CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Olguţa Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1852 din 26 ianuarie 2016        Toate Articolele Autorului

REMEMBER
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Îţi aminteşti? - Un Marian Malciu îndrăgostit de esenţa dragostei. Un Marian Malciu nostalgic, care, printr-o îmbinare perfectă a imaginii iubitei cu natura, reuşeşte (încorsetat de rigorile sonetului într-o formă fixă, ce vizează octava, folosind doar două perechi de rime îmbrăţişate şi două terţine cu rime împerecheate, care pot fi considerate ca fiind un sextet cu rime împerecheate - cdcdcd) în acest sonet, dar şi în altele din ultima vreme, să îşi definitiveze contururile unei poezii de evidentă sensibilitate neo-romantică. Erosul este principiul vital ce-l revitalizeză, evitând efuziunile sentimentaliste, ieşind de sub egida superficialului.  
Autorul nu se complace în melancolii de circumstanţă, ci mai degrabă, prin valorile sale sugestive creează o simbioză perfectă între cea pe care, aş putea spune, o idolatrizează (femeia) şi natură, portretizând-o prin comparaţii alese cu atenţie: „În ochii-ţi plini cu flori de primăvară, / În glasu-ţi cristalin săltând prin vară, / În toamna care-ţi colorează gura." - declarând fără echivoc prin întâiul vers: „Iubindu-te, am înţeles natura", atribuindu-i acesteia gingăşia, fragilitatea, suavitatea, strălucirea şi candoarea.  
Autorul nu se opreşte aici. În strofa a doua, vine şi ne completează peisajul unei ierni erotice şi ne pune în contrast, ca în două oglinzi paralele, recele şi căldura, albul trupului şi lumina chipului cu senzaţia de cald a unei cuverturi ce acoperă comorile dragostei într-un sistem relaţional sinestezic: „Mi-ai arătat mantia iernii-n seară, / Cu voal de-argint învăluind făptura / Şi tremurând uşor pe cuvertura / Ce moale-ţi învelea la piept comoară."  
Într-un univers complex, dorit a fi doar al lui şi al fiinţei iubite, autorul îşi filtrează tumultul interior printr-o caldă mărturisire, ca într-un cântec al sufletului, dincolo de universul uman, într-o prelungă contemplare: „Am învăţat, când pătrundeai sub valuri, / Cât de frumoasă este apa mării, / Ce scumpe sunt cascadele-n şiraguri. / Prin porii tăi am mers pe drumul sării, / Cu trup m-am înălţat pe munţi şi dealuri, / Să gust pe culmi dulceaţa-mbrăţişării." O muzică izvorâtă din vers, din cuget, din simţire, un liant între trecut şi prezent, ce susţine viitorul, legându-l cu nodul eternităţii.  
Vocea poetului îmi transmite, fără a mă înşela în apreciere, prefigurarea unui nou şi de succes volum de poezie clasică şi în formă fixă.  
 
Felicitări şi mulţumiri pentru un minunat sonet, domnule Malciu Marian!  
Cu aleasă preţuire şi respect,  
O.L.T.  
 
Referinţă Bibliografică:
REMEMBER / Olguţa Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1852, Anul VI, 26 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Olguţa Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Olguţa Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!