CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Gânduri de nisip-Poezii de Catinca Agachi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Recenzie de  
  
Prof. univ. dr. Vasile Burlui, Prof. univ. dr. Constantin Marinescu 
  
Recent, a văzut lumina tiparului, la Editura „Princeps Multimedia” din Iaşi, un volum de versuri semnat de Doamna Profesor Dr. Catinca Agache. Pentru noi, şi sunt convins că şi pentru alţi prieteni sau colaboratori ai autoarei, surpriza a fost deosebit de plăcută, ţinând seama de faptul că până acum o consideram pe Doamna Profesor Agachi un scriitor talentat şi afirmat în domeniile eseisticii şi al prozei, remarcându-se printr-un roman de referinţă în literatura română, intitulat Insularii, ceea ce a motivat şi acordarea titlului de membru al Uniunii Scriitorilor din România şi Republica Moldova. Iată, însă, că distinsa autoare ne oferă, de această dată, un volum cuprinzând peste 130 de poezii, structurate în 15 capitole judicios, fericit formulate, dintre care menţionăm exemplificativ, pentru a proba, ab initio, reverberaţia psihologică a autoarei, şi anume: „Suflet împăcat”, „Sărmanul Melc-rege Lear”, „Mirajul Nordului”, „Mitologie”, „Între Nord şi Sud”, „Zi de zi”, „Miracole-n Iaşi”, „Tainice lumi”, „Casa pustie”, „Ars Moriendi”, „Chipuri din cer”, „Copilărit”. 
  
Poeziile incluse în aceste capitole reflectă, în cele mai multe cazuri, trăiri, reacţii, vibraţii sufleteşti ale autoarei, în raport cu natura, cu viaţa socială şi problematica cu care s-a confruntat în decursul timpului. Autoarea nu a fost şi nu este o personalitate izolată de viaţa cotidiană, de realităţile Cetăţii, de tendinţele tehnicizării şi stereotipizării vieţii sociale, de implicaţiile nocive ale poluării naturii şi a societăţii umane şi morale, în societatea globalizată. Lirica poeziilor doamnei profesor Catinca Agache este, sui generis, emoţionantă, captivantă, ideile „curgând fluent şi muzical”, după cum remarcă şi reputatul scriitor ieşan Daniel Corbu, care este redactorul lucrării. Subscriem la cele mai multe dintre aprecierile domniei sale, din Prefaţa intitulată „Catinca Agache sau neliniştile neîmpăcatului cu lumea”. 
  
Într-adevăr, Catinca Agache este o „neîmpăcată cu lumea”, dar nu cu orice lume, ci cu o parte din lumea societăţii contemporane, aflate într-un proces evident de degradare morală, o lume în care nu mai prevalează valorile tradiţionale ale umanismului, ale creştinismului, o lume a decadenţei şi a egocentrismului. Autoarea, cu discreţia specifică oricărui poet de factură elevată, lasă să se înţeleagă din poeziile sale, că trebuie să ne întoarcem la preceptele Creştinismului, să promovăm valorile altruismului, ale Minimei Moralia, pentru a salvgarda societatea în care ne aflăm. Ca şi Tudor Arghezi, autoarea îşi publică primul volum de versuri la o vârstă rezonabilă, a înţelepciunii, a maturităţii poetice. Credem că în demersurile sale creatoare, poetice, literare, a fost călăuzită de principiul retoric al lui Quintilian din antichitatea romană: Non multa sed multum! 
  
Tematica poeziilor doamnei Catinca Agache reflectă nu numai personalitatea, „harul său poetic”, autentic, excepţional, ci şi vasta sa cultură generală, naţională şi universală. De altfel, aceasta se explică şi prin faptul că domnia sa a avut timp de peste două decenii o valoroasă prestaţie pe „Altarul Spiritualităţii Româneşti”, conducând cu pasiune şi competenţă, una din cele mai prestigioase Biblioteci ale Iaşului. Nu întâmplător autoarea se bucură de o preţuire deosebită în lumea literară din Iaşi, dar şi din Serbia şi Republica Moldova, fiind laureata mai multor foruri literare de prestigiu, iar, mai recent, a revistei „Convergenţe Spirituale Iaşi Chişinău”, pentru eseistică şi critică literară. Unele poezii dezvăluie cu discreţie, spiritul patriotic al poetei şi ne aminteşte de aserţiunea, de îndemnul Preşedintelui Roosevelt: „Mai întâi cetăţean al ţării tale, pe urmă al lumii.” 
  
Recomandăm cu căldură această carte, nu numai studenţilor noştri şi cadrelor didactice, ci şi publicului larg, având în vedere tematica şi versificaţia sa captivante, emoţionante. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Gânduri de nisip-Poezii de Catinca Agachi / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1354, Anul IV, 15 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!