CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Civilizatie >  Drumul de la Colecţie la Trilogie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am început cu mulţi ani în urmă să colecţionez clopote, clopoţei, talăngi şi zurgălăi din ţară şi străinătate, din zonele în care am avut şansa să ajung de-a lungul timpului. Achiziţionate din anticariate sau de pe piaţa liberă, primite de la prieteni sau colegi, acestea s-au transformat în timp într-ocolecţie al cărei profil l-am dirijat şi restricţionat către o largă varietate tipologică, menită să acopere un număr cât mai mare de zone culturale din lume, evitând repetiţiile şi eliminând asemănările. 
  
Am ajuns astfel să deţin aproape 400 de piese care ar putea ficuprinse în următoarele categorii: 
  
- după materialul din care sunt făcute: - lemn, argilă arsă,piatră, fier, bronz, alamă, metale preţioase, sticlă,cristal; 
  
- după vechime: - cel mai vechi este din sec. 18 BC; 
  
- după mărime: - cel mai mare are 33 cm. înălţime, iar celmai mic are 12 mm; 
  
- după tip/structură: - clopote cu/fără limbă, clopoţei, talăngi şi zurgălăi; 
  
- după zona de producere: - toate continentele, excepţie Australia; 
  
- după destinaţie: - clopote de cult, de alarmă, pentru animale domestice, de protecţie, de grădină, de vapor, şamanistice, decorative etc. 
  
Colecţia este prezentată pe site-ul http://bells.zuavra.net în structura: 
  
Clopote antice 
  
Clopote şi clopoţei din lut şi piatră 
  
Clopotele şamanilor 
  
Clopote pentru animale 
  
Clopoţei sferici (zurgălăi, crotals şi Tiger bells) 
  
Clopote zoomorfe 
  
Clopoței cu mâner 
  
Clopote de cult 
  
Clopoţei decorativi 
  
Clopței Feng Shui 
  
Monede si medalii cu clopote 
  
Clopote speciale 
  
Clopote argintate 
  
O lume a clopotelor (fotografii de ansamblu ale colecţiei) 
  
Expoziții (afișele manifestărilor la care colecția a fost prezentată) 
  
Cărți despre clopote (lucrări beletristice și științifice cu titlu sau tematică despre clopote din colecția mea) 
  
Clopote ale bisericilor din România. 
  
Câteva întrebări au apărut în tot acest timp: “DE CE? DE UNDE? CUM? Şi am început să caut răspunsuri în toate zonele posibile: biblioteca personală, biblioteci cu circuit închis şi biblioteci publice, corespondenţe cu colecţionari din toată lumea şi muzeee care deţin colecţii de clopote, cu ambasadele din România şi, desigur, prin mii de ore de navigare prin Internet. După ce am strâns mii de documente şi informaţii, am început în urmă cu ani să procedez la o structurare a acestora, care în final aluat forma unei Trilogii cu numele propus:”PROIECTUL UNEI LIMBI UNIVERSALE”. 
  
- Partea. I - "SUFLETUL" – este o culegere depeste 1,200 de poezii, colinde, ghicitori, zicători, strigãturi şi licenţe poetice despre clopote, clopoţei, talãngi şi zurgãlãi, aşa cum le-am regãsit în literatura românã şi cea universalã. Conţine cca. 180 pagini (posibil de ilustrat cu fotografii ale pieselor din colecţia personala), având urmatorul cuprins: 
  
Mărturisire 
  
Cap. 1 - Clopote: - (75) poeţi români; - (48) poeţi străini; 
  
Cap. 2 – Clopoţei - (20) poeţi români; - (19) poeţistrăini; 
  
Cap. 3 – Talăngi - (11) poeţi români; - (5) poeţi străini; 
  
Cap. 4 – Zurgălăi - (7) poeţi români; - (10) poeţi străini; 
  
Cap. 5 – Licenţe poetice - (17) poeţi români; - (10) poeţi străini; 
  
Cap. 6 – Creaţii populare - Creaţii populare româneşt;- Colinde străine 
  
Cap. 7 – Diverse - Cântece străine 
  
Cap.8 - Clopotele în literatură 
  
Cuvânt de încheiere al autorului 
  
– Partea a II-a - "NEGURA" abordeazã, în sintezã, problematica apariţiei şi diversificãrii, utilizãrii clopotelor, clopoţeilor, talãngilor şi zurgãlãilor în toate cele 7 continente şi în toate timpurile (cca 300 depagini din care ½ ilustrate); 
  
Confesiunea unui clopot 
  
Cap. 1 - O privire spre începuturi… 
  
origini 
  
atestări 
  
definiţii 
  
dicționar tematic 
  
listă utilizări clopote 
  
listă utilizări clopoţei 
  
Cap. 2 – Povestiri şi adevăruri despre clopote 
  
2.1 – Clopotele României 
  
2.2 – Clopotele Asiei 
  
2.3 – Clopotele Rusiei 
  
2.4 - Clopotele Africii 
  
2.5 – Clopotele în Europa creştină 
  
2.6 – Clopotele în Lumea Nouă 
  
2.7 – Clopote ale Păcii şi Libertăţii 
  
2.8– Clopote pe ape şi sub ape 
  
Cap. 3 – Clopotele în muzică sau muzica clopotelor 
  
Cap. 4 – Clopote pentruanimale 
  
Cap.5 – Clopoţeii sferici 
  
4.1– Zurgălăi 
  
4.2 – TigerBells 
  
Final 
  
Bibliografie 
  
– Partea a III-a – “CREDINŢA" a fost concepută ca un album destinat prezentãrii unor clopote celebre din lume şi din România (aproape 100 planşe color cu note sintetice) 
  
Final 
  
Primul exemplar-manuscris al lucrării, l-am dăruit în anul 2006 Părintelui Patriarh Teoctist, care a avut amabilitatea să-l supună atenţiei specialiştilor de la Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. Această instituţie confirmă caracterul inedit, complex şi interesant al lucrării, părere care se adaugă afirmaţiei mele că o astfel de abordare este un demers unic în literatura românească şi între foarte puţinele titluri din literatura de specialitate mondială – poate singular prin diversitate şi complexitate tematică. 
  
Lucrarea este concepută pornind de la principiile ecumenice, conţine informaţii verificate ştiinţific şi date egale ca ton şi conexe cu toate religiile lumii, introduce ipoteze şi clasificări proprii, dar evită transformarea acestora în elemente de dispută interconfesională, având ca menire principală o foarte buna informare tematică a cititorilor pe o problematică trecută la noi într-o nedreaptă uitare. 
  
Eu am putut să identific un potenţial interes pentru publicare prin intermediul unor alţi colecţionari din USA, Anglia sau Rusia, colegi cu care mă aflu într-un permanent schimb de informaţii. 
  
Pornind de la aceste date, am început demersurile pentru identificarea soluţiilor financiare şi logistice pentru transformarea ei din proiect într-un titlu editorial. 
  
Referinţă Bibliografică:
Drumul de la Colecţie la Trilogie / Ovidiu Oana Pârâu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1706, Anul V, 02 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ovidiu Oana Pârâu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ovidiu Oana Pârâu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!