CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Radu Olinescu         Publicat în: Ediţia nr. 1716 din 12 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

ARABII SI ...TEORIA CONSPIRATIEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ARABII ȘI.... TEORIA CONSPIRAȚIEI 
  
Poate exista o legătură între problema arabă (peste un miliard) și teoria conspirației,mai ales acum, când valul refugiaților crește necon-tenit ? Numai abordarea acestui subiect poate trezi reacții violente, cu toată actualitatea acestuia. În plus, reacția autorităților și a populației este încă neclară, ca deobicei,scandalurile politice locale, predomină. Nu știm când ? câți și unde vom găzdui acești refugiați ! 
  
Abordarea acestui subiect, devenită dramă internațională este foarte complexă și subiectivă, fiind dominată de tragediile impresionante ale refugiaților, mult răspândite de mass-media. Dar, în acelaș timp, aceste imagini se suprapun peste cele ale cruzimilor și execuțiilor televizate executate de militanții Statului Islamic (ISIS). 
  
Dar sunt necesare câteva precizări.In primul rând, valul de refugiați provin din câteva țări arabe (Siria, Iraq, Afganistan), ce cuprinde mai mult de jumătate (72%) bărbați tineri, ce pot include militanți ISIS, gata de activare și acțiune. In al doilea rând, acești refugiați nu sunt în zdrențe și au fost capabili de a plăti mii de dolari unor rețele de traficanți dubioși locali. Iar în al treilea rând, valul de refugiați,aparent dezorientați NU se îndreaptă spre țări musulmane stabile (Iran,Turcia,Arabia Saudită, Maroc), ci spre cele mai bogate țări creștine (Germania, Anglia),care conțin deja importante populații arabe. In fine, așa cum există deja, fapt constatat și de leaderi UE (Angela Merkel), refugiații arabi Nu se integrează cultural și economic, ci se constitue în comunități compacte (un fel de ghetto-uri) în orașele mari, unde instaurează o conducere specifică, (sharia) provenită din Coran. 
  
Oficial, motivul refugierii sutelor de mii de refugiți este HAOSUL și războiul fratricid, plin de cruzimi ale militanților ISIS din țările menționate. Dar fără parti-pris, după cum arată Istoria, Între secolele 5 -7 ale erei noastre,triburile arabe din Peninsula Arabică, erau într-o stare haotică, războindu-se între ele, cu toate cruzimile inerente. Profetul Mahomed a fost mai ales un conducător militar, care a reușit să unească aceste triburi, impunând Coranul, ce cuprinde reguli rigide de comportament și nutriție (adaptate judicios climei și lipsei de apă), dar mai ales sharia,un sistem de pedepse crunte pentru hoție, adulter, indisciplină, etc. Desigur, sistemul rigid de legi sharia oferă avantaje mai ales bărbaților, obligându-i să poartă barbă și dacă pot și harem, promițându-le că prin uciderea/convertirea unor necredincioși, în Paradis se vor bucura de lapte, miere și 72 virgine. Cât despre femei, acestea, trebue să stea acasă,iar dacă ies afară, ocazional, să poarte văl/mască. Pentru Peninsula Arabică, această securitate probabil, că este suficientă unor fete,ca să se ofere voluntar,devenind chiar sinucigașe. Astfel, creșterea exponențială demografică este asigurată. 
  
Mai trebue menționat, tot din Coran, în toate țările arabe, Puterea conducătoare a Statului este indisolubil legată de Religie. In acest sens, din cele 49 state arabe existente, doar 4 au un regim mai democratic, restul sunt conduse de dictatori sau cum sunt/au fost Libia,Tunis, Egipt Siria, Yemen, Iraq, ca acum să predomină o stare haotică de război civil între diferite triburi, secte, fracțiuni, etc 
  
