CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Paul Leibovici         Publicat în: Ediţia nr. 1872 din 15 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Prietenia
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La anii maturităţii privesc în juru-mi căutând să-mi explic unelefenomene,situaţii peste care atunci când eram tânăr am trecut fără ale da oprea mare importanţă.Unele persoane –colegi de servici-adesea mă invitau şi îi invitam lao,,ceaşcă de taclele''.Unii se destăinuiau cum se spune ,,scoteau ofurilefie din familie, fie de la locul de lucru; alţii cereau chiar un sfat.Pe aceştea îi consideram prieteni.În zilele şi orele de repaus, sau când eram în familie, credeam nimerit săpetrecem timpul cu încă vreo două, trei familii împreună.Unii au dovedito adevărată prietenie –reciprocă.Într-o societate din ce în ce mai pragmatică, probabil ar putea păreanefiresc să vorbim, printre altele, despre prietenie.Nu mă refer la contactele prin telefon şi nici la facebook ,You Tobe,saureţeaua albastră. Vorbesc despre esenţa prieteniei, despre valoarea eiumană, ca sentiment –considerat de psihologi –că depinde fiinţa umană. Pentru mine, prieteni sunt acele persoane cărora le pasă de mine, şiinvers-îmi trezesc sentimente de bucurie, compătimire, durere. Prieteniisunt acei oameni pentru care sunt prezent la orice oră, pentru care înfiecare moment şi loc le pot cere (îmi pot cere) ajutorul şi care îşi apleacăurechea ascultând şi înţelegând.M-am gândit mult timp ce aş putea scrie despre prietenie, despre prieteniimei?!, despre rolul pe care ei îl au în viaţa mea şi cum eu la rându-mi leconstat (simt) prietenia.Şi cum la orice vârstă avem de învăţat din literatură, m-am refugiat pentruun timp printre antici şi clasici.Citind şi recitind opere –adevărate hrisoave de conduită am dat pesteIliada lui Homer .Două personaje :Ahile şi Patrocle a căror prietenie o consider desăvârşită.Am luat acest prim exemplu căci poetul orb a scris aceste pagini cu oprofunziune neîntrecută.Trăirile interioare ale omului, de la furie până lablândeţe, de la onoare până la respect, iubire şi răzbunarea sunt redateîntr-un tot lucid .Prietenia între cei doi eroi m-a fascinat căci am putut desprinde loialitateade care erau dominaţi, iubirea sinceră dusă spre apogeu. 
  
2Citez:,,Mamă iubită,e drept că pe voie făcutu-mi-a Zeus. Ce-mi foloseşte deacum dacă dus îmi e scumpul tovarăş, bunul Patroclu, la care ţineam ca la niciun prieten...(Citatul e luat din capitolul unde se descrie cum Hector îlucide pe Patroclu).Aş mai putea adăuga :între adevăraţii prieteni nu trebuie să se ţină seamade funcţie. Unul poate fi director, sau chiar ministru celălalt un simplutehnician sau om de servici.Mă voi întoarce la un exemplu din clasica literaturii universale, citând peDon Quijote şi Sancho Panza. În toate aventurile lor cei doi se descoperăunul pe celălalt. Urmărind cu atenţie pe parcursul povestirii vom observacum unul se caută pe celălalt.În fond, plăcerile materiale spre care tinde Sancho sunt expresianemulţumirii sale faţă de viaţa pe care o are în prezent, faţă de sărăcie şide limitare. El se caută pe sine. În toate aventurile lor, cei doi sedescoperă unul pe celălalt. Unul din proverbele pe care le găsesc potriviteîn ceea ce priveşte chintesenţa a ceea ce înseamnă ,,prietenia'':,,Spune-micu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti'' sau un altul ,,Nu cu cine te naşti ,cicu cine te paşti''. Don Quijote, pe patul de moarte, produce schimbări radicale, în ceea cepriveşte personalităţile amândoura. Îmi veţi reproşa ,,Domnule, trăim alte vremuri, o prietenie de tip eroic nu-şi are locul şi nici rostul în zilele noastre, când cele mai multe războaie lepurtăm cu noi înşine.Dacă am scris cuvântul,,războaie'', noi israelienii am trecut prinnenumărate războaie în cei 70 de ani de existenţă al statului.Nu odată s-a scris despre camarazii de pe front care nu şi-au părăsitprietenul (tovarăşul de armă).Privesc în urmă, am convingerea că ,,prietenia''e invocată prea des, prearapid, uneori în contexte irelevante. Prieteni nu sunt cei cu care ne întâlnim câteodată la sfârşit desăptămână ,la un pahar de vorbe, sau întâmplător pe stradă şi ne aşezămla o măsuţă ,comandând o ceaşcă de cafea. Ce vorbim...flecăreli!Schimbăm păreri despre ,,sport'', aruncăm câteva glume'' şi ne spunem: pecurând la o şuietă! 
  
3Suflete-pereche pot fi probabil şi nişte prieteni peste timp, dincolo deorice interes, decât pura prietenie şi ajutorul în privinţa progresuluispiritual.Cunosc deaproape doi prieteni adevăraţi. Doi prieteni care se vedeau, înultimii ani, doar la ziua onomastică. Fiecare cu familia sa, cu preocupărileexistenţei materiale.Unul era inginer cu preocupări de ordin tehnic, altul om de artă şiliteratură. Preocupări diferite, limbaj diferit. Ambii s-au pensionat. Nu locuiesc aproape. Au hotărât că e prea puţin,chiar insuficient să vorbească doar la telefon şi la Skaipi. Acum se văd,schimbă păreri, au găsit un limbaj comun aşa cum era pe vremeastudenţiei când dormeau în aceeaşi cameră, şi-şi împărţeau alimentele .Probabil, încet, încet s-au trezit din amorţirea materială exclusivă.Interesul inginerului pentru artă şi literatură, pentru scrierile acestuia şireciproc pentru arhitectură şi construcţie au creat o punte solidă.Prietenia nu e nimic altceva decât înţelegerea deplină, unită cubunăvoinţă şi iubire. Se prea poate că idealizez p r i e t e n i a .dar consideraţiile de mai susrămân credinţa mea, idealul unei adevărate prietenii.Nu pot încheia acest capitol fără a-l cita pe scriitorul Milan Kundera a căruiconcepţie m-am identificat şi am pornit să aştern cele de mai sus:Ceea ce mi-am dorit mereu, încă din tinereţe, din copilărie poate, a fostprietenia ca valoare mai presua de oricare alta''.Pot conclude că prima lege a prieteniei este aceasta: să cerem de laprieteni ceea ce e cinstit, să facem pentru prieteni ceea ce e cinstit şi fărăsă aşteptăm să fim rugaţi, să fim totdeauna plin de zel, să nu şovăimniciodată şi să îndrăznim să ne spunem sincer părerea. 
  
Referinţă Bibliografică:
Prietenia / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1872, Anul VI, 15 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!