CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Pompiliu Comsa         Publicat în: Ediţia nr. 1409 din 09 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

MESAJ DE LA UN ROMÂN CARE-ŞI IUBEŞTE ŢARA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motto: ‘’V-am lăsat săraci şi proşti, vă găsesc şi mai săraci şi mai proşti’’ 
  
(BRÂNCUŞI, când s-a întors în ţară, după ce stătuse multă vreme în străinătate) 
  
Vreau să fiu franc. Nu elveţian. Poate pentru că sunt unul dintre puţinii români care mai merg din când în când cu picioarele goale prin iarba umedă. Vin vremuri vesele pentru unii. Lucrurile care nu ne interesează nu se spun la televizor. Mai ales că sunt adevărate. Se mai strecoară pe ici, pe colo, poate reuşim să ne trezim. Legile nu se mai adresează cetăţenilor, ci consumatorilor. Avem ‘’succese’’ şi ‘’succesuri’’, adică rateuri umane în devenire. Adulţii ne sunt beţivi, iar tinerii drogaţi. Lipsa coloanei vertebrale a devenit o virtute. Constituţia e făcută pentru cretini. Guvernanţii nu ţin cont de ea. Există cocalari şi la francezi. Numai că ei ascultă Jean de Caen, nu Jean de la Craiova. La câţi tâmpiţi sunt în România, nici nu e de mirare. 
  
Suntem la o palmă distanţă de turul doi a alegerii preşedintelui. Interesant de admirat cum reacţionează turma la discursurile celor doi, pe care grupurile de interese din spatele lor îi plimbă ca pe moaşte prin colţuri de ţară. Sunt oameni cu trecut murdar, agăţaţi unul de altul prin natura faptelor lor. Mai grav este că formează aşa-zise partide şi nu mai respectă doctrine şi programe, făcând numai mafiotism politic. Şi nu se întâmplă chestia asta numai în România, ceea ce a dus la această criză în lume. Ponta are comportament de sociopat. Dacă vede pe cineva că-i violează mama, cheamă camerele să imortalizeze momentul pentru rating. Johannis se plimbă cu Orban, liberalul cu mutră de chelner. Peste tot cufureală de vorbe goale. Golănaşi fără de ţară, fără morală, fără suflet. Baltă de deziluzii. Putere mare trebuie să ai să-ţi iei în preajmă trădători, doar pentru că au oarece valoare. Ne-am săturat de pricepuţi la umblat în instalaţii şi la deversat terosenul urii peste focul deja mult prea încins, ca să nu topească, în loc să călească. Am decăzut şi ne mulţumim cu plăceri stridente şi ieftine. Reconstruim cu elan maxim ce n-am construit vreodată. E mai important leneşul decât cel care vrea să muncească. Munca este peiorativă. Populaţiunea populativă numită popor îşi face de cap. Nu râde la trivialităţi, ci doar la Ţociu şi Palade. Candidaţii ne oferă propria sminteală drept curaj. Limitele bunului simţ, oricât de largi ar fi, rămân limite. Avem televiziuni partinice şi pe cele care au problemecu salariile. Fără sunet, imaginea din platoul televiziunilor locale seamănă mai degrabă cu cea de pe Animal Planet, în care primatele mai costelive, moderatorii, scarpină masculul Alfa. Dintre variile motive, invidia şi meschinăria nu lipsesc. Cel mai uşor înveţi enorm într-o tăcere absolută. Mai întâi ne certăm pe ceva care nu există, după care înfiinţăm ceva de mântuială şi în cele din urmă ne certăm pe ce-a ieşit. Scena viitorului: îmi imaginez o masă plină de copii veseli, ca la ţigani, care mănâncă pui din plastic. James Bond e mai actual decât credeţi. E şi mâine o zi. De fapt, aceeaşi zi. Ca la un meci televizat. Scorul a fost 10-1. Ultimii au marcat însă un superb gol din foarfecă. Dan Voiculescu, războinicul băşinii, e la zbârnă. Are fruntea ocupată de sprâncene. Şi uitătura lui Chirigach-gook. Plus unsoare în priviri mai ceva ca-n freza lui Costin Mărculescu. 
  
Cei mai mari duşmani ai României în străinătate sunt tot românii. Între timp, la noi au venit, în sfârşit, americanii. Cu otrava Chevron. Mă uit la vecini şi-mi fac cruce. Când văd unul mai prost ca mine, mă simt savant. Ca popor avem o predispoziţie către slugărnicie şi linguşeală. Parcă am fi la o grevă a feroviarilor. Mă simt ca în halta de la Poplaca. Nimic nu funcţionează. Necazul este însă doar pe capetele pătrate sau a durduliului Mickey Mouse. Colegi gazetari, degeaba vă ascundeţi că se vede tot. E fusta prea scurtă. E foame mare. Dar tocmai când e foame mare, sunt suficienţi şi doi arginţi. La noi în domeniu se prestează ieftin şi eficient. Urmăriţi nuanţele, ca să vedeţi cum se schimbă unii. Mi-e silă şi mi-e ruşine de ruşinea lor. Presa a ajusn centurista de serviciu a noului preşedinte, care o fi ăla. Sunt sătul de leprele de la Bucureşti, cu vârf şi îndesat. Croitorul bun se gândeşte de zece ori până taie o data. Un bun prieten din diaspora a propus o Transilvanie/Banat independente, o federaţie cu capitala naţională la Sibiu, landurile cu capitale la Cluj şi Timişoara, ungurii în federaţie, ca autonomi, şi basta. Nu se mai poate cu ticăloşii ăşta din sud. Propunerea pare discutabilă. Voi ce spuneţi? Nu e deloc utopică, din contră. Aştept comentarii, fie şi răutăcioase. Sunt obişnuit. Cu plecăciune, 
  
Pompiliu COMŞA, un român care-şi iubeşte ţara 
  
Referinţă Bibliografică:
MESAJ DE LA UN ROMÂN CARE-ŞI IUBEŞTE ŢARA / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1409, Anul IV, 09 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!