CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Pompiliu Comsa         Publicat în: Ediţia nr. 1674 din 01 august 2015        Toate Articolele Autorului

Un gălățean pentru Galați
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Autor: Prof. univ. asoc. Pompiliu Comșa 
  
Exegeză: Prof. univ. Dr. Constantin Fătu 
  
Sub redacția și coordonarea Prof. univ. asoc. Pompiliu Comșa a apărut recent, la Editura „Pompidu” din Galați, instituție publicistică de prestigiu a autorului, monografia intitulată „Un gălățean pentru Galați”. Lucrarea însumează 354 de pagini și beneficiază de o valoroasă Prefață, întocmită de Prof. Dr. Ilie Zanfir, distinsul cărturar gălățean, directorul Bibliotecii Județene „V. A. Urechia” din Galați, precum și de o amplă și erudită Postfață, alcătuită de reputatul om de cultură, scriitor și pedagog, Constantin Frosin, Șeful Catedrei de Limba Franceză de la Universitatea „Danubius”. O contribuție la finisarea lucrării a avut și Drd. Ionel Pintilii care, după cum rezultă din textul paginii a doua, a intervenit cu unele adăugiri, completări de texte, revizuirea și tehnoredactarea computerizată etc., întreprinse de comun acord cu autorul. 
  
Profesorul universitar Pompiliu Comșa este la a patra monografie consacrată fostului său magistru, Acad. Constantin Marinescu, actualmente Directorul Onorific al publicațiilor „Realitatea”. Pentru informarea publicului cititor, menționăm lucrările anterioare elaborate de prof. Pompiliu Comșa: 
  
1. Un model de vrednicie și conduită universitară: Prof. univ. Dr. Doc. Constantin Marinescu, Editura „Alma Mater”, Bacău, 2003 (în colaborare cu prof. univ. Dr. Lucian Șaradici); 
  
2. Prof. univ. Dr. Doc. Constantin Marinescu în Spiritualitatea gălățeană, Galați, 2008; 
  
3. Publicistica gălățeană selectivă a Academicianului Constantin Gh. Marinescu, Editura „Pompidu”, Galați, 2014. 
  
Elaborarea acestor lucrări, pe baza unei ample documentări privind viața și opera universitarului, a academicianului gălățean, așa cum rezultă din exegezele, recenziile apărute în publicațiile „Realitatea” gălățeană, pun în lumină, înainte de toate, prețuirea și gratitudinea autorului față de un distins fiu al Galaților și mentorul său de ieri și de azi. 
  
Avem convingerea că nu i-a fost deloc ușor autorului să întocmească aceste patru monografii, având în vedere personalitatea multidimensională și plurivalentă a Acad. Constantin Marinescu, amplitudinea operei sale științifice, alcătuită din peste 90 de lucrări, în calitate de autor și coautor, și peste 700 de studii și articole interdisciplinare. 
  
Monografia de față este structurată cu judiciozitate în șase capitole, sugestiv formulate, iar acestea, la rândul lor, fiecare cuprinde între patru și douăsprezece subcapitole, având rațiunea să-l ajute pe lector în parcurgerea sistematică a textului și formularea inerentă a unor judecăți de valoare. 
  
Iată care sunt capitolele ce definesc personalitatea acestei valoroase lucrări: 
  
Cap. I – Personalitatea Acad. (Republica Moldova) Constantin Marinescu în: Dicționare, Enciclopedii, Volume colective, Monografii; 
  
Cap. II – Titluri științifice și academice acordate pe plan național și internațional și recunoașteri similare ale societății civile gălățene; 
  
Cap. III – Acad. Constantin Marinescu în publicistica gălățeană de ieri și de azi; 
  
Cap. IV – Un gălățean pentru gălățeni. Personalități Literare și Culturale gălățene. Studii și articole ale Acad. Constantin Marinescu; 
  
Cap. V – Fațetele personalității Acad. Constantin Marinescu; 
  
Cap. VI – Mesaje, Omagii ale colegilor și colaboratorilor din țară și de peste hotare la aniversarea sa și a „Ligii Culturale Române”. Departamentul Moldova (2015). 
  
Am reținut faptul că lucrarea se intitulează „Un gălățean pentru Galați” întrucât pune în relief contribuția remarcabilă a Acad. Constantin Marinescu la cercetarea istoriei tulburătoare, impresionante a Galațiului, precum și la dezvoltarea, afirmarea vieții sale spirituale în circuitul național și european. 
  
În acest sens, Profesorul univ. Pompiliu Comșa relevă aportul distinsului fiu al Galaților la înființarea și conducerea Institutului Pedagogic universitar, în calitate de rector, la constituirea și coordonarea Societăților de Istorie, de Filologie, la reamplasarea statuii lui Costache Negri în centrul orașului, la amenajarea și redeschiderea Casei sale Memoriale din comuna natală Mânjina etc. 
  
Nu în subsidiar, Prof. Pompiliu Comșa reamintește faptul că Acad. Constantin Marinescu este coautorul principal al monografiilor consacrate orașului și fostei regiuni Galați, precum și promotorul unor reviste gălățene precum „Pagini Dunărene” ș.a. 
  
Din paginile lucrării rezultă cu pregnanță că, în pofida atitudinii opresive a vechilor autorități comuniste gălățene din perioada lui Constantin Dăscălescu, care l-au silit pe reputatul universitar și împătimitul fiu al Galaților să se „exileze”, conducerea postdecembristă a urbei i-a acordat titlul de „Cetățean de Onoare”, iar una din principalele școli gimnaziale a adoptat numele academicianului, devenind patronul spiritual al acesteia. 
  
Dar profesorul Comșa, în lucrarea pe care o investigăm, reliefează, cu pregnanță, contribuția Acad. Constantin Marinescu la afirmarea cercetătorilor, a scriitorilor și poeților, publiciștilor, istoricilor gălățeni prin studiile, articolele și monografiile acestora, publicate în reviste și volume, coordonate în țară și peste hotare, demonstrând astfel potențialul creator inestimabil al intelectualității gălățene. Era și este nevoie de un asemenea liant, care să ajute la integrarea multivalentă a creației științifice și literare gălățene în comunitatea academică națională și europeană. Personal cunosc și apreciez preocuparea Acad. Constantin Marinescu de a ajuta pe unii colegi mai tineri în a-și valoriza lucrările științifice la Sesiunile și Congresele Universității „Apollonia” din Iași, ale „Ligii Culturale Române” și de a-și perfecționa pregătirea de specialitate prin doctorate susținute la Universitatea de Stat și Academia de Științe din Chișinău. 
  
Lucrarea Prof. univ. asoc. Pompiliu Comșa nu are o valoare, o rezonanță strict locală, ci dimpotrivă, pune în relief modul în care un fiu al Galaților nu și-a uitat obârșia danubiană și continuă să se implice în procesul de elevare a vieții spirituale gălățene, nu la „svenți mari și sărbători împărătești”, ci cu perseverență și eficacitate. 
  
De asemenea, această lucrare impresionează prin multitudinea de voci și opinii ale unor savanți din țară și străinătate, de talia Acad. Mihai Cimpoi, Acad. Gh. Rusnac, Acad. Gh. Buzatu, Acad. Crișan Mircioiu, Acad. Ion Haulică, Acad. Vasile Burlui ș.a., care i-au consacrat academicianului Constantin Marinescu studii, articole și șase monografii privind viața și opera sa, prin care îi recunosc meritele și contribuțiile la îmbogățirea cunoașterii științifice în domenii fundamentale ale Istoriei naționale și europene, ale Culturii Naționale, Literaturii, Pedagogiei, Sociologiei, Medicinii Sociale, Politologiei etc., ceea ce motivează importantele titluri academice care i-au fost conferite în țară și străinătate. 
  
Felicitări Domnule Comșa! 
  
Referinţă Bibliografică:
Un gălățean pentru Galați / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1674, Anul V, 01 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!