CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Paul Leibovici         Publicat în: Ediţia nr. 1752 din 18 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Dragostea mai presus de orice
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am reluat tema dragostei din ,,Cântarea cântărilor'', căci am sesizat că atât fizic cât şi pe plan literar, nimic nu s-a schimbat.Aceleaşi întâlniri între tineri în centrul unei aşezări, fie mică sau mare, aceleaşi emoţii ale revederii, aceeaşi îmbrăţişare fierbinte cu sărutări savuroase. Poeţii contemporani cântă necontenit frumoasele şi purele sentimente ale dragostei. 
  
,,O! De ai fi fratele meu, 
  
Care a supt la ţâţele mamei mele! 
  
Când te-aş întâlni afară,te-aş săruta, 
  
Şi nimeni nu m-ar ofensa. 
  
Te-aş lua şi te-aş aduce la casa mamei 
  
ea m-ar învăţa 
  
să-ţi dau vin mirositor 
  
must din rodiile mele 
  
Mâna lui cea stângă să fie sub capul meu, 
  
şi dreapta lui să mă îmbrăţişeze! (din Cântarea cântărilor) 
  
Poetul ne prezintă o mulţime de sentimente, gradat la diverse intensităţi. Începând cu dorinţa de a fi iubit de alesul inimii. E poate unul dintre ostaşii lui Solomon. Exemple de acest fel vom găsi deasemenea în cartea ,,Împăraţii''din Biblie. 
  
În versurile de mai sus ni se povesteşte că în unul din sate o tânără îşi aştepta prietenul. În speranţa revederii ea îşi face planuri, căci vedea în faţa ochilor cum va decurge întâlnirea de la început şi până la sfârşit. 
  
O zi fericită! Ea vine pe uliţa principală a satului, pe unde trec oamenii spre locurile de muncă. De jur împrejur e multă animaţie. Şi iată că o întâmplare fericită, dar neaşteptată, o surpriză :David îi vine în întâmpinare ...şi ea nu se aştepta ca în o asemenea zi, şi mai ales la acea oră El, să-i iasă în cale. Cum se va comporta Ea în mijlocul mulţimii ?!În acelaş moment inima-i zvâcnea puternic. Să se îmbrăţişeze din toată inima, cu toată putera, cu o mare căldură sufletească, sau să se abţină?! E de la sineînţeles că ea nu se va abţine şi va da chemare sufletului, marii dorinţe pe care o conservase de atâta timp. Cu toate că locul întâlnirii neaşteptate era un loc public. Desigur că nenumăratele sărutări care-i va da, în focul pasiunii care o va cuprinde, nu o vor reţine de la nimic. Toţi cei care vor fi de faţă, nu vor vedea cu ochi buni acest gest, această manifestaţie de dragoste în plin public. 
  
  
Ei au blamat-o, în timp ce ea, fata tânără îşi săruta cu pasiune iubitul inimii, dragostea visurilor, tânărul lipit de ea. 
  
Pe acesta ea îl considera drept frate! 
  
/O de-ai fi fratele meu/. Tânăra îndrăgostită, biată de fericire, în ceasul acesta de înfocare îşi exprima sentimentele fără nici un fel de şovăială. Ea este conştientă că, de fapt ceea ce face în văzul publicului, nu e pe placul acestora, a celor din jur, căci unii văd într-un fel şi alţii asemenea situaţii...Sau poate în imaginaţia acestei tinere totul, dar absolut totul se poate întâmpla? Poate această comportare este naturală sau poate nu?! Dar care e asociaţia între ,,O de-ar fi fratele meu / Care a supt la ţâţele mamei mele/. Aceste două fraze sunt un apropos a dorinţei ei neînţeleasă încă, poate, în viitorul apropiat ea va fi şi mama tânără. 
  
În ceea ce priveşte locul întâlnirii :în mijlocul uliţi centrale. Încotro se va îndrepta El .,încotro se va duce? Se prea poate că ea îşi va lua rolul de conducător al acestei întâlniri şi fără multă şovăială, el ca musafir al ei îl va conduce şi nu-i va permite să se îndrepte în altă parte. Modul de a se exprima ne dă dovadă de o tânără hotărâtă, ambiţioasă care e convinsă de drumul pe care merge. 
  
Dar se pune întrebarea dacă această tânără într-adevăr îl va aduce pe iubitul ei la casa părintească? 
  
Căci, pentru vremurile acelea, această faptă înseamnă îndrăzneală ,curaj. Sau poate gândea că numai în felul acesta, marea ei dragoste îşi va găsi rezolvarea. 
  
Respectul şi onoarea casei părinteşti era oare lovită, câtuşi de puţin prin acest gest al tinerei? 
  
