CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Olguţa Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1468 din 07 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

OLGUŢA TRIFAN ŞI ”ARMISTIŢIUL” CU GÂNDUL REBEL DE A SCRIE VERSURI de Prof. Georgia Landur Vintilă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Am considerat dintotdeauna că orice tip de scriere este de fapt o confesiune directă sau indirectă a autorului. Vorba este imaginea sufletului…
Anticul Horaţius spunea : ”Stăpâneşte subiectul- cuvintele se vor găsi!”
”Subiectul” îl stăpâniţi foarte bine, doamna Olguţa Trifan!
Cuvintele bine alese, care îmbracă subiectul, fiind imaginea unui suflet frumos, sigur că alcătuiesc un tot bine clădit. Uneori însă, în fiecare dintre noi, apare un gând care tinde să impieteze asupra actului creaţiei, asupra avântului său fericit: ”Nu poţi spune nimic care să nu se fi spus şi mai înainte.”(Terentius)
Cu toate astea, spunem, de mii de ani, aceleaşi lucruri referitoare la încâlcitele iţe ale existenţei noastre pământeşti şi reuşim, totuşi, să fim originali…
Tot universul se filtrează prin noi şi trece dincolo, spre oameni, spre cei care ne aud sau ne citesc, cu totul nou, special, într-o diversitate infinită, nesperată…
Despre Marin Preda s-a spus că era fascinat de cuvântul oamenilor, era vrăjit de vorba siliştenilor simpli din Câmpia Burnasului. Toate aceste vorbe, prelucrate de geniul său, au dat acele opere nemuritoare…Cărţile din cărţi se nasc, vorbele din vorbele altora… Dar… să revenim la ”subiect”!
”Dilema” tânărului îndrăgostit, care nu ştie dacă e bine să-şi piardă libertatea pentru a se căsători, sau să rămână liber cu riscul de a-şi pierde fiinţă atât de dragă, a tracasat dintotdeauna mintea oricui la o anumită vârstă, pentru că, iarăşi revenindla antici, şi Publius Syrus spunea (O fi fost păţit şi el!): ”Când iubeşti, nu ştii, iar când ştii, nu iubeşti.”(Fericirea conţine în ea o fărâmă de prostie). Foarte clar aţi redat ”dilema” bietului băiat:
”S-o pierd? Nu-mi trece prin cap. Să mă leg?
Ce mă fac cu libertatea? Au! Nevasta şi copii!”
Dar, cum căsătoria este un rău necesar, hotărăşte: ”Mă însor, fie ce-o fi!”
Nici controversatul Diogene nu prea era de acord cu instituţia căsătoriei, dorindu-şi libertatea într-o societate fără prea multe legi, decât, poate, numai cu cele ale naturii…Probabil că, de aceea, la nuntă, mireasa se îmbracă în alb, iar ginerele în negru (Ştie el ce-l aşteaptă! Asta, aşa, că ”…Să mai şi zâmbim”.)
În ce priveşte ”Armistiţiul” dintre sinele nostru şi gândul care ne ţine în permanenţă ocupaţi, cu toţii ştim că ce e prea mult strică… dar şi lipsa gândurilor… indică sărăcie spirituală. Şi-atunci… fericiţi cei săraci cu duhul? (ar fi unul din aspectele zicalei).
Da, energia gândului ne fulgeră fiinţa, ne chinuie bietul ”măgar al sufletului” - trupul.
Echitabil ”armistiţiu” propuneţi:
”Îi propun târg echitabil
să-mi mai lase un răgaz
rebelul, în miez de noapte
să nu mă mai ţină treaz.
…………………………
Zău! Să nu se plictisească,
din silabe, dulci poeme,
viaţa să îmi construiască.”  
  
Natură duală a lucrurilor o surprindeţi foarte bine în poezia ”Între NU şi DA”. Orice element al vieţii este cuprins între două posibile viziuni extreme, una pozitivă, una negativă (între ele aflându-se totuşi o multitudine de variante gri) Unii oameni se conduc mai mult după raţiune, alţii după sentimente, alţii după instincte… În funcţie de asta, reacţionează diferit la aceeaşi categorie de stimuli. Raţiunea din noi este, de regulă, în război cu sentimentele, sau cu instinctele… Convieţuirea lor armonioasă în eu-l nostru intim, este opera Demiurgului care le-a îmbinat. Şi, cu toate astea, raţiunea are şi ea sentimentele ei, sentimentele-instinctul lor, instinctele-raţiunea lor.
Raţiunea ne opreşte din tentaţia spre tot ce este bun, ilegal, imoral sau care
îngraşă (vorba lui Murphy). Decizia noastră este hotărâtă de cine? Se spune că hazardul are o pondere de 90% în orientarea evenimentelor vieţii noastre. Restul depinde de noi. Sau, poate, nici restul. Bine observaţi că uneori raţiunea cenzurează prin NU, ceea ce inima aprobă prin DA:

”Acorzi cuvânt de-ntâietate
raţiunii, o laşi să spună NU!
de câte ori o vrea.
Şi ca să fie dreaptă,
c-aşa e raţiunea,
de-ndată, ea,
cuvântul inimii-l va da,
care-aţi ghicit, desigur,
fără ezitare,
se va grăbi să spună DA!”

În orice secundă luăm decizii.., alegem variante. Aţi ales varianta de a da de lucru gândului rebel, în miez de noapte, să creeze versuri. Bună alegere! Alţii mănâncă seminţe, se uită la televizor, se duc pe stadion… Atâta timp cât faci ceva care nu deranjează, din contra, face bine, este minunat!
Poezia este o melodie a culorilor care dansează cu paşi de miresme pe pajiştea emoţiilor intelectului… cred eu.
Şi… toate astea prin puterea cuvântului, căci, ”Nu există nimic mai puternic decât cuvântul” (Bion din Borysthenes).
”La început a fost cuvântul…”, poate că şi la sfârşit va fi tot cuvântul…
Păstraţi ”armistiţiul” cu gândul rebel şi daţi-i de lucru să creeze versuri spre binele celor care apreciază asta şi pentru a spori ”corola de minuni a lumii”!
Chiar dacă ne vom descoperi identitatea de gânduri, rămâne minunat modul în care ni le exprimăm.  
  

Cu respect pentru truda dăltuitorului în cuvinte - Olguţa Luncaşu Trifan,

Prof. Georgia Landur Vintilă  
  
  
  
  
  
  
  
 
Referinţă Bibliografică:
OLGUŢA TRIFAN ŞI ”ARMISTIŢIUL” CU GÂNDUL REBEL DE A SCRIE VERSURI de Prof. Georgia Landur Vintilă / Olguţa Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1468, Anul V, 07 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Olguţa Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Olguţa Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!