CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Paul Leibovici         Publicat în: Ediţia nr. 1740 din 06 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Volendam
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În plin sezon când temperaturile sunt pe la noi într-o creştere continuu,am luat drumul spre ţările nord-europene.Trecerea de la clima orientală la cea olandeză, e de necomparat căci în iulie–august clima e mult mai acceptabilă. 
  
Portul din Amsterdam era aglomerat cu ambarcaţiuni mici,mari şi aglomerat cu numeroasele vase comerciale a căror destinaţie era spre mai toate direcţiile –de la sudul europei ,nordul îndepărtat şi spre cele asiatice. 
  
Steagurile multicolore fâlfâiau în bătaia vântului abundent şi care în unele zile era atât de puternic încât rupea pânzele multicolore. Stocul steagurilor era destul de mare, încât pe la mijlocul unei zile cu un soare zgârcit, apăreau din nou, putând aă fie identificate ţările cărora aparţineau ambarcaţiunile fie ele de plăcere sau de transport al mărfurilor. 
  
Pasagerii pentru croaziere –unele pe fluviile europene-Rin ,Sena sau pe Dunăre treceau podeţul ,ba chiar traversau un alt vapor ,,al plăcerilor''sau ,,al dragostei''pentru a fi întâmpinaţi de vaporenii pe a căror epoleţi erau înscrise iniţialele croazierei. 
  
Tinerii vaporeni primeau oaspeţii cu acel zâmbet al unor gazde amabile, bucuroşi de oaspeţi. Iar ,,oaspeţii'' vorbeau nu numai limbi europene dar şi ale Americii de Sud sau chiar asiatice.Atmosfera creată de gazde,din primele minute devenise atât de intimă ,încât fiecare din pasageri se simţea,,ca la mama acasă''! 
  
Croaziera pe apele Rinului-căci la aceasta mă voi referi- era condusă de un colectiv de vaporeni cărora bună-voinţa de a fii gazde primitoare le stătea scris pe frunte. 
  
Nici n-am ştiut când şi cum valizele au ajuns în eleganta şi înspecial comoda cabină. 
  
În Sala oficială, pe mesele acoperite cu pânze sclipitoare albe de bună calitate, băuturile şi gustările îşi aşteptau onoraţii oaspeţi. După cuvântul ,,de bun venit''al directorului croazierei,a urmat prezentarea întregului colectiv în mijlocul cărora ne vom petrece atât vremea pe vapor cât şi îndrumătorii excursiilor în localităţile unde vasul va acosta. 
  
Când voia bună se aşterne în mijlocul colectivului de călători, limba de obârşie a fiecăruia nu are un loc special. Adesea pantomima, privirile prieteneşti ţineau locul japonezei,spaniolei- . 
  
Aşa dar, exact la ora fixată pe programul zilnic, vasul se pornea în larg după sunetul lung care vestea plecarea. Explicaţiile pline de amănunte semnificative nu întârziau să ne îndrume .Pasagerii urmăreau nu numai cuvintele directorului,dar căutau să identifice pe hartă locurile,monumentele sau muzeele propuse spre a fi vizitate. 
  
Primul popas al croazierei l-am realizat în pitorescul orăşel pescăresc VOLENDAM din Olanda. 
  
  
De pe punte am putut distinge pitorescul aşezării, aglomeraţia şi micile magazine a căror firme ar fi fost demne de o colecţie picturală a unui muzeu. 
  
Aşezarea a fost cunoscută încă din evul mediu. În apropiere a existat oraşul ADAM care pe măsura vremii şi-a lărgit perimetrul. Ramura pescuitului s-a desvoltat într-atât încât a fost necesar să se pună temei unui port pentru prosperitatea comerţului pescăresc. 
  
Încă la începutul secolului XX odată cu desvoltarea comerţului pescăresc ,Volendamul a devenit cunoscut nu numai în împrejurimi ci despre frumuseţiile naturale, ospitalitatea locuitorilor s-a dus vestea până departe în Europa centrală. 
  
Artiştii plastici se pare c-au găsit aici nu numai un loc de odihnă dar şi un izvor de inspiraţie. Aşa ne explicăm faptul că Pablo Picasso şi mai apoi Pierre-August Renoire au realizat unele pânze la Volendam. Creaţiile acestora au contribuit deasemenea la cunoaşterea ,,acestei aşezări pitoreşti''care apare în agenţiile turistice sub denumirea ,,Volendam –oraşul pescariilor''- 
  
Chiar dacă în micul Muzeu al urbei nu vom găsi vreun tablou semnat de Picasso sau de Renoire, merită să ne petrcem un scurt timp aici ,admirând creaţiile unor talentaţi plasticieni olandazi, fie mai puţin cunoscuţi. 
  
Amatorii de pictură bisericească vor găsi tablouri în care sunt înfăţişate biserici de prin aşezărilr Olandei. Alte pânze dau viaţă acelor lucrări care ne prezintă ..bucătăria specifică olandeză'', iar altele ne înfăţişează oraşele Olandei preccum Haga, Leiden, Mastrix, Roterdam şi chiar micul port Volendam. 
  
Tot datorită lucrărilor frumos prezentate am făcut cunoştiinţă cu mici localităţi olandeze precum Ouwater,Iacobus,sau Verheien. 
  
Numeroase lucrări plastice ale muzeului aparţin pictorilor J.Paul Opperman, Ludwig Munthe ,,Valurile pescarilor''; Ian van Goyen ,,Mervede''sau a lui Peper Paul Robens ,,Alegoria Fortunei'', Oudegracht ,,Cumpărăturile cetăţenilor din oraş''. 
  
Volendamul este cunoscut cu deosebire în lumea sportivă prin Clubul de Sport unde se desfăşoară campionate mondiale europene. 
  
Oraşul cu micul lui port unde pot ancora vasele pescarilor cât şi cele comerciale îşi are costumele tradiţionale de o vie coloratură cât şi obiecte casnice, ceramice, pânze cu modele unice şi o largă şi apetisantă bucătărie. Cu toate că în acea zi când l-am vizitat, trecând prin stradele înguste dar pitoreşti, am fost mai întâi impresionat de aspectul îngrijit al caselor a căror vechime o putem cunoaşte datorită inscripţiilor .Ordinea ,curăţenia şi respectul pentru vizitatori este ceea ce noi am numi,,Firma de onoare a bătrânei-dar tinerei aşezări cu specific pescăresc din Olanda. 
  
  
Ne-am întors pe puntea vasului-croazieră bucuroşi de cunoştinţa cu aşezarea pitorească, cu oamenii amabili şi cu noi cunoştinţe -a unor artişti plastici şi a operelor acestora. 
  
VOLENDAM-ul un prim popas spre o călătorie de plăcere! 
  
Referinţă Bibliografică:
Volendam / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1740, Anul V, 06 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!