Urmărind desfăşurarea acţiunii, aşa cum ne-o descrie poetul, fiind vorba de o tânără cu însuşiri deosebite, un tip ieşit din comun şi soluţia impusă de tema respectivă este excepţională. Da! tânărul va fi adus în casa mamei. La ospăţ i s-a adus vin drogat cu rodii zemoase. Şi toate aceste produse au fost făcute cu mâinile ei. Poate că accentuarea acestui amănunt a fost făcut pentru a ne convinge de dragostea ei fierbinte pentru tânărul respectiv. Mâinile ei sânt de altfel prezente în toate acţiunile :ele îmbrăţişează, ele se comportă cu aceeşi căldură şi la fel de frământate ,pregătesc şi dau curs tuturor acţiunilor pe care le simte, gândeşte şi le expune. Şi iată că în final, concluzia atât de semnificativă ne este evocată scurt, printr-un acord ca şi finalul unei partituri muzicale în care toate instrumentele se concentrează într-o tonalitate unică şi totuşi diferenţiată: Cu mâna stângă sub cap/ Cu dreapta te îmbrăţişez /. 
  
  
Izvor nesecat de inspiraţie a fost această scurtă şi densă poezie pentru nenumăraţi poeţi, de-a lungul vremii. Nu numai ca subiect propriu zis , dar şi ca mod de exprimare a acestui sentiment firesc,,D R A G O S T E A''care trece prin firul generaţiilor până în zilele noastre. 
  
O exprimare de asemenea manieră, de o intensitate superioară o găsim în povestirea ,,Cartea lui Ruth''. Ea se exprimă când Neomi vrea să se despartă de Ruth, ultima evitând despărţirea. În cuvintele ei vom desluşi dragoste, şi hotărâre, putere de sacrificiu şi legământ în faţa lui Dumnezeu:,,Nu stă în mine să te las / Şi mă întorc la tine / Încotro vei merge tu, voi merge şi eu / Unde vei locui tu ,voi locui şi eu 7 Poporul tău va fi poporul meu /Şi Dumnezeul tău va fi Dumnezeul meu ...dar nimic nu mă va despărţi de tine ,decât moartea** 
  
Aruncând o privire retrospectivă asupra literaturii antice, din această perioadă nu ne va fi greu să desluşim că acest sentiment de dragoste este asemănător în literatura tuturor popoarelor. 
  
În Grecia, în sec.V î.e.n.,un poet ABRIFIDES ,în lucrarea dramatică ,,Hypolius''îşi exprima sentimentele de dragoste:Când dragostea mi-a rănit inima / M-am privit şi voceam spunea / Cum să-mi apăr suferinţa /...Oare moartea va fi mângâierea-mi !? De asemenea poetul grec Apelton (sec.V î.e.n ) a compus lungi poeme de dragoste, ale căror nuanţe sunt de o intensitate puternic dramatică. În sfârşit, în vechea literatură ebraică vom găsi la profetul Ieşaiahu versuri de dragoste cu o aceeaşi intensitate,iar poezia de dragoste a lui Şalom Ibn Gvirol pare a fi o urmare firească a preluării subiectului în nuanţe puternice. Apoi poezia lui Uri Nisan Ghensin ,,Etzel ''este fidelă atât prin temă cât şi prin exprimarea sentimentului celei din ,,Cântarea cântărilor'': 
  
,,Când se va întoarce în ţară / Îmi voi găsi liniştea / Când va veni la casa mamei /Şi ne vom îmbrăţişa / Îmi voi găsi liniştea / El mă va privi / În sufletu-mi ascuns / Eu privesc şi citesc / Reacţia bărbatului în uniformă / Îmi regăsesc liniştea /Când mâna mi-o va întinde / Şi-n a mea o va prinde /. 
  
Eroii acestui poet par a fi fraţii mai mici, dar născuţi deopotrivă din aceeaşi mamă care a preluat germenii sănătoşi ai poporului evreu. O privesc pe ,,eroina'' lui Uri şi mă gândesc la tânăra din actualitate, la seninătatea, hotărârea şi demnitatea cu care şi-a exprimat sentimentele de dragoste. 
  
Acest izvor nesecat alimentează inspiraţiile poeţiilor contemporani. 
  
  
Hana Seneş, poeta cu alte viziuni, freşte a trăit în epoca noastră, când bărbaţi şi femei luptau cot la cot. Poeta îşi exprima sentimentele de dragoste ,aducând în mijlocul acţiunii doi eroi: 
  
,,Dacă venea 
  
pe stradă 
  
Cu mâinile în buzunar 
  
Şi ochii râzând 
  
Cu sunet ritmat-cunoscut 
  
Aş fi fost uimită 
  
luminată 
  
De o scumpă viziune 
  
Imaginea ta mă pătrunde 
  
Întindeţi braţele 
  
Unindu-ne mâinile 
  
Râzând şi lăcrămând 
  
Frate! 
  
* * * . . 
  
Referinţă Bibliografică:
Dragostea mai presus de orice / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1752, Anul V, 18 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!