CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Radu Olinescu         Publicat în: Ediţia nr. 1732 din 28 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

CINE ESTE CONTRA ...,.VACCINARII ?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CINE ESTE CONTRA …. VACCINĂRII ? 
  
Cine ar fi crezut că în secolul 21, a zborurilor cosmice și a In-ternetului, o mare cucerire a omenirii, implicată în supraviețuire, va fi vehement contestată ? VACCINAREA este una din mariile victo-rii ale Medicinii, fiind o metodă de vindecare și prevenire a Bolilor Infecțioase, mai ales letale, verificată de două secole. 
  
S-au găsit documente, care au arătat că tratamente primitive de imunizare/vaccinare au fost folosite în China și India chiar in secolul III î.e.n. Medicul englez Edward Jenner (1749-1823) a întrodus prac-tic prima vaccinare contra vărsatului negru (variola), o boală letală la 14 mai 1796. Dar bazele științifice și practice ale vaccinării, cât și inițierea singurului tratament al turbării au fost datorate chimistului francez devenit microbiolog Louis Pasteur (1822-1895). 
  
Cititorii dornici să se documenteze despre bazele vaccinării, o pot face prin accesarea http //.ro/wikipedia.org/wiki/vaccin. 
  
Bolile infecțioase letale, ca variola, ciuma, holera, au decimat milioane de oameni, mai ales în perioade de războaie, foamete, încă din Antichitate, Evul Mediu sau primul război mondial, când victi-mile din această cauză au depășit cele provocate prin conflicte. Prin imunizare activă (vaccinare) organizată, s-a reușit în secolul 20, ERADICAREA acestor boli letale, inclusive a poliomielitei. Totuși, mai rămân mici focare izolate, în regiuni inaccesibile, care în anumi-te condiții pot răspândii agenții patogeni. Din această cauză, în toate țările civilizate se practică vaccinarea preventiva la toți copii. 
  
Și totuși, în ciuda acestor succese evidente, încă de pe timpul lui Jenner și Pasteur au existat oponenți gălăgioși, mai întâi chiar din mediul academic, care ulterior au amuțit. Au rămas, în schimb adver-sari aparținând unor secte religioase, prin argumente mistice sau explicabile doar dogmatic, gândire rigidă, etc 
  
Inainte de a continua, trebue re-menționat că NU există medica-ment sau tratament, care să fie 100 % perfect. Chiar și la animale s-a evidențiat, clar, răspunsuri diferite individual la acelaș tratament/me-dicament, mai ales la oameni, unde variabilitatea este enormă prin factori genetici, epigenetici, imunologici, alergici sau biochimici. De aceea, toate medicamentele comerciale sunt însoțite de un prospect, în care sunt menționate posibilele reacții adverse, secundare, chiar și la banala aspirină, cea mai răspândită tabletă. Aceiași situație s-a demonstrat și la tratamentele prin Medicina Alternativă (Homeo-patie, Acupunctură, Fitoterapie,Chiropractică, etc 
  
In cazul vaccinării, oricine a fost martor la astfel de reacții, con- cretizate prin roșeață la locul injectării sau perturbări temporare (temperatură, grețuri, frisoane, etc). In cazul vaccinurilor, a fost implicat o substanță bactericidă, mertiolat, derivat al mercurului. 
  
Și iată, că acum, când s-au semnalat cazuri de poliomielită în Ucraina, când Europa este invadată de valuri de refugiați din Orient, unde mai persistă focare de boli infecțioase letale (Ebola în Africa, poliomielită în Afganistan, Nigeria și Pakistan), au apărut adversari gălăgioși ai vaccinării, prin diferite motive, inclusiv religioase. 
  
De exemplu, campania contra vaccinării împotriva variolei a apărut după întroducerea tratamentului preventiv obligatoriu, invo-când drepturile omului !!! . A fost invocată toxicitatea mertiolatului în producerea unor cazuri de autism la copii, deși aceste presupuneri au fost științific analizate și respinse. Dar adversarii cei mai nume-roși provin din segmente de populații izolate, ne-educate, bigote. Mai trebue menționate cazuri unor mame, cum ar fi cel al unei prezentatoare de la postul ProTV, care face o propagandă activă, anti-vaccinare, prin mass-media sau pe blog-ul personal. 
  
Eradicarea unor boli letale, precum poliomielita, ciuma, variola prin vaccinare preventivă s-a realizat prin organizații internaționale (OMS) și a necesitat peste cinci ani de efort susținut, organizatoric și financiar. Persistența unor focare de mici populații ne-vaccinate poa-te declanșa epidemii greu de controlat. In plus, existența unor mutații la virusuri și circulația intensă între continente creiază un factor greu 
  
In acest sens, existența unor mici populații refractare la vacci-nare, cum sunt Uganda (20%), Cehia (18%) sau România (12%) a creiat panică printre specialiști. OMS a organizat în 2012, un comitet special, denumit SAGE- Working Group, pentru a realiza prin orice mijloc acceptarea obligatorie a vaccinării preventive. Un mare suc-ces a fost obținut prin acceptarea vaccinării în masă de către marii Muftiu și Șeic al Arabiei Saudite, anterior vașnici dușmani. 
  
România este inclusă printre țările cu probleme, inclusiv al campaniei anti-vaccinare. Protagoniștii anti-vaccinare au iesit la atac prin mass-media, invocând tot felul de argumente. De exemplu, pe Internet a avut loc la 3.10.2013, un simpozion anti-vaccinare în care specialiștii au fost o doctoriță necunoscută, un inginer și un matema-tician. A se vedea prin http //www.lionmentor.ro/blog/132-noi.nu-vaccin. Bine-înțeles că au fost recomandate cărți, care au înfierat vaccinarea (Louis de Brouwer, Vaccinarea, o mare eroare medicală) Iar un medic recomandă propolisul, ca singurul vaccin autentic. In fine, și în SUA, campania anti-vaccinare este activă. Donald Trump, un pretendent presidential (afacerist miliardar, cam zurliu) a afirmat că este contra vaccinării, posibilă cauză de autism, dar că problem- le personale cu memoria nu se datoresc ….vaccinării. Oricum, autoritățile americane de sănătate au protestat energic. Așteptăm cu interes implicarea multiprofesională a unor politicieni autothoni !!! 
  
Referinţă Bibliografică:
CINE ESTE CONTRA ...,.VACCINARII ? / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1732, Anul V, 28 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!