CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  O carte de sinteza despre cultura romana si raportarea la universalitate
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O carte de sinteză despre cultura română şi raportarea la universalitate 
  
Autor: Const. Gh. Marinescu 
  
Dr. Catinca Agache 
  
La Editura „Samia” din Iaşi a apărut, nu de mult, o carte remarcabilă prin conţinut şi abordarea dintr-o perspectivă modernă a unor noţiuni fundamentale de fenomenologie a culturii, a unor problematici cu adâncime în istorie dar foarte actuale într-o societate ce pare să-şi piardă reperele valorice, să creeze confuzii şi debusolări. Naţional şi universal în Cultura Română este titlul acestui nou volum al prof. univ. dr. Constantin Marinescu, recunoscut prin febrilitatea preocupărilor sale polivalente, între care un loc aparte ocupându-l cultura, literatura, filozofia şi istoria românilor, raportate continuu la universal. Interesul autorului pe această linie este mai vechi şi el înscrie cel puţin cinci cărţi (realizate singur sau în colaborare) , ce figurează şi astăzi în bibliografiile de profil. Editată sub egida Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Universităţii „Apollonia” din Iaşi, Institutului de Cercetări ,, Acad Ion Haulică” şi „Ligii Culturale Române”, lucrarea beneficiază de două substanţiale prefeţe semnate de acad. Mihai Cimpoi şi prof. univ. dr.Victor Crăciun. De înaltă ţinută ştiinţifică, scrierile sale sunt foarte plăcute la lectură, graţie acelei arte a dialogului pe care autorul o stăpâneşte, senzaţia fiind că ele sunt rostite şi nu scrise. De altfel, profesorul Constantin Gh. Marinescu este recunoscut ca un excelent pedagog, un ,,om dialogal”, cum apreciază acad. Mihai Cimpoi. Profesor universitar şi doctor docent (1996), conducător de doctorate şi docenţe, cu o activitate didactică, ştiinţifică şi publicistică remarcabilă, autentic promotor pe tărâmul culturii, profesorul C. Gh. Marinescu şi-a fixat întreaga sa activitate ştiinţifică pe doi mari piloni, două problematici fundamentale: universalitatea culturii româneşti şi unitatea poporului român. Teza sa de doctorat (1956) făcând trimitetere, încă de la începutul carierei didactice, spre un domeniu ce va rămâne preferat în cercetarea sa: filosofia istoriei. 
  
Lucrarea de faţă este o sumă a cercetărilor sale în domeniu, un tratat aproape exhaustiv, editat ca un corolar a peste şase decenii neîntrerupte de carieră universitară şi activitate ştiinţifică. Problematicile abordate vizează interrelaţia dintre naţional şi universal, dintre cultură şi naţiune, cultură şi conştiinţa naţională, istorie şi cultură, literatură şi cultură, totdeauna privite din prisma culturii, istoriei şi filozofiei naţionale. Autorul abordează sincronic şi diacronic vastul material, îl struneşte şi-l ordonează metodic, pentru a fi cât mai clar şi pe înţelesul nu numai a lectorului avizat ci şi al publicului larg. Aduce în atenţia contemporanilor chestiuni analizate, dar trecute printr-o viziune neanchilozată, proaspătă, în ritm cu mutaţiile din societatea contemporană, precum: specificul naţional şi universalitate în cultura română; umanismul românesc, tradiţie şi înnoire. Accentuează ideea că specificul naţional , caracteristică fundamentală a unei culturi, este cota ei de originalitate (limba, tradiţia, obârşia, credinţa), paşaportul intrării în spaţiul generos dar exigent al culturii universale. Un loc aparte îl acordă aportului cronicarilor, cărturarilor şi scriitorilor români, al personalităţilor literare şi istorice, dar şi filozofilor, sociologilor români la teoretizarea acestor problematici, la integrarea valorilor naţionale româneşti în spiritualitatea europeană şi universală. Realizează chiar profiluri ale unor personalităţi (Nicolae Iorga, Constantin Rădulescu Motru şi Dimitrie Gusti, George Călinescu ş.a.) 
  
