CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Radu Botiş         Publicat în: Ediţia nr. 1306 din 29 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

COLECŢIA GRAI ROMÂNESC, ANTOLOGIA POEŢILOR ROMÂNI CONTEMPORANI DIN ÎNTREAGA LUME
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

PERSPECTIVĂ ASUPRA MODERNITĂŢII  

 

 

Avem în faţă o Antologie a poeţilor contemporani din întreaga lume, ediţie bilingvă română-germană, apărută la editura Editgraph, Buzău, 2014, în Colecţia Grai Românesc. Vorbim, aşadar, de un produs nou, dacă ar fi să vorbim în termeni de marketing sau dacă privim creaţia, actul scrierii ca proces, în urma căruia se naşte un... produs. Desigur, un dar pentru minte şi pentru inimă, atât de des neglijate într-o epocă ce privilegiază trupul, supradimensionând, prin prea mare atenţie ce i se dă, vulnerabilitatea şi nimicnicia. O carte, aşadar, de suflet, care surpinde atât prin părţile ei componente, cât şi prin vederea de ansamblu, ca tot unitar.  

Gândită ca o oglindire a câtorva prezenţe valoroase ale momentului, antologia spicuieşte din roadele celor cuprinşi în acest evantai, versuri pe linie tradiţionalistă, sau, din contră, abordări lirice care propun o viziune modernă, post modernă, înscrisă, oricum am încerca să o numim, pe sinuoasa direcţie a lui novum. După o scurtă prezentare a autorului, o carte de vizită în care sunt surprinse inspirat reperele creaţiei, crezul poetic, orientarea majoră a poeziei, sunt redate la fiecare scriitor câte două poezii, fiecare fiind tradusă şi în germană. Este momentul să punem în lumină pe cel care s-a ocupat de acest măreţ proiect, coordonatorul Trandafir Sîmpetru, dar şi pe traducător, Angelik Brenda, a cărei implicare laborioasă merită lăudată în mii de cuvinte. În proximitatea universului liric, cuvintele curg şuvoi, se succed cu o rapiditate care lesne ne poate păcăli, intrăm ca într-un iureş din care anevoie mai putem ieşi. Păstrând caracterul ludic, ne jucăm arghezian cu cuvintele şi vom rezuma spunând doar cinste celor care au contribuit la acest proiect!  

Volumul înglobează un grupaj de texte poetice, scurte, cu referinţe critice menite să ghideze cititorul interesat, să îl provoace la a cerceta mai departe, la a scotoci prin marea Bibliotecă a cunoşterii, la a vrea să ştie mai mult.  

În acest perimetru deja schiţat, apariţia acestei antologii stârneşte interes nu numai în rândul aprigilor cititori de literatură, de poezie, în special, ci şi al celor care vor şi au acum ocazia, să îşi actualizeze cunoştinţele cu privire la fenomenul literar, cu privire la ce mai e nou prin spaţiul contemporan, dat fiind faptul că ne e cam dificil să le ştim chiar pe toate... Mai e nevoie din când în când, de o iniţiativă de acest fel, care să marcheze cu o precizie matematică, să cuantifice, să contabilizeze realitatea, să o radiografieze pentru a ne oferi o imagine cât mai accesibilă, clară, coerentă, a ceea ce se petrece în spaţiul literar, (suntem în acord cu jocurile propuse de poeţii antologaţi, cu care, prin intermediul fascinaţiei pe care o exercită cuvântul, am intrat într-un viu şi autentic dialog).  

Mediile din care provin autorii amintiţi sunt dintre cele mai diverse, bănuim că, în principal filologice, jurnalistice, teologice - cum este cazul părintelui Radu Botiş, de pildă, despre care ştim că se manifestă în creaţia artistică cu siguranţa celui foarte conştient de menirea, de calităţile, de talentele cu care a fost înzestrat. Poeziile cu care este reprezentat sunt Din suflet orişicând răsună şi Mă rog..., valoroase pentru că surpind emblematic ceea ce transmite întreaga sa creaţie, adică seninătate, împăcare cu sine, cu semenii, cu Dumnezeu.  

Ne-am oprit asupra acestor două poezii, prin prisma faptului că pe autor îl ştim cu toţii din variate medii, mai cu seamă prin intermediul internetului. Însă putem adăuga, spicuind şi fără să zăbovim prea mult, din motive legate de spaţiu, alte nume valoroase, precum Marin Moscu, Diana Olteanu, Constantin Bidulescu, Lucreţia Ionescu Buiciuc, Dorin Moldovan, Emilia Popescu Rusu, Petre Ioan Creţu, Violeta Laichici Seifert, Mariana Ciurezu, Ştefan Dima, Rodica Cernea, Carmen Georgeta Popescu, Ovidiu Sinov, Alexandra Victoria Filip, Cornel Balaban, Luminiţa Săceleanu, Doina Cotfas, Ioan Adrian Trifan, Daniela Tiger, Lilioara Macovei, Liliana Narcisa Farcaş, Anca Popescu, Rodica Constantinescu, Doina Bulzan, Maria Bratu, Ana Munteanu Drăghici, Ligia Grindeanu, Constantin Mironescu, Georgeta Pamfil Manta, Elena Lungu, Costică Nechita, Karelia Mihaela Neacşu, Liuba Botezatu, Trandafir Sîmpetru care şi încheie, cu modestia care îl caracterizează, seria condeielor lirice.  

Diversitatea autorilor stârneşte un şi mai viu interes, nume consacrate sau în curs de consacrare, în orice caz, o pleiadă menită să ne ofere, nouă, cititorilor, de la elevi, studenţi, tineri învăţăcei, până cei mai puţin tineri..., un evantai pestriţ, bogat şi lucrat cu migala unui homo artifex. O carte cu parfum de sensibilitate şi delicateţe, destinată să plimbe suav sufletul cititorului prin diverse formule literare, convingeri estetice şi orientări tematice.  

 


Prof. dr. Mihaela Rotaru  

 

Referinţă Bibliografică:
COLECŢIA GRAI ROMÂNESC, ANTOLOGIA POEŢILOR ROMÂNI CONTEMPORANI DIN ÎNTREAGA LUME / Radu Botiş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1306, Anul IV, 29 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Radu Botiş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Botiş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!