CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Olguţa Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1463 din 02 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

„AUTOPSIE” LA… AUTOPSIE NATURALĂ - Prof. Georgia Landur Vintilă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Reuşită autopsie a naturii aţi realizat, doamna Olguţa Trifan!  
 
”Instrumentarul” folosit e compus din minunate metafore şi personificări (”vântul recită, agitat, catrene frunzelor”, ”viscolele sărăciei”, ”mitologie locală”…), comparaţii (”Noaptea coboară albă/ precum o lectură de psalmi”).  
 
Ochiul de la fereastră surprinde o schimbare de anotimp, o schimbare, căci, se pare, schimbarea este singura constantă în viaţa noastră şi în lume…  
 
Constatarea: ”La asta se reduce totul:/ apariţii şi dispariţii”, seamănă cu afirmaţiile filozofului antic, Sofocle, care credea că ”Timpul descoperă tot ce e ascuns şi ascunde tot ce e la vedere.”  
 
Exclamaţi: ”Câtă linişte!/ Este binecuvântarea primei ninsori.” Adevărat! Zăpada are darul de însănătoşire a psihicului, de transpunere a eu-lui într-o zonă de puritate impusă de divinitate.  
 
Descopăr un detaliat tablou social, surprins de la fereastra sufletului, un tablou al înstrăinării omului de om, cu indivizi ca ”actori figuranţi / într-o mitologie locală”, ce-şi joacă, parcă, ultimul rol ”într-o lume a umilinţei”.  
 
În această lume străină, nici omul de zăpadă nu mai este cum era cândva, ci a ieşit ”istovit de tristeţe”  
 
Şi, vorba latinilor, ”Medicus curat, natura sanat”, adică… medicul îngrijeşte, natura însănătoşeşte! Peste întreg tabloul dezolant tot noaptea albă a iernii mai poate face lumină, mai poate curăţi, însănătoşi, ca lectura unui psalm: ”Noaptea coboară albă/ precum o lectură de psalmi”.  
 
Şi dacă-n lumea asta toate curg (Panta rhei), Timpul, linear sau ciclic, îşi devorează coada: ”Un an pleacă…/altul vine.”  
 
Aţi reuşit o frumoasă autopsie a mediului natural, dar şi a mediului interior, psihic.  
 
Cenuşiul de natură, ca şi cel sufletesc, se pare că a fost acoperit de liniştea albă a iernii…  
 
”Un an pleacă” (un 2014 bun, în care am avut bucuria cunoaşterii unor oameni minunaţi, care mi-au întărit convingerea că în această lume există şi oameni frumoşi, cu care merită să ţii deschise liniile comunicării), ”altul vine” ( un 2015, pentru care îl rugăm pe Domnul să-l facă cel puţin la fel de bun pentru noi toţi ca şi cel anterior, să ne aducă sănătate şi căldura comunicării interumane!).  
 
Cu speranţa şi convingerea că şi în 2015 izvorul dumneavoastră sufletesc ne va potoli setea de frumos, vă doresc  
 
La mulţi ani!  
 
Cu preţuire, prof. Georgia Landur Vintilă  
 
Referinţă Bibliografică:
„AUTOPSIE” LA… AUTOPSIE NATURALĂ - Prof. Georgia Landur Vintilă / Olguţa Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1463, Anul V, 02 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Olguţa Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Olguţa Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!