CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Pompiliu Comsa         Publicat în: Ediţia nr. 1404 din 04 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

POVEŞTILE LUI VIOREL ILIŞOI ŞI ALE PRESEI DE PROVINCIE ROMÂNEŞTI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De ceva timp în urmă a apărut ca şef al secţiei Reporteri speciali a cotidianului gălăţean ‘’Viaţa Liberă’’ un binecunoscut gazetar, Viorel ILIŞOI, alături de ultranecunoscuta Maria Fabian şi încă studentul Florin Rădvan, care a cochetat o vreme, fără prea mare succes, cu o televiziune locală. Problema a surprins pe mulţi, mai ales că pe pagina sa de Facebook acesta se prezintă nici mai mult, nici mai puţin, decât ’’mentor’’ al grupării de la Dunăre, construită cu destul de mult cântec din chirpicii fostului cotidian comunist de un trio care s-a îmbogăţit peste noapte, anume Radu Macovei-Grigore Lazarovici-Katia Nanu, fiecare dintre ei cu păcate mari cât casa, despre care însă nu ne-am propus să vorbim aici, întrucât subiectul este altul.  
 
Viorel Ilişoi este unul dintre puţinii autori de reportaje ‘’clasice’’ din presa românească. Jurnalist şi scriitor, orginar din Botoşani. Din a doua decadă a lunii trecute a fost dat afară de la Jurnalul Naţional, pentru care scria din 2009, întâmplare pentru care a curs ceva cerneală, mai ales în mediul online. Asta după ce nu primise salariul mai multe luni. Mai trecuse cu pana pe la Atitudinea, Timpul, Naţional şi Cotidianul, la ultimul remarcându-se mai ales prin ’’Momente şi spiţe’’.  
 
A fost primul jurnalist român postdecembrist condamnat pentru delict de presă, în 1992, pentru pamfletul “Saddam Hussein se ascunde la Botoşani”. A fost condamnat la trei luni de închisoare, dar presiunile internaţionale au făcut ca să fie eliberat după doar 19 zile. Această experienţă a fost inspiraţia pentru romanul “Paişpe”, publicat în foileton în Jurnalul Naţional. A protestat, în stilul său, de mai multe ori în ultimii ani în legătură cu întârzierile de salarii la Jurnalul Național. Anul trecut, a scris un protest în versuri intitulat „Ruga reporterașilor cuminți”, pe care a publicat-o pe blogul său. Unii spun că n-a prea fost iubit de colegii săi, unde o anume Luminiţa Tucă, semnatara comunicatelor de presă şi stăpâna vieţii sfinţilor, cumnata mult mai cunoscutului Marius Tucă din Caracal, ajutată de Dana Andronic şi Mihaela Stănescu (cunoscută sub numele copy-paste), i-au ‘’copt-o’’ cum se cuvine imberbului. Fetele se fac că muncesc, sprijinite şi de un anume Sorin Anghel, băiatul cu vremea şi pârtiile, iar toţi care forfotesc la serviciu sunt priviţi chiorâş. Marius Tucă, care e mai mult ocupat de afacerile sale, a împânzit redacţia cu rude din Caracal, iar Dan Constantin cu subiecte la comandă. Cum 90 % din mass-media este o cloacă, ca şi ţara de altfel, Viorel, a prins singura mâna de ajutor întinsă, e drept de fostul comerciant de cărămizi şi schimbător de valută, Marian Băilă, ajuns patron la o gazetă de provincie printr-o tranzacţie ce a permis foştilor tovarăşi care n-au băgat un leu în afacere să plece spre destinaţii diferite, cu cel puţin 1 milion de euro fiecare.  
 
Viorel făcuse haz de necaz ceva vreme, la ‘’Jurnalul Naţional’’, de genul ‘’Doamne, mai dă-ne o zi de plată!’’ şi ajuns la capătul răbdării a încercat din răsputeri, fără a reuşi, să nu devină unul dintre personajele cărţii sale, ‘’Paişpe’’ care reconstituie lumea presei de după 90. Mulţi spun că are un stil de a povesti până şi cele mai crunte întâmplări încât te apucă râsul. De menţionat aici reportajul cazării sale la Mediaş. Marele premiu al concursului Hotnews “Vreau o Românie curată” a fost câştigat de el. Nu s-a mulţumit însă cu atât, iar publicul l-a votat şi la categoria video, unde a mai împuşcat un premiu cu o spiţă. De neuitat este şi reportajul lui despre înmormântarea handbalistului Marian Cozma.  
 
‘’Mentorul’’ VL n-a scris încă nici un rând, dar este plătit şi înregimentat în rândul paişpe banca de la geam a presei româneşti, undeva în ‘’oraşul roşu’’, la Mila 80 a Dunării, de parcă asta au vrut şi au reuşit mogulii şi vremurile acestea căcăcioase. Curând nimeni nu va mai auzi de el, mai ales presa bucureşteană, ‘’dă Capitală’’, obişnuită să se considere, fără temei, deasupra celei de provincie, la orice oră din zi şi noapte. Ca să nu mai vorbim de multiplele ţepe date provincialilor sau de un fenomen îngrijorător care se iveşte la orizont odată cu cazul despre care vă vorbim. Uitaţi-vă însă la ultimele clasamente de la Radar de Media, şi veţi constata, cu uimire, că la Galaţi este o gazetuţă, ‘’Realitatea’’, clasată pe locurile 6, respectiv 5, în anii 2011 şi 2013, care ‘’a bătut la fund’’ mari holding-uri de presă, pline de aşa-zişi lideri de opinie, care gândăcesc zilnic pe la televiziuni. Este un semnal de alarmă care confirmă că se nasc şi-n provincie gazetari de forţă, printre puţinii care-şi respectă momentan profesia şi se dedică ei. De luat aminte.  
 
Cu plecăciune,  
 
Prof.univ.Asoc. Pompiliu COMŞA, Universitatea APOLLONIA Iaşi  
 
Referinţă Bibliografică:
POVEŞTILE LUI VIOREL ILIŞOI ŞI ALE PRESEI DE PROVINCIE ROMÂNEŞTI / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1404, Anul IV, 04 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!