AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  


Autor: Radu Botiş         Publicat în: Ediţia nr. 1895 din 09 martie 2016        Toate Articolele Autorului

Din ale cronicilor taine
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sfârșitul anului trecut și începutul lui 2016 au adus în fața cititorilor două antologii importante pentru cei ce studiază fenomenul literar maramureșean. Este vorba despre Liga Scriitorilor Români – Filiala Maramureș, apărută la Editura Master Libris din Cluj-Napoca, și Cenaclul de la Satulung, apărută la Editura Grinta din același oraș. 
  
Primul volum mai sus amintit, semant de Toma G. Rocneanu, conține relatări de la ședințele Ligii, precum și câteva portrete reușite ale membrilor săi. Mă gândesc, în primul rând, la Al. Florin Țene – președintele Ligii, Mihai Ganea, Virginia Paraschiv, Vasile Morar, cunoscutul ziarist de la „Graiul Maramureșului” Ioan P. Pop și nu mai puțin cunoscutul său confrate Dragomir Ignat, a cărui semnătură am găsit-o ani de zile în „Glasul Maramureșului”, Dumitru Fânățean, Ioan Hada, Carmena Băințan, Claudia Tomescu, Milian Oros, Vasile Tivadar, George Petrovai și multe alte nume sonore ale Nordului cultural românesc. 
  
Scrisă simplu, fără divagații și date inutile despre scriitorii abordați, cartea mustește de viață, căci sunt surprinse momente cheie din freamătul cultural băimărean. Aflăm din paginile volumului, de exemplu, că poetul și jurnalistul Gelu Dragoș a publicat, printre altele, cartea “Revistele școlare” și că este membru nu doar al Ligii Scriitorilor, ci și al Clubului epigramistic „Spinul” și al Cenaclului Scriitorilor din Maramureș. Pline de culoare sunt paginile dedicate epigramistei Aurelia Velea și poetei Aurelia Oancă, o remarcabilă autoare de literatură pentru copii. Incitante sunt capitolele dedicate preotului greco-catolic Vasile Goje, autor al cărții “Paradoxuri istorice românești”, și cel în care este prezentat preotul ortodox Radu Botiș. Amănunte interesante găsim despre poetul Vasile Bele de profesie jandarm la Jandarmeria Maramureș și în wekeenduri staroste la nunți, pasiune oglindită și în cartea “Ghid practic pentru organizarea unei nunți”, scrisă împreună cu Gheorghe Ursan. Mai aflăm, din cele relatate de dl. Toma Rocneanu, amănunte despre debutul lui Dumitru Fânățeanu, la 65 de ani, cu trei volume de poezii, precum și despre scriitorul Valeriu Sabău, născut în 13 iulie 1954 în Cicârlău. Sunt inserate pagini ce stârnesc interesul graţie apreciabilei lor valoari documentare. Mă gândesc în acest sens la poetul Ioan Meteș Morar-Chelințanu, care a alcătuit o foarte completă monografie a satului Chelința, şi la prezentarea unor cărți precum “Obiceiuri ale vieții de familie”, semnată de Victor Becheanu. Demne de interes sunt şi paginile despre comemorarea lui Grigore Vasile Latiș și cele în care sunt notate câteva impresii de la diverse lansări de carte și participări la cenaclul băimărean, precum și de la Cenaclul „Afirmarea” din Satu Mare și „Petre Dulfu” din Satulung. 
  
Despre Cenaclul literar „Petre Dulfu” din Satulung se relatează pe larg în monografia cu titlu omonim. Înfiinţat în martie 1985, de către poeţii Ioan Dragoş, Ioan Voicu şi Nicolae Mărieş, după 1990 şi-a întrerupt activitatea. A fost reînfiinţat în februarie 2012, la iniţiativa domnului Mihai Zmicală, director al Căminului cultural „Ion Buciuman”, şi a învățătorului Gelu Dragoş. Conducerea este alcătuită din: dr. Nicu Bud, preşedinte de onoare, ec. Lucica Dragoş, preşedintele cenaclului, Ioan Dragoş jr. şi Gelu Dragoş, vicepreşedinţi, Ioan Ardusădan, secretar. 
  
Împărțit în 11 capitole: Poezie, Parodii, Literatura copiilor, Proză, Teatru, Eseu, Interviu, Memorialistică, Tradiții, Critică literară și Monografii, volumul reflectă, în detaliu, spiritualitatea unei zone geografice situate în apropierea Băii Mari. Reîntâlnim aici multe dintre numele amintite în antologia Ligii Scriitorilor, ceea ce demonstrează efervescența cu care condeierii, mai mult sau mai puțin cunoscuți, se manifestă în mai multe locuri, precum și nume care sunt deja consacrate: Marian Ilea, Radu Macrinici, Radu Aldulescu, Ion Bălu, Augustin Cozmuța, Lucian Perța, Nicolae Iuga și Ioan Romeo Roșiianu, care semnează şi prefața cărții. 
  
Lectura volumului este palpitantă nu doar datorită textelor literare alese, ci şi multitudinii de informaţii oferite, mai ales în ultimul capitol în care este prezentată Parohia Ortodoxă Satulung, de către preotul ortodox Vasile Bud. Încercarea de a scoate la lumină date despre Satulung este materializată aici în rânduri ce evocă personalităţi ale locului, precum prozatorul Ioan Groşan, poetul Ioan Voicu, născut în satul Finteuşu Mic (aparţinător comunei Satulung) şi Teofil Coste, fiul protopopului greco-catolic Ioan Coste. Muzician de mare talent, s-a remarcat atât ca profesor (printre celebri săi foşti elevi au fost actorii Florin Piersic şi Dorel Vişan), precum şi ca compozitor. Foarte interesante sunt paginile în care se vorbeşte despre monografia comunei alcătuită de către Rodica Ionescu şi Mihai Zmicală. 
  
Masiva lucrare de peste 400 de pagini umple un gol al antologiilor dedicate relevării vieţii spirituale derulate într-o comună care, iată, e capabilă a atrage atenţia nu doar din punct de vedere geografic, ci şi cultural. 
  
Preluare https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/2016/03/09/din-ale-cronicilor-taine/ 
  
de Antoaneta TURDA 
  
Referinţă Bibliografică:
Din ale cronicilor taine / Radu Botiş : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1895, Anul VI, 09 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Radu Botiş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Botiş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!