CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Cristina Emanuela Dascălu, o ”voce” particulară în poezia contemporană
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cristina Emanuela Dascălu, o "voce" particulară în poezia contemporană 
  
Poezia Cristinei Emanuela Dascălu se circumscrie neoromantismului postmodern, plasînd semne ale unei para¬digme poetice de altădată (cavalcada nocturnă, de pildă, amintind de Uhland şi Eminescu: "şi eu aud ecoul călăreţilor din miez de noapte/ Sau măcar mă infatuez cu gîndul că-l aud/ Precum monezi aruncate pe caldarîm/ Duminică dimineaţă cînd toţi sînt în biserică/ şi nu sunt de argint/ Nimeni nu vinde pe nimeni aici/ Înţelege şi lasă-te în voia mea, nu e scăpare/ În spatele copacilor imaginari/ Nu este pădu¬rea imaginată/ Nu e început sau sfîrşit/ Totul se naşte aici in medias res" - In medias res), la momentul cumpenei, între echinocţiu şi solstiţiu, lîngă formulări şi figuri minulesciene, cum sînt tristul carna¬val al vieţii şi călătorul grăbit: "Credeam că n-o să mai ajungi/ mi-era şi teamă ca nu cumva/ pe uliţele triste ale însingurării mele,/ să te oprească vreo stingheră rază/ vreun ciob în care pus-am să răsa¬ră/ speranţele din toamnele trecute./ Să nu te tai! Fii ager/ şi oco-leşte capcanele pe care/ teama mea de tine le întinde pe tăcute/ în fa¬ţa ta: sperînd ca totuşi/ să le treci; şi-n fagurul de aur/ al privi¬rii, s-adormi, tu, călător/ grăbit, pe care te-am cules drept/ talisman, din toamna asta,/ Miere şi lumină..." (Talisman). Un singur poem iese din acest tipar, în sporul poeziei, în fond: "Mai treceau trenuri scrîşnind în amurg/ Un chiştoc de ţigară fumat pe din două/ Bocănitul ritmic, aceeaşi plimbare banală,/ Papagalul şi ceaiul,/ Constelaţia nouă/ Şi gazeta cea nouă/ Şi mantaua cea nouă..." (Papagalul şi ceaiul). 
  
Poemele din Echinox sau solstiţiu se scriu în balansul baroc dintre imaginar şi "ceea ce se naşte aici in medias res", urmînd un ritual al renaşterii fiinţei după ce aceasta se va fi pulverizat, într-o geneză repetată prin erosul perce¬put atît în flacăra pasiunii, cît şi în frigul pătrunzător al (pe)tre¬cerii: "Să conjurăm zăpada să ningă peste noi/ Cu tulbure uitare, ca vinul de pe masă,/ şi lupilor din tindă să le-oferim culcuş/ şi dra¬gostea flămîndă într-un ungher de casă./ Primeşte-mă în clipă ca într-o nouă iarnă,/ Peste trăgaciul puştii umbre de şoimi trecînd;/ Din universul gheţii lin izbucnind petarde,/ şi-n liniştea amiezii eu încă mai sperînd./ Să conjurăm zăpada să ne redea iubirea,/ Prin transparenţa-i pură greşelile arzînd,/ E clipa efemer-a înfloririi tandre/ Cînd simt o fierbinţeală şi-apoi un ger trecînd" (Zăpezi): cum se ve¬de, trăirea erotică, retragerea între zăpezi sînt vegheate de figura lupului "din tindă", un simbol pe care poetul îl scoate de sub semnul infernului: lupul Cristinei Emanuela Dascălu nu e nici lupul stelar al lui Valeriu Matei, să zicem, nici fiara care conduce fiinţa spre împărăţia lui Hades, el e paznicul unei poveşti de dragoste mereu re¬petate, în ardere şi gheaţă, în oximoronul viscolului pasiunii: "se consumă un viscol/ la cota zero-a-nlănţuirii noastre/ tranşante pen¬dule cenzurîndu-ne clipa/ ţipăt de aripă frîntă, de lumină topită/ de contur nenăscut,/ ţipăt cutremurat pe retină./ Iubirea-ca un vul¬tur săgetat în priviri" (Mereu iubirea). O plimbare prin interiorul fiinţei sau în deriziunea închirierii unei "cabine de visat", o cruciadă a "macilor sălbatici" sau "pulsul unui ironorog prin vene" - aceasta este simbolistica din care creşte poezia de dragoste a Cris¬tinei Emanuela Dascălu. 
  
Poezia capătă, adesea, tonalitatea şoptit înaltă a spovedaniei, asociind tăcerea, refluxul ei, trăirii erotice; în poemele din Echinox sau solstiţiu, tăcerea e un edificiu, se construieşte, avînd trepte ("şi urzicat de temeri, stingher va fi urcuşul/ pe care bucuria-şi va trece fine mîini;/ nu-ţi fie teamă, clipa înlănţuind clădi-va/ din treptele tăcerii-o punte spre abstract" , scrie poetul în Poem de dragoste) şi, iată, versanţi pe care se ros¬togolesc, şoptite, cuvintele pasiunii: în tăcerea de la capăt, scrie Cristina Emanuela Dascălu e regăsirea fiinţei şi a cuplului erotic. Cîteva simboluri dau adîncime viziunii poetice: marea din poeme precum Remember, Ţărm, Asfalt, Nu vei simţi risipa căutării, Zănatic zbucium, Un singur trup sau cocorii, cu ţipătul trist al plecării, dar şi cu amplul zbor al întoarcerii, se asociază cu mărul păcatului primordial: "va şuiera pe mare pierdută-ntotdeauna/ iubirea ce-nflorise doar pentru noi în zori/ priveam tăcută valul şi aşteptam sosirea/ cea tainică şi tandră, ca zborul de cocori" (Doar pentru noi). Şi mai e ceva. Există în orizontul mito-poetic de totdeauna credinţa că dra¬gostea se instalează prin îmbrăţişarea unui copac, mesteacăn sau măr; axis mundi pentru şamanii din vechime, copacul e asociat cu Luna şi Soarele, simbol ambivalent, masculin şi feminin, în acelaşi timp; alegorie a primăverii şi feminităţii, mărul (şi mesteacănul) reprezin¬tă arborele tutelar al vieţii şi regenerării fiinţei: cu îmbrăţişa¬rea lui poate începe noua viaţă: "ţin păsări în mînă/ Cum ţin şi/ Amurgul de braţ;/ Dar peste timp/ Din tine/ Nimic n-a mai rămas./ Doar zarzării/ Umbrind/ Alte poteci/ Pe unde-ai fost/ N-ai mai putea / Să treci/ Iubire, la alt ceas/ În altă viaţă/ Cînd înţelegi/ Că totul/ Se poate da/ Pe faţă/ Vechi ritual/ Am sărutat copacul,/ Ştiam că-i măr/ Mi-am însuşit păcatul/ Primordial/ şi greu/ Al omenirii/ Adio, dragă,/ Timpul amăgirii/ L-a măsurat pesemne/ Pendula cea vrăjmaşă" (Păcat primordial). 
  
Scriind şi trăind poezia în "pătratul speranţei", Cristina Emanuela Dascălu este o "voce" particulară în lirica ieşeană şi românească de azi. 
  
Ioan Holban 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cristina Emanuela Dascălu, o ”voce” particulară în poezia contemporană / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1341, Anul IV, 02 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!