Definită îndeobşte ca ,, atribut universal al umanităţii”, ce are ,,rădăcinii naţionale”, cultura suportă astăzi atacul de la o multitudine de stimuli veniţi dinspre societatea consumatoristă, mondialistă, fiind în continuu proces de adaptare, dar şi de conservare. 
  
Cu o vastă şi solidă cultură umanistă, profesorul Constantin Marinescu trece de la o epocă istorică la alta, de la un domeniu la altul, de la o personalitate la alta, de la o problematică la alta, cu o dezinvoltură de admirat, dovedind o capacitate de sinteză, o gândire filozofică şi o viziune ştiinţifică remarcabilă, pentru o perioadă de scepticism întins ca o cangrenă. Recunoscut politolog, el aduce în discuţie chestiuni foarte actuale ale filozofiei politice, precum apartenenţă etnică şi multiculturalism, multiculturalism şi pluralism, pluralismul cultural etc. 
  
Sub titlul Universalitatea operei eminesciene, profesorul face o prezentare (preocupare a sa din ce în ce mai susţinută) a monumentalei lucrări, unică în spaţiul literar românesc, Mihai Eminescu. Dicţionar enciclopedic, realizată de reputatul eminescolog, acad. Mihai Cimpoi (publicată la Editura „Gunivas” din Chişinău), subliniind importanţa covârşitoare a acesteia pentru eminescologie şi literatura română, punctând câteva idei susţinute de autor, între care: „personalitatea intelectuală singulară în literatura română” a lui Mihai Eminescu, „vocaţia sa indiscutabilă a europenităţii şi universalităţii” ş.a.. 
  
Volumul Naţional şi universal în Cultura Română se încheie cu două profiluri critice dedicate, unul, preşedintelui „Ligii Culturale Române”, prof. univ. dr. Victor Crăciun, celălalt, prietenului şi colaboratorului său, cu ani în urmă, reputatul filozof al culturii, Alexandru Tănase, trecut prematur la Cele Veşnice. Alexandru Tănase, scriitorul-filosof, filosoful-scriitor şi universitar de elevată cultură este, cred, singurul articol-evocare publicat în ultimele două decenii despre cel care s-a aplecat cu atât dăruire asupra operei lui Blaga (în afară, desigur, de tendinţele demolatoare ale culturii române venite dinspre unii ce par să-şi fi aruncat la coş propria istorie de familie), asupra istoriei culturii în capodopere. Este un gest reparatoriu faţă de memoria marelui umanist şi teoretician al filozofiei culturii, de prestigiu european, prieten cu Sergiu Celibidache şi George Uscătescu, membru al multor academii internaţionale, uitat pe nedrept de posteritate. În colaborare cu acesta, a realizat două lucrări (Conştiinţa naţională şi valorile patriei şi Confruntări filosofice contemporane), spre care priveşte cu duioşie. 
  
O carte solidă, o carte care te poartă prin epoci şi domenii diferite, care are brodată pe ea chipul marilor făuritori de cultură română ce ne-au propulsat spre universalitate (atât cât s-a putut, în condiţiile existenţei unui hegemonism cultural al Centrului), o carte scrisă cu pasiune, cu dragoste chiar, o pledoarie pentru păstrarea neştirbită a bogatei moşteniri culturale primite, pentru respectarea valorilor româneşti şi înălţarea, afirmarea în istorie şi în universalitate prin acestea. Autorul nu deţine secretul intrării sub cupola universalităţii, el pedalează, ca şi înaintaşii săi, pe ideea păstrării identităţii naţionale, a ceea ce are unic, nerepetabil cultura română, ca parte a familiei europene. Un exemplu de devoţiune şi patriotism sincer, da, patriotism, căci se impune ca această noţiune filozofică, blamată în ultimele decenii, să fie reîncărcată de substanţa autentică şi aşezată acolo unde orice popor care vrea să rămână în istorie trebuie să o aşeze: în faptele, scrierile şi preocupările noastre, ca cetăţeni ai acestei ţări şi Europe unite în care fiecare naţiune vine cu zestrea ei unică, inconfundabilă, pe care trebuie să şi-o afirme. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O carte de sinteza despre cultura romana si raportarea la universalitate / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1363, Anul IV, 24 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!