AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Pompiliu Comsa         Publicat în: Ediţia nr. 1802 din 07 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Vasile Nanea: În memoria poetului și traducătorului ION MILOȘ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Zilele trecute (4 dec. 2015), a murit poetul Ion Miloș. L-am prețuit mult. La rândul lui, pentru mine, funcționarul care se ocupa de păstorirea sufletelor pribegite ale românilor din toate colțurile lumii, avea sentimente deosebite. 
  
Ultima dată l-am întâlnit în Serbia, unde se întorcea din când în când într-un sat românesc în care văzuse prima dată lumina zilei. Aceeași lumină a zilei a văzut-o apoi în mai multe locuri din lume, dar cel mai mult în Suedia, unde s-a adăpostit între patru pereți și un acoperiș, la Malmo. De acolo, din nordurile înghețate, tot cobora spre țara lui de suflet, care era România, și pe care o tot străbătea în lung și lat. Aici avea cei mai mulți prieteni, scriitori ca și el, de unii plângându-se că nu prea îl băgau în seamă, chiar dacă venea mereu cu câte o carte din literatura română, pe care o tradusese în suedeză. 
  
A tradus mult în Suedia din iubire pentru România, de a cărei literatură era mândru. Își dorea din tot sufletul ca această iubire să-i fie recunoscută, să se vorbească despre ea, atât. Dar, acest lucru se făcea cu zgârcenie în lumea literară românească, iar poetul era mai mereu mâhnit. 
  
La un moment dat chiar a vrut să se mute în România, cu un mic sprijin din partea statului român. Era o chemare a sufletului lui, să trăiască în țara lui Eminescu și Blaga La început a fost greu, apoi imposibil. S-a întors trist în Suedia lui adoptivă, tânjind după sufletul românesc, cel dorit și imaginat de el. 
  
Mi-a spus la un moment dat: „România s-a purtat cu mine ca o mamă vitregă, dragă Vasile”. I-am răspuns în gând: „Și cu alții se poartă la fel, poete”. 
  
Cică ar fi murit, spune doamna Catinca de la Iași. A fost un om mai mult singur, după o căsătorie eșuată, din câte îmi amintesc. Cine se mai îngrijește acum de cărțile lui, să le șteargă de praf, să le scoată la lumină? Dar de gândurile și cuvintele lui îndreptate către țara perpetuă din sufletul poetului plecat fără întoarcere? Din păcate, asemenea oameni mor neștiuți, ignorați, uitați uneori definitiv. Poate în mass-media s-a ocupat cineva de acest trist eveniment, dar nu m-am întâlnit cu publicația respectivă. M-aș bucura să fie așa, iar gândul meu modest de pomenire să se adauge la ce s-a întâmplat deja. Dumnezeu fie cu el în vecii vecilor! Oriunde ar fi la rădăcina florilor, să-i fie ușoară țărâna de-a pururi românească! 
  
București, 6 dec. 2015 
  
Referinţă Bibliografică:
Vasile Nanea: În memoria poetului și traducătorului ION MILOȘ / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1802, Anul V, 07 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!