mediatic, fără consecințe comerciale. Studiile și recomandările medicale ale lui Ovidiu Bojor au fost prezentate în cartea Pledoarie pentru viață, apărută în 1998 și reeditată în 2002 și 2014, ce poate fi accesată online de iubitorii tratamentelor fitoterapice . 
  
  
  
  
  
Referinţă Bibliografică:
PLANTA, O CHINEZUȚĂ ȘI PREMIUL NOBEL / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1745, Anul V, 11 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!