CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Olguţa Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1428 din 28 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Frumoasă devenire! AUTOR - POET AURA DAN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
  
  
Timp necuantificabil, în care încap, laolaltă, vibraţiile toate: „ picături de suflet, fărâme de viaţă, iubiri, doