AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  Uniunea Europeana a murit? Europa îşi trage ultima suflare…
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dacă analizăm mai atent situaţia în care se află întreaga Europă în această perioadă, mai exact după toţi aceşti ani interminabili de criză economică (dar şi morală), este destul de simplu de înţeles că în zilele noastre tocmai asistăm la moartea Europei, căci moartea Uniunii Europene pare că s-a întâmplat demult. Nu mai dau exemple, deşi există destule. Din păcate, Uniunea Europeană pare că mai există doar pe hârtie. Practic şi funcţional, a dispărut demult. Dar să ne preocupăm acum de soarta Europei, respectiv de ceea ce a mai rămas din ea, o Europă cu o populaţie îmbătrânită, aflată în imposibilitatea de a mai desfăşura chiar şi unele activităţi de bază, fără aportul (şi importul) de forţă de muncă adusă tocmai de pe alte continente. Nu este totul să ai bani, căci la un moment dat chiar cu toţi banii în buzunar, tot nu mai ai cu cine să lucrezi, sau mai mult, s-ar putea să te trezeşti că europenii adevăraţi au ajuns în minoritate. Şi nu vorbim acum despre minoritatea religiei, căci prezentul subiect nu ţinteşte problema raportului de religii pe bătrânul continent. Se presupune că am depăşit deja acest aspect… sau nu?  
 
După umila mea parere, chiar în lipsa aprofundării ştiintelor politice, deşi nici expert în istorie nu sunt, pot totuşi să constat cu relativă surprindere, că problema imigranţilor nu doar că pune la grea încercare conducerea Europei, dar tinde să adeverească tot mai mult vorba “unde este multă ştiinţă este şi multă prostie!”. Iar când mă refer la ştiinţă, mă refer la democraţia dusă la extrem. De ce? Pentru că problematica imigranţilor din Europa este o chestiune cu două tăişuri. Totul se poate termina bine sau foarte rău (pentru europeni). Din păcate, în acest moment, Europa (sau mai bine zis ceea ce a mai ramas din Uniunea Europeană) se află la capitolul… multă prostie. Calul troian al imigranţilor ajunşi în Europa o poate face să colapseze rapid. Europa poate face implozie, distrusă fiind de la exterior către interior, dar cu ajutorul incompetenţei din interior. Toată această bâjbâială precum şi lipsa de luciditate a conducătorilor Europei poate duce în cel mai scurt timp la cea mai mare cădere a acesteia, din toata istoria lumii. Ne putem trezi cu un soi de lovitură de stat dusă la cel mai profesionist nivel la care nu ne-am fi putut gândi vreodată. Dar acum nu mai vorbim despre o lovitură de stat, ci despre posibilitatea dispariţiei identităţii şi suveranităţii unui întreg continent sau a unei întregi uniuni, uniune care se pregăteşte de mult timp să devină o imensă naţiune. Este oare posibil ca un întreg continent să se predea fără să fie tras vreun foc? Da, se poate! Avem deja exemplul Troiei în istoria antică, dar şi multe altele.  
 
Poate că unii vor spune că acest tip de gândire este una paranoică, căci acest lucru nu se va întâmpla vreodată. Europa este puternică, este o imensă putere militară, mai ales ajutată de către NATO, aşadar nici gând să se întâmple aşa ceva! Dar şi în istoria lumii au fost câştigate războaie importante fără să lupte cineva. Cât despre al doilea Război Mondial, iarăşi nu mai este cazul să dau exemple de state care au capitulat fără să se tragă vreun foc, dacă luam exemplul din perioada Germaniei expansioniste. Apoi, nici nu mai este cazul să dau exemple de state care au capitulat economic în ultima vreme, atât în faţa marilor puteri mondiale cât şi în faţa unor state mai mari, relativ vecine. Evident, puteţi bănui şi dumneavoastră care sunt unele şi altele.  
 
Până la urmă, cine sapă groapa altuia, cade singur în ea. Cine a făcut cărţile pentru a distruge economic alte ţări, poate ajunge acum în situaţia în care va primi indirect pedeapsa meritată. Istoria se repetă. De fiecare dată, fiecare mare imperiu a colapsat în baza propriilor greşeli. Se întâmplă precum într-o partidă de şah, atunci când o greşeală aparent minoră făcută pe la începutul jocului, va determina spre final o pierderea întregii partide. Păcat că Europa, bătrânul continent, leagănul civilizaţiei mondiale, sursa celor mai importante invenţii, precum şi pepiniera culturii mondiale, este atât de aproape acum, după nici două mii de ani, să dispară în negura istoriei. Insă, din păcate, tot ceea ce are un început are şi un sfârşit. Printre altele, marea globalizare îşi spune şi ea cuvântul. La început părea o chestiune bună, dar acum poate că şi aceasta contribuie din plin la distrugerea identităţii multor popoare.  
 
Tot ceea ce sper, este faptul că m-am înşelat, că nu am fost suficient de inteligent, poate puţin paranoic, încât să mă îngrijorez prea mult de soarta Europei şi a cetăţenilor ei, chiar şi atunci când nu este cazul. Dar dacă voi avea dreptate, oare cine va plăti factura incompetenţei celor din vârf? Nu cumva vom plăti tot noi oamenii de rând, sub o altă formă de carne de tun, fie în faţa tancurilor, fie în faţa războiului economic (ceea ce s-a şi întâmplat până acum), sau chiar în faţa unei posibile forme de terorism dus la cel mai înalt nivel de profesionalism? Poate că numărătoarea inversă a şi început. În acest caz, de acest tip de război neconvenţional, numai Dumnezeu ne mai poate scăpa...  
 
Paul Gheorghiu.  
 
Referinţă Bibliografică:
Uniunea Europeana a murit? Europa îşi trage ultima suflare… / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1715, Anul V, 11 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!