Dar, revenind la problema refugiaților, conform statisticelor organizației Eurostat, valul cererilor de refugiați în Occident a fost destul de constant între 2008 și 2010, evaluat la 200.000/an. Dar din 2011, numărul solicitărilor a crescut la 300.000, 330.000 în 2012, 435.190 în 2013 și 626.055 în 2014.Perioada de schimbare a crescut brusc în 2012, când (Coincidență ???) a avut loc așa zisă PRIMĂVARA ARABĂ. Această mișcare a început la Tunis, apoi în Libia, Egipt, Siria, întinzându-se pînă în Iran și Pakistan. De fapt, teoria conspirației, acum poate fi aplicată. Motivele acestei mișcări, fără precedent nu sunt clare, fiind invocate ura față de dictatori, șomajul tinerilor,etc.Astfel de motive se pot atribui mai de grabă teoriei conspirației. Trebue menționat că aceste regimuri dictatoriale asigurau gratuit asistență socială, neplata de impozite și păstrarea tradițiilor religioase, inclusiv sharia. Tot în acea perioadă s-a amplificat intervenția țărilor occidentale (Franța, Anglia) și SUA în favoarea răsturnării dictatorului Gaddafi, altădată favorit al Franței și Italiei. De la Gaddafi, putem cita "Datorită creșterii noastre demografice, vom cuceri pașnic Europa Occidentală." 
  
Conform multor analiști politici, Primăvara Arabă a destabilizat lumea arabă, condusă de dictatori, făcând loc acțiunilor mișcărilor jihadiste locale sau dominante, de tipul Al Quaeida. Conform unei reacții în lanț, în răsturnarea unor regimuri dictatoriale,care, totuși asigurau o stabilitate teritorială, s-au mai implicat marile țări musulmane ambițioase, cum sunt Iranul, Arabia Saudită, cu interese opuse, dar mai ales politica externă neclară, dominată de interese locale, ambiții de grup ale SUA, Franța, Anglia și bineînțeles ale Rusiei și Chinei. Apariția Statului Islamic (ISIS) a răsturnat însă toate calculele din exterior. La mișcarea ISIS au aderat tineri șomeri, ne-educați, ce constitue o masă ușor de manevrat de către diverși autoprofeți, care au știut nunumai să conducă acești tineri pînă la depersonalizare, dar să-și asigure sprijin financiar al țărilor musulmane bogate cu ambiții dominante, ba chiar ale unor servicii secrete ale unor țări occidentale. 
  
Evident, ISIS a devenit o forță militară greu de învins, datorită fanatismului religios, gata de sacrificiu al militanților, dotării cu arme și muniții suficiente procurate de la fostele armate regulate,dar și a unui sprijin financiar nelimitat,exterior. 
  
In final, desigur, apare problema unei conspirații neclare, atât din partea unor grupuri occidentale dornice de destabilizarea lumii arabe, dar mai ales al jihadiștilor ISIS, care aplică, deocamdată invazia pașnică a țărilor bogate occidentale, îmbâcsite de principii moralizatoare, umane, poate naive,cu intenția implantării unor teroriști potențiali.In plus, Arabia Saudită, nu primește refugiați arabi, dar s-a oferit să construiască 200 moschei, numai în Germania 
  
Dar noi ? Conform unui sondaj publicat de ziarul Adevărul, 48 % dintre români sunt favorabili găzduirii acestor refugiați, dar...NU la ei acasă, cum fac englezii, islandezii. Intr-o seară, analiștii experți au prezis că pe refugiați nu-i interesează România, fiind prea săracă, A doua zi, un oficial (Cioloș) anunță oferta noastră de a găzdui 1850 refugiați. A treia zi, ziarul englez Daily Mirror ne anunță că vom primi 7000 refugiați. A patra zi, guvernul a fost anunțat de aprox. 6000 refugiați, dar președintele susține că nu avem decât 1900 locuri.Mai nou, guvernul a anunțat probabila găzduire a unor refugiați...în căminele studențești, o cale perfectă pentru contaminarea unor tineri. 
  
Intre-timp, ziarele anunță sosirea în Siria a unor militari iranieni și ruși, pe lîngă ajutorul militar material și financiar în favoarea dictatorului Al-Assad. Implicarea Iranului și Rusiei poate schimba raportul de forțe contra ISIS.In plus,(iarăși o coincidență ?), Gruparea Al Quaeida a declarat război ISIS. Așteptăm alte noutăți... poate mai bune și mai clare. 
  
Referinţă Bibliografică:
ARABII SI ...TEORIA CONSPIRATIEI / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1716, Anul V, 12 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!