CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  Rinul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Deoarece croaziera după părăsirea teritoriului olandez se îndrepta spre bogatele ape ale fluviului Rin ,îmi permit să-l descriu ca pe un bun prieten care m-a însoţit timp de zece zile .  
 
L-am privit îndelungat la orele nopţii când liniştea se aşternea şi rămâneam doar noi doi:Rinul şi subsemnatul.  
 
I-am ascultat povestea vieţii care ma copleşit.Strălucirea valurilor,în special în noaptea adâncă dar luminoasă, mi-a vorbit despre tinereţea fără bătrâneţe, încrederea în sine, în viitor ...şi totuşi nu odată îmbrăţişându-l cu gândul mi-au dat lacrimile.  
 
-Ai suferit bătrâne Rin ...te cred!Tu ai văzut nu odată crime şi sânge!Poate te-ai revărsat peste malurile pe un treceai! Sau poate ai ameninţat pe vrăjmaşi acoperindu-i cu valurile tale puternice...  
 
Lung şi plin de obstacole ţi-e drumul..Rinule, câte ai văzut şi ai auzit...În cei 1230 de kilometrii pe care-i străbaţi încă din copilăria ta, câte n-ai văzut, câte n-ai auzit şi cu câţi nu te-ai luptat.  
 
Unii te compară cu Nilul,alţii cu Dunărea iar, alţii scornesc fel de fel de povestiri pe seama ta. Părinţii antichităţii te-au botezat cu superbul nume RIN a căror sunet pe cât se aseamănă cu un metal preţios, pe atâta pare o şoaptă intimă a unei voci tinere, a unui glas plăcut, a unei străluciri ..aşa cum te văd în fiecare moment.  
 
Celţii şi-au spus Rhenos, iar Romani ,,Rhemus –se vede treaba că i-ai impresionat prin puterile tale.  
 
Dar ajuns pe pământul germanilor, desvăluindu-le uriaşa ta putere şi înţelepciune te-au numit,,TATA Rhein !!  
 
Tot privindu-te, m-am întrebat nu odată de unde ieşti, care-ţi sunt originele ? De unde-ţi sunt puterile neîntrecute?  
 
-Provin din masivul muntos Keiserstulm  
 
Apoi, am aflat că în fapt eşti destul de bine întărit de cele 13 izvoare care-ţi dau noi şi noi puteri!  
 
Vezi, dragul meu Rin că te asemeni, într-o oarecare măsură cu bunicul meu care a trăit în pace zeci de ani, ca fiind cel de al treisprezecelea copil a unei familii .  
 
Pe timpul călătoriei, am observat că pământeni ţi-au marcat la fiecare 500 de km.cu o tablă.  
 
Or fi dorind să-ţi remarce puterile şi desigur înfăţişarea ca să o poată transmită generaţiilor viitoare.  
 
Şi nu e întâmplător că exact la km.555, în dreptul stâncii Lorelay de lângă oraşul Goarshaler, ambarcaţiunile opresc şi din depărtare se fac auzite versurile marelui poet Henrich Heine:  
 
Eu nu ştiu ce poate să fie  
 
Că-mi sună mereu în urechi  
 
Cu veşnica-i melodie  
 
Un basm din zilele vechi  
 
Se-ntunecă fără de vedte  
 
Lin apele Rinului curg  
 
Şi cresc ale munţilor creste  
 
Marea strălucind în amurg  
 
2  
 
Îmi scăldam privirea din zorii zilei şi adeseori nu-mi permiteam să adorm când peste întinderile nemărginite se lăsa covorul negru al nopţii.Stlele şi luna îţi luminau şălile ondulate,liniştite ,sclipitoare.  
 
Tu,îţi vedeai de drum ,fără a te tulbura cerul albăstrui,fără a te emoţiona scânteierile astrelor şi fără a te supăra pe numeroasele voci pe lângă cre treceai agale.  
 
Erau pe maluri nu numai tineri veseli,bine dispuşi ,îmbătaţi de murmurele tale ,de splendoarea trupukui tău ,a unui adevărat voinic .  
 
Şi câte legende,povestiri şi bame nu s-au scris!!  
 
Câte generaţii căutând cu privirea,răscolind cu mintea şi punându-şi la încercare fanteziile,visurile au alcătuit au povestit despre minunile pe care le-ai făcut !  
 
Oare atuci când vreun vas care purta în sânul său oameni de ispravă şi era cât pe ce să-i înghită valurile năpraynice din cauza unor vijelii venite tocmai din depărtări ,tu Rinule te retrăgeai ,iar vasul urca pe valurile tale pline de blândeţe scăpându-i de nenorocire ,de pieire.  
 
Când m-am trezit ,la orele răsăritului de soare ,păreai blând ,calm ! De unde ai luat strălucirile acelea sclipitoare?!  
 
Atunci,câte un cârd de tupiliciîşi ridicau căpşoarele şi cu o mişcare pe cât de lină pe atât de elegantă le înălţau spre puntea vasului.  
 
Salutul lor graţios,ţi-l adresau ţie !  
 
Cu privirea le înconjuram pe micile vietăţi care uneori îşi scuturau trupuşorul firavdepărtându-se de privirea mea.  
 
Pe malurile depărtate câteva răţuşte numai ce se treziseră şi au pornit+o în căutarea ,,mesei de dimineaţă''!  
 
-Uite cu cât elan au pornit-o la drum!  
 
Îşi desfăşurau aripile adeseori colorate viu,ţinându-se în şir una după alta..  
 
Firimiturile le înghiţeau în grabă şi uneori îmi aruncau priviri blânde.,gingaşe.  
 
Desigur Rinule răţuştele sunt ale tale vechi cunoştiinţe! Ba chiar prietene care nu odată te-au întâmpinat cu sunetele gasurilor vioaie,privirile cristaline şi ţi-au făcut chiar semne de prietenie când îşi fâlfâiau aripile în semn de bun venit!  
 
Şi fiindcă locurile prin care treci ,ţărilr pr care le străbaţisunt atât de diferite,uneori rămâneam pe puntea vasului închis într*o ecluză aşteptţnd semnul de a putea înainta.  
 
Rinule ,apele-ţi creşteau şi iar erai ca Făt-Frumos,viu şi vesel ,mândru şi nespus de semeţ.  
 
Un cârd de lebede albe ţi-au ieşit în întâmpinare.  
 
-Ia să vedem care din voi e mai mândru!?  
 
Căpşoarele lebedelor cu gâturi lungi şi ochi vii ,te salutau .Lebedele se îndepărtau de vas ,iar tu Rinule îţi vedeai de drumul tău lung...care nu se mai sfârşea!!  
 
Referinţă Bibliografică:
Rinul / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1720, Anul V, 16 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!