AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Pompiliu Comsa         Publicat în: Ediţia nr. 1465 din 04 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Am primit,am citit,am scris despre...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ION ZIMBRU – „TANDREŢE – Pamflete eterne” 
  
Scriu aceste rânduri chiar în iureşul campaniei electorale pentru al II-lea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie 2014: când se va alege unul dintre cei doi (veţi vedea imediat de ce am subliniat ultima propoziţie!). Şi pentru că în această perioadă mi-a oferit, cu o dedicaţie mult – dragă sufletului meuz, scripoetul ION ZIMBRU ultimul său copil: „TANDREŢE – Pamflete eterne’’. Cred căDumnezeu (sau Dracu’?) l-a sfătuit pe autor să reproducă pe coperta întâi a volumului doi varani cre se îmbrăţişează în ritualul luptei pentru teritoriu sau pentru graţiile femininei lor într-un sublim gest al „iubirii” aproapelui, gest în care-şi bagă ghearele infecte unul în spatele celuilalt. Parcă-i văd pe cei doi „catindaţi” finali cu balele pline de bacterii mortale curgându-le pe răni , încercând să se anihileze... Oribil... Această poză este situată de/asupra titlului cărţii, „TANDREŢE – Pamflete eterne’’, apărută în noiembrie 2014 la Editura „Sfera” din Bârladul lui Victor Ion Popa – celebrul autor al altui pamflet etern – dramatic la adresa moravurilor timpului său „Tache, Ianke şi Kadâr”. Dealtfel, descrierea varanilor pe care am făcut-o mai sus se doreşte a fi un pamflet efemer la adresa clasei politice ruptă din nenea Iancu Caragiale. Ion Zimbru este, în acest volum, poetul revoltat de tot ceea ce a scos mai rău din mizeria omenească aşa-zisa democraţie post-decembristă. Întru demonstare, de pe coperta a patra a volumului citez definiţia pamfletului în viziunea zimbriană: „...un instrument de apărare împotriva nesimţirii şi a impecilizării/ imbecilităţii timpului prezent.” (completez eu – şi a timpului trecut după titlurile a două volume ale Zimbrului). Cum altfel să zic eu, cititorul, dacă autorul demonstrează cu... versuri în regulă, din „Scrisoarea a III-a a Domnului nostru Mihai Eminescu: ’’vezi colo pe urăciunea fără suflet, fără cuget/ cu privire-mpăroşată şi la fălci umflat şi buget,/ negru cocoşat şi lacom, un izvor de siretlicuri,/ la tovarăşii săi spune veninoasele-i nimicuri...”. Şi iar privesc cea dintâi copertă şi-i văd pe cei doi varani îmbârligaţi, apoi citesc şi prima poezie situată la borna 5 a volumului şi care păstrează... ’’ritmul, iambul săltăreţelor dactile’’ în „Adunarea gunoaielor’’. Cetiţi ici’şa: „Marţafoi bolnavi de lene/ scăpătaţi din pinioane/ şi săriţi din balamale/ zic măscări contemporane...//fameni fără frontiere,/ tâmpi, tălămbi, caricaturi!”. 
  
Sunt convins că poetul s-a referit chiar la nesimţiţii mâncători şi scuipători de flegme şi coji de seminţe; eu am făcut translaţia către cei care ne conduc, adică „fac figuri,/ stau pe scară (a puterii n.m.) şi oriunde’’ (nu contează partidul, doctrina-doar ciolanul-n.m.). Ion Zimbru a fost un elegant când a scris, ca subtitlu al volumului „– Pamflete eterne –, - El, poetul, a scos în evidenţă în cele 52 de poezii/ poeme nesimţirea care, din nefericire, face legea în noul (şi vechiul?) cumplit târg de negustori Galaţi. Autorul n-a spus-o pe şleau, dar eu, comentatorul de pe marginea versurilor îmi permit să o fac după principiul văcărescian „părerea mea – hâc!”. Şi deja mi-am dat frâu liber din a cita din acidul pamfletelor în versuri eterne ale poetului gălăţean. Adică: pag. 10 „Nevasta de partid (despre sudoare)”: „Nevasta lui lucrează la partid.../ o ştiţi cu toţii, stă pe strada voastră.../ bărbatul ei e „chior”, calcă prin gropi/ şi scuipă, sictirit, de la fereastră!”: sau pag. 17 – „Nişte colţari striviţi de sine (flotare logică)”: „La colţ stau gorobeţii şi trântorii... şi scuipă,/ şi zic măscări la fete... şi astea se înclină,/ şi se acidulează, şi nu mai cu cuvinte/ l-atâta frumuseţe să caute vreo vină!”; sau pag. 45 – „Activitate în autobuzul 9 (şi în cimitir)”: „O damă de pică şi un fante de treflă.../ (cocoş digital şi găină vulgară).../ se ling pe buze, în autobuzul care circulă/ de la gară spre cimitir şi de la cimitir la gară/”. Mărturisesc faptul că, deşi îl citesc pe bădia Ion de mulţi, mulţi ani de zile în efemerida gazetei ’’Viaţa Liberă’’, nu am bănuit că-i aşa de cătrănit şi de pornit împotriva personajelor din versurile volumului, personaje din scaunele puterii sau de pe zebra de pe strada Frunzei, sau din partea de Sud a Moldovei de Sud, care ne scuipă pe noi, oamenii „normali” care săpăm fântâ cu fundul în cer şi care, când ajungem la Dumnezeu – Drăguţul primim răspunsul sec: „aveţi conducătorii şi concitadinii pe care vi-ii meritaţi. Eu am vrut să vă dau altceva, dar voi asta aţi ales!: flegme, nesimţire, curve (politice?), seminţe şi... autobuzul 9!” „- Pamfletele eterne – „ pe care autorul le-a adunat în acest volum se constituie – părerea mea – hâc! – într-un semnal de alarmă tras de un om al cetăţii către oamenii cetăţii, de 17 ani, din două colţuri de ziar, zilnic: „Nec plus ultra” şi „Divina tragedia”. Şi ne tot roagă: „Fraţilor; nu fiţi nesimţiţi!”. Punctum. 
  
Romică BĂLAN 
  
Referinţă Bibliografică:
Am primit,am citit,am scris despre... / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1465, Anul V, 04 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!