CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Radu Botiş         Publicat în: Ediţia nr. 1667 din 25 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

ORŢENII ÎN SĂRBĂTOARE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Miercuri, 22 iulie 2015, a fost mare sărbătoare în Ţara Codrului. Prilejul, oferit de Hramul Mănăstirii „Sfânta Maria Magdalena” din Ciutruci – Oarţa de Sus, a adunat câteva sute de credincioşi din cele trei judeţe limitrofe : Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Serviciul religios, oficiat de un sobor de peste 30 de preoţi, a fost condus de I.P.S Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, fiu al satului Oarţa de Sus, împreună cu P.S. Macarie Drăgoi, Episcopul Ortodox al Europei de Nord. Prezenţa celor doi înalţi ierarhi a conferit un caracter special liturghiei, iar cuvintele de învăţătură au fost primite cu mult respect de către toţi cei de faţă. Cu acest prilej a fost sfinţită şi o troiţă ridicată în cinstea lui Dumnezeu de către locuitorii comunei Bicaz (primar dr. Dorin Mitre) şi noul altar de vară, oferit mănăstirii prin grija primarului comunei Oarţa de Jos, prof. Bogdan Pop. Acelaşi harnic primar a oferit tuturor participanţilor o agapă creştinească. Cinste lor ! 
  
După masă mulţimea de oameni s-a deplasat în „Poiană”, lângă şoseaua Oarţa de Sus – Bicaz, la noua pensiune a familiei Octavian şi Simona Zaharie, unde au avut loc manifestări culturale organizate de Primăria comunei Oarţa de Jos, Parohia Ortodoxă Română Oarţa de Sus şi Muzeul satului codrenesc din Oarţa de Sus : „Cununa la seceriş”, Lansarea cărţii „Poveşti din Ţara Codrului”, vol. II, autor prof. Traian Rus şi un spectacol folcloric codrenesc. 
  
Obiceiul „Cununa la seceriş”, model tradiţional demult dispărut, a fost „recuperat” cu aportul grupului folcloric de la Aluniş, jud. Sălaj, condus de prof. Maria Croitoru, al localnicilor şi a celor veniţi de dincolo de Codru, de la Cuţa şi Soconzel, jud. Satu Mare, sub conducerea Malvinei Madar Iederan. A contribuit substanţial şi cunoscutul rapsod al Ţării Codrului Radu Ciordaş, respectându-se în detaliu fiecare element. S-a binecuvântat holda, s-a „târguit” plata, s-a cosit, s-au legat snopi, s-au făcut cruci şi cununi, s-au horit vechile doine ale secerii, totul încheindu-se cu un „danţ” codrenesc pe ţarină. 
  
Lansarea cărţii „Poveşti din Ţara Codrului”, vol. II, a d-lui prof Traian Rus a însemnat cuvinte elogioase rostite de cei doi episcopi , de profesorii Cedică Georgeta Robu şi Mureşan Olimpia de la Ulmeni, Viorel Pop de la Fărcaşa, preotul stavrofor Radu Botiş de la Ţicău, dr. Ilie Gherheş, şef de secţie la Muzeul de Edtnografie din Baia Mare, scriitorul Milian Oros din Someş Uileac. Este o lucrare de antropologie, etnologie , folclor, istorie a Ţării Codrului. 
  
Programul folcloric, care a încheiat manifestările culturale a ţinut până târziu în seară şi a adus pe scenă ansambluri, echipe de dansuri (Băiţa de sub Codru, Urmeniş, Asuaju de Sus), grupuri folclorice, interpreţi de folclor, „vedetele” fiind Radu Ciordaş, Malvina Madar Iederan , Rodica Pop Seling. 
  
A fost o zi minunată, de rugăciune în primul rând, o zi în care codrenii s-au întâlnit atât cu Dumnezeu cât şi cu etosul curat şi profund, ascuns într-un nebănuit colţ de rai românesc. 
  
Prof. Traian Rus 
  
Referinţă Bibliografică:
ORŢENII ÎN SĂRBĂTOARE / Radu Botiş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1667, Anul V, 25 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Radu Botiş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Botiş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!