CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Pompiliu Comsa         Publicat în: Ediţia nr. 1629 din 17 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Noi forme de colaborare interacademică Iaşi-Chişinău de drd.Ionel PINTILII
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De peste două decenii Universitatea „Apollonia” din Iaşi şi „Liga Culturală Română”, Departamentul Moldova, cu sediul tot la Iaşi, derulează o amplă colaborare ştiinţifică, culturală şi publicistică cu Academia de Ştiinţe, Academia Naţională de Ştiinţe Ecologice, Universitatea de Stat din Chişinău, Uniunea Scriitorilor, Asociaţiile Sociologilor, Filosofilor, Ecologilor, Ziariştilor ş.a. din capitala Republicii Moldova. Un număr important de cadre didactice universitare şi cercetători de prestigiu din Chişinău participă la sesiunele ştiinţifice, simpozioanele, congresele organizate de Comunitatea Academică ieşeană, cu lucrări de autentică valoare ştiinţifică, literară, culturală, pedagogică, ecologică etc.  
 
O expresie elocventă a valenţelor şi dimensiunilor acestei colaborări interacademice şi interdisciplinare este aceea că tot la Iaşi s-au pus bazele unei reviste semnificativ intitulate „Convergenţe Spirituale Iaşi-Chişinău”, care apare sub redacţia şi coordonarea acad. Constantin Gh. Marinescu, şi-n care sunt publicate cele mai valoroase studii şi articole ale colegilor basarabeni.  
 
Colaborarea interuniversitară şi interacademică dintre Iaşi şi Chişinău sub egida Universităţii „Apollonia” şi „Ligii Culturale Române” cunoaşte numeroase alte forme viabile în domeniul doctoranturii, ale procesului didactic instructiv-formativ a studenţilor, mai ales la nivelul pregătirii practice a viitorilor absolvenţi din cadrul facultăţilor de jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării, în genere a schimbului de experienţă pedagogică.  
 
Recent a sosit la Iaşi o delegaţie de universitari de la Chişinău, condusă de acad. Ion Dediu, un savant de reputaţie naţională şi internaţională din domeniul Ecologiei Umane, preşedintele Academiei Naţionale de Ştiinţe Ecologice din R. Moldova, şi prof. univ. dr. Andrei Dumbrăveanu, de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea de Stat din Chişinău, Vicepreşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, pentru a constitui în capitala spirituală a României Filiale ale acestor instituţii ştiinţifice din Basarabia.  
 
Înfiinţarea acestor filiale ale R. Moldova la Iaşi, dincolo de raţiunile strict ştiinţifice, are o puternică semnificaţie extracademică, vizând extinderea proceselor complexe de spiritualizare a graniţelor, care încă îi desparte pe români de români.  
 
Într-un cadru festiv, conducerea celor două instituţii academice şi de cercetare ştiinţifică, din R. Moldova, respectiv domnii acad. Ion Dediu şi prof. univ. dr. Andrei Dumbrăveanu au înmânat unor personalităţi ale vieţii universitare apolloniene şi ieşene diplome de Membru Titular, de Onoare sau Asociat al Academiei Naţionale de Ştiinţe Ecologice din R. Moldova, după cum urmează: Prof. univ. dr. Aurel Ivan, Prof. univ. dr. Ştefan Manea, Prof. univ. dr. Carmen Stadoleanu, Prof. univ. dr. Georgeta Siniţchi, Prof. univ. dr. Constantin Cloşcă, Prof. univ. dr. George Costin, Conf. univ. dr. Dumitru Popa, Lector. Univ. dr. Paul Gorban, Asist. univ. dr. Alexandra Burlui, Medic primar dr. Elena Marinescu, Col. (r) Ionel Pintilii, Prof. Gr. I. Liviu Crăcană.  
 
De asemenea, au fost înmânate 15 diplome de Membru al Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Chişinău.  
 
La festivitate au participat şi membri mai vechi ai Academiei Naţionale de Ştiinţe Ecologice precum Prof. univ. dr. Vasile Burlui, Prof. univ. dr. Const. Gh. Marinescu, Prof. univ. dr. Gheorghe Mustaţă, Prof. univ. dr. Const. Fătu, Conf. univ. dr. Alexandru Amititeloaie ş.a. care au salutat cordial decizia de înfiinţare a celor două filiale, asigurând conducerea acestora de sprijinul şi experienţa lor.  
 
Pe baza unei ample consultări, a celor două delegaţii, a fost stabilită, desemnată până la viitoarele alegeri, conducerea ambelor filiale din România cu sediul la Iaşi, alcătuită din personalităţi reprezentative din domeniile Ecologiei, Socilogiei, Demografiei, Medicinei, Învăţământului superior ş.a.  
 
Astfel, coordonarea Filialei din România a Academiei Naţionale de Ştiinţe Ecologice din R. Moldova, are următoarea componenţă:  
 
 Prof. univ. dr. Vasile Burlui, Preşedintele Universităţii „Apollonia”, Preşedinte de Onoare;  
 
 Acad. (R.M.) Const. Gh. Marinescu, Preşedinte Executiv;  
 
 Prof. univ. dr. Gheorghe Mustaţă, Primvicepreşedinte;  
 
 Prof. univ. dr. Constantin Fătu, Vicepreşedinte;  
 
 Prof. univ. dr. Georgetaa Siniţchi, Secretar ştiiinţific.  
 
Filiala din România a Societăţii Sociologilor şi Demografilor, cu sediul principal în R. Moldova, s-a convenit să aibă următoarea structură, componenţă a Conducerii:  
 
 Prof. univ. dr. Georgeta Siniţchi, Preşedinte de Onoare;  
 
 Prof. univ. dr. Constantin Cloşcă, Preşedinte Executiv;  
 
 Conf. univ. dr. Dumitru Popa, Vicepreşedinte;  
 
 Col. (r) drd. Ionel Pintilii, Vicepreşedinte;  
 
 Prof. Gr. I. Liviu Crăcană, Secretar ştiinţific.  
 
În conformitate cu Statutul Academiei Naţionale Ecologice şi a Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Chişinău, întreaga activitate a filialelor din România se va desfăşura în spiritul documentelor constitutive, a programelor şi recomandărilor conducerii, a organelor fondatoare.  
 
În semn de solidaritate, din dorinţa de extindere şi diversificare a colaborării dintre Centrele universitare Iaşi şi Chişinău, conducerea Departamentului „Ligii Culturale Române” din Moldova, cu sediul la Iaşi, a conferit calitatea de Preşedinte de Onoare dlui acad. Ion Dediu, al Filialei din Chişinău, iar domnului prof. univ. dr. Andrei Dumbrăveanu, pe cea de Primvicepreşedinte.  
 
În acest context şi în urma consultării Consiliului de Conducere acad. Ion Dediu a anunţat în plenul festivităţii acordarea titluilui de Preşedinte de Onoare al Academiei Naţionale de Ştiinţe Ecologice din R. Moldova, acad. Const. Gh. Marinescu, ceea ce va contribui la aprofundarea releţiilor de colaborare ştiinţifică din domeniul Ecologiei dintre cele două centre universitare. De asemenea, prof. univ. dr. Andrei Dumbrăveanu a fost promovat Vicepreşedintele acestei Academii din R. Moldova.  
 
Membrilor delegaţiei universitare fraterne, din Chişinău, li s-au înmânat Diplome de Excelenţă, de Merit, de Mebru de Onoare, în semn de gratitudine pentru contribuţia adusă la extinderea şi eficientizarea colaborării dintre Comunităţile Academice din Chişinău şi Iaşi.  
 
S-a convenit ca anual să aibă loc o Sesiune ştiinţifică la Iaşi, în primăvara fiecărui an calendaristic, şi la Chişinău în toamna aceluiaşi an.  
 
În final, au avut loc discuţii pe teme diverse ale colaborării ştiinţifice şi culturale româno-romîne şi propuneri printre care cea de unificare a Academiilor, Uniunii Scriitorilor etc. din România şi R. Moldova ceea ce va contribui la extinderea proceselor de unificare a vieţii spirituale dintre cele două state româneşti.  
 
Astfel, considerăm că ziua de 26 mai 2015, reprezintă o zi istorică privind colaborarea, plurivalentă româno-române, un pas înainte, spre unificarea unor instituţii de ştiinţă şi cultură româneşti. A consemnat Ionel Pintilii.  
 
Referinţă Bibliografică:
Noi forme de colaborare interacademică Iaşi-Chişinău de drd.Ionel PINTILII / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1629, Anul V, 17 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!