CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Pompiliu Comsa         Publicat în: Ediţia nr. 1392 din 23 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

IN MEMORIAM OCTAVIAN IONESCU (1901-1990), PROFESOR DE DREPT CIVIL LA UNIVERSITATEA DIN IAȘI MEMBRU AL CONSILIULUI LEGISLATIV AL ROMÂNIEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IN MEMORIAM 
  
OCTAVIAN IONESCU (1901-1990), 
  
PROFESOR DE DREPT CIVIL LA UNIVERSITATEA DIN IAȘI 
  
MEMBRU AL CONSILIULUI LEGISLATIV AL ROMÂNIEI 
  
EXEGEZĂ 
  
Recent, a văzut lumina tiparului o lucrare de valoare excepțională, consacrată vieții și operei Prof. univ. dr. Octavian Ionescu, personalitate emblematică a Științelor Juridice din România și Europa, pedagog de reputație și om de elevată cultură a comunității academice din Iași. 
  
Lucrarea, însumând 550 de pagini, apare sub îngrijirea Prof. univ. dr. Toader Tudorel, Decanul Facultății de Drept din cadrul Universității „Alex. Ioan Cuza”, Membru al Curții Constituționale Române, a Doamnei Prof. univ. dr. Mariana Mureșanu Ionescu, fiica ilustrului magistru, și a Domnului Profesor Lucian Ionescu, fiul redutabilului civilist român. 
  
Ținem să relevăm, ab initio, în mod expres, faptul că această monumentală lucrare se înscrie în seria volumelor omagiale, consacrate ilustrelor personalități care au onorat catedrele Universității „Alex. Ioan Cuza”, aducând o contribuție remarcabilă la istoria învățământului juridic din capitala Moldovei și din România, la cunoașterea vieții și operei de valoare inestimabilă, a unuia dintre marii specialiști în Dreptul Civil, având recunoașterea unor somități din Franța și alte state europene. 
  
Monografia sus-menționată este judicios structurată în șase segmente (capitole), sugestiv formulate, care ne oferă o imagine edificatoare asupra locului și rolului Prof. univ. dr. Octavian Ionescu, în galeria marilor civiliști ai României, din perioada inter și postbelică, și anume: 
  
1. Notă asupra ediției 
  
2. Cuvânt înainte 
  
3. Biografia  
  
A. Octavian Ionescu, un remarcabil civilist și filosof al dreptului; 
  
B. Familia Prof. Octavian Ionescu. 
  
4. Opera. În acest capitol sunt cuprinse lucrările științifice fundamentale publicate de regretatul savant ieșean, inclusiv Teza de doctorat, la care coordonatorii lucrării au adăugat, în mod benefic, Amintiri la susținerea Tezei de doctorat, ce cuprind date inedite, deosebit de semnificative, valoroase. 
  
5. Capitolul Studii este cel mai amplu, cuprinzător, de o valoare aparte, cuprinzând zece studii fundamentale, publicate de Prof. univ. dr. Octavian Ionescu în limba română și franceză, definind elocvent preocupările sale investigaționale, sui generis, în domeniile: Drept Civil, Public și Privat, Filosofia Dreptului etc. În mod inspirat, coordonatorii au inclus într-un capitol distinct texte inedite, elaborate de profesorul Ionescu în diferite perioade ale vieții și care n au putut fi publicate, datorită opresiunii la care a fost supus o perioadă lungă, în vechiul regim. 
  
6. Apreciem în mod cu totul deosebit, componența capitolului final intitulat Despre Octavian Ionescu, în care autorii au dat cuvântul, au publicat aprecierile, opiniile unor personalități de prestigiu ale vieții universitare și culturale ale Iașului, printre care remarcăm: Prof. univ. dr. Mihai Jacotă, Prof. univ. dr. Gh. Scripcaru, Acad. Alexandru Zub, la care se adaugă Prof. univ. dr. Georges Kalinowski ș.a. 
  
În finalul acestei valoroase lucrări consacrate vieții și operei impresionante a unui promotor și slujitor jertfelnic al Drepturilor Omului, coordonatorii au inclus 27 de documente din vasta Arhivă personală a Profesorului Octavian Ionescu, de o valoare inestimabilă, care ne furnizează informații privind viața universitară din capitala Franței, în perioada interbelică, în comparație cu mediul academic românesc, și apoi cu decăderea valorilor și tradițiilor acestuia, în anii regimului dictatorial stalinist. 
  
Ca fost student premiant al Facultății de Drept de la Universitatea „Alex. Ioan Cuza” și discipol doar pentru scurt timp, al distinsului, reputatului magistru, Octavian Ionescu, februarie-martie 1950, întrucât s-a produs actul inuman al îndepărtării sale de la catedră (la decizia unui grup de alogeni, de intruși în viața universității ieșene), am citit cu emoție acestă lucrare care vine să restabilescă adevărul, să pună în lumină valoarea autentică a marelui jurist și pedagog universitar ieșean, Octavian Ionescu. 
  
Îndeplinesc o datorie de conștiință, menționând faptul că atunci, în anul 1950, au fost repudiați de la catedră și alți profesori de aceeași valoare, precum: Valentin Georgescu, un redutabil specialist, savant în Dreptul Roman; Nicolae Buzea, titularul catedrei de Drept Penal ș.a. 
  
Pe când vom putea, oare, lectura o lucrare consacrată acestor somități și altor victime din rândurile „monștrilor sacri” ai Comunității academice ieșene? 
  
Felicit în mod cordial, sincer, pe autorii și coordonatorii acestei lucrări, pentru ampla documentare științifică și arhivistică, pentru spiritul analitic și obiectiv promovat, în prezentarea vieții și operei savantului Octavian Ionescu. 
  
Sunt convins că opera autorilor, a coordonatorilor, are o amplă adresabilitate, ea va fi studiată cu interes de către corpul didactic universitar, de studenți și, nu în ultimul rând, de publicul larg. 
  
A scrie cărți – releva Constantin Noica – înseamnă a comunica cu departele tău în timp și a milita pentru o conștiință mai bună. 
  
Acestea sunt și dezideratele care au călăuzit strădaniile demne de admirat ale distinșilor autori. 
  
Prof. univ. dr. doc. Constantin Marinescu 
  
Referinţă Bibliografică:
IN MEMORIAM OCTAVIAN IONESCU (1901-1990), PROFESOR DE DREPT CIVIL LA UNIVERSITATEA DIN IAȘI MEMBRU AL CONSILIULUI LEGISLATIV AL ROMÂNIEI / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1392, Anul IV, 23 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!