CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Civilizatie >  Internetul ne-a găsit nepregătiţi!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ne aflăm la apogeul unei crize provocate de suprainformare. 
  
Problemele rezidă nu atât din abundenţa de informaţii disponibile pentru individ, ci în slaba lui capacitate de a le prelucra. 
  
Această incapacitate de analiză a fost consolidată de anii precedenţi de dominaţie a mijloacelor mass-media, de modul lor de prezentare “rezolutivă” a informaţiilor, obedientă şi ea, la rândul ei, de varii interese. 
  
Actualul nostru comportament [neprofesionist şi neprofesional] de a re-proiecta imediat o informaţie aparent “de primă mână”este oglinda dorinţei de a te pune în evidenţă, fapt care evidenţiază doar mobilitatea şi accesibilitatea individuală, nicidecum consistenţa abordării pentru formarea propriei opinii. 
  
Aici aş invoca propria zicere: “Dacă ştii faptele nu înseamnă ca stăpâneşti şi adevărul!”. 
  
Revenind la comportamentul nostru, pot spune că acest mod de gestionare a informaţiei seamănă cu o întrecere de viteză a unor concurenţi care se automutilează şi mai au şi câte un picior în gips. Ceea ce este şi mai grav este faptul ca nu toţi aleargă spre aceeaşi linie de sosire, ci fiecare îşi alege drumul lui. 
  
Convingere aceasta îmi este întărită şi de “asumarea plagiativă” a unor materiale de presă sau opinii din spaţiul virtual, prelungindu-le acestora lipsa de consistenţă prin absenţa dezbaterii. 
  
Ajungem astfel să dăm “Like” şi veştilor proaste, şi anunţurilor funebre, doar din dorinţa de a ne dovedi omniprezenţa în probleme cotidiene, dar tot departe de expertiza proprie. 
  
Concluzia? Intenetul ne-a găsit nepregătiţi în faţa asaltului informaţiei brute, iar singura noastră reacţie de apărare pare această “condică de prezenţă numită Facebook” în care semnăm cu “Like”. 
  
Ce ar fi dacă am încerca să rezistăm propriei “lăcomii în asimilarea informaţiilor”? 
  
Putem face asta fie filtrându-le, fie diversificând sursele acestora, simultan cu temperarea dorinţei de a le regurgita fără o cât mai complexă şi completă metabolizare proprie şi prealabilă. 
  
NOTĂ: Materialul reprezintă propria opinie, drept pentru care îl semnez: 
  
© ovidiu oana-pârâu 
  
Referinţă Bibliografică:
Internetul ne-a găsit nepregătiţi! / Ovidiu Oana Pârâu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1718, Anul V, 14 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ovidiu Oana Pârâu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ovidiu Oana Pârâu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!