CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Paul Leibovici         Publicat în: Ediţia nr. 1696 din 23 august 2015        Toate Articolele Autorului

Prietenie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La anii maturităţii privesc în juru-mi căutând să-mi explic unele fenomene,situaţii peste care atunci când eram tânăr am trecut fără ale da o prea mare importanţă. 
  
Unele persoane –colegi de servici-adesea mă invitau şi îi invitam la o,,ceaşcă de taclele''.Unii se destăinuiau cum se spune ,,scoteau ofurile fie din familie,fie de la locul de lucru;alţii cereau chiar un sfat. 
  
Pe aceştea îi consideram prieteni. 
  
În zilele şi orele de repaus,sau când eram în familie, credeam nimerit să petrecem timpul cu încă vreo două ,trei familii împreună.Unii au dovedit o adevărată prietenie –reciprocă. 
  
Într-o societate din ce în ce mai pragmatică ,probabil ar putea părea nefiresc să vorbim ,printre altele ,despre prietenie. 
  
Nu mă refer la contactele prin telefon şi nici la facebook ,You Tobe,sau reţeaua albastră. Vorbesc despre esenţa prieteniei,despre valoarea ei umană,ca sentiment –considerat de psihologi –că depinde fiinţa umană. 
  
Pentru mine ,prieteni sunt acele persoane cărora le pasă de mine,şi invers-îmi trezesc sentimente de bucurie ,compătimire,durere.Prietenii sunt acei oameni pentru care sunt prezent la orice oră,pentru care în fiecare moment şi loc le pot cere(îmi pot cere)ajutorul şi care îşi apleacă urechea ascultând şi înţelegând. 
  
M-am gândit mult timp ce aş putea scrie despre prietenie,despre prietenii mei?!,despre rolul pe care ei îl au în viaţa mea şi cum eu la rându-mi le constat (simt)prietenia. 
  
Şi cum la orice vârstă avem de învăţat din literatură,m-am refugiat pentru un timp printre antici şi clasici . 
  
Citind şi recitind opere –adevărate hrisoave de conduită am dat peste Iliada lui Homer . 
  
Două personaje :Ahile şi Patrocle a căror prietenie o consider desăvârşită. 
  
Am luat acest prim exemplu căci poetul orb a scris aceste pagini cu o profunziune neîntrecută.Trăirile interioare ale omului ,de la furie până la blândeţe ,de la onoare până la respect ,iubire şi răzbunarea sunt redate într-un tot lucid . 
  
Prietenia între cei doi eroi m-a fascinat căci am putut desprinde loialitatea de care erau dominaţi ,iubirea sinceră dusă spre apogeu. 
  
  
Citez:,,Mamă iubită,e drept că pe voie făcutu-mi-a Zeus.Ce-mi foloseşte de acum dacă dus îmi e scumpul tovarăş ,bunul Patroclu,la care ţineam ca la nici un prieten...(Citatul e luat din capitolul unde se descrie Hector îl ucide pe Patroclu). 
  
Aş mai putea adăuga :între adevăraţii prieteni nu trebuie să se ţină seama de funcţie.Unul poate fi director ,sau chiar ministru celălalt un simplu tehnician sau om de servici. 
  
Mă voi întoarce la un exemplu din clasica literaturii universale ,citând pe Don Quijote şi Sancho Panza.În toate aventurile lor cei doi descoperă unul pe celălalt.Urmărind cu atenţie pe parcursul povestirii vom observa cum unul se caută pe celălalt. 
  
În fond ,plăcerile materiale spre care tinde Sancho sunt expresia nemulţumirii sale faţă de viaţa pe care o are în prezent,faţă de sărăcie şi de limitare.El se caută pe sine.În toate aventurile lor,cei doi se descoperă unul pe celălalt.Unul din proverbele pe care le găsesc potrivite în ceea ce priveşte chintesenţa a ceea ce înseamnă,,prietenia'':,,Spune-mi cu cine te însoţeşti,ca să-ţi spun cine eşti'' sau un altul,,Nu cu cine te naşti ,ci cu cine te paşti''. 
  
Don Quijote ,pe patul de moarte ,produce schimbări radicale,în ceea ce priveşte personalităţile amândoura. 
  
Îmi veţi reproşa,,Domnule ,trăim alte vremuri,o prietenie de tip eroic nu-şi are locul şi nici rostul în zilele noastre,când cele mai multe războaie le purtăm cu noi înşine. 
  
Dacă am scris cuvântul,,războaie'',noi israelienii am trecut prin nenumărate războaie în cei 66 de ani de existenţă al statului. 
  
Nu odată s-a scris despre camarazii de pe front care nu şi-au părăsit prietenul(tovarăşul de armă). 
  
Privesc în urmă,am convingerea că prietenia''e invocată prea des,prea rapid,uneori în contexte irelevante. 
  
Prieteni nu sunt cei cu care ne întâlnim câteodată la sfârşit de săptămână ,la un pahar de vorbe,sau întâmplător pe stradă şi ne aşezăm la o măsuţă ,comandând o ceaşcă de cafea.Ce vorbim...flecăreli!Schimbăm păreri despre ,,sport'',aruncăm câteva glume''şi ne spunem:pe curând la o şuietă! 
  
  
Suflete-pereche pot fi probabil şi nişte prieteni peste timp,dincolo de orice interes,decât pura prietenie şi ajutorul în privinţa progresului spiritual. 
  
Cunosc deaproape doi prieteni adevăraţi.Doi prieteni care se vedeau ,în ultimii ani,doar la ziua onomastică.Fiecare cu familia sa,cu preocupările existenţei materiale. 
  
Unul era inginer cu preocupări de ordin tehnic ,altul om de artă şi literatură.Preocupări diferite,limbaj diferit. 
  
Ambii s-au pensionat.Nu locuiesc aproape.Au hotărât că e prea puţin ,chiar insuficient să vorbească doar la telefon şi la Skaipi.Acum se văd ,schimbă păreri ,au găsit un limbaj comun aşa cum era pe vremea studenţiei când dormeau în aceeaşi cameră,îşi împărţeau alimentele . 
  
Probabil ,încet,încet s-au trezit din amorţirea materială exclusivă.Interesul inginerului pentru artă şi literatură,pentru scrierile acestuia şi reciproc pentru arhitectură şi construcţie au creat o punte solidă. 
  
Prietenia nu e nimic altceva decât înţelegerea deplină,unită cu bunăvoinţă şi iubire. 
  
Se prea poate că idealizez p r i e t e n i a .dar consideraţiile de mai sus rămân credinţa mea ,idealul unei adevărate prietenii. 
  
Nu pot încheia acest capitol fără a-l cita pe scriitorul Milan Kundera a cărui concepţie m-am identificat şi am pornit să aştern cele de mai sus: 
  
Ceea ce mi-am dorit mereu,încă din tinereţe ,din copilărie poate,a fost prietenia ca valoare mai presua de oricare alta''. 
  
Pot conclude că prima lege a prieteniei este aceasta:să cerem de la prieteni ceea ce e cinstit,să facem pentru prieteni ceea ce e cinstit şi fără să aşteptăm să fim rugaţi,să fim totdeauna plin de zel,să nu şovăim niciodată şi să îndrăznim să ne spunem sincer părerea. 
  
Referinţă Bibliografică:
Prietenie / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1696, Anul V, 23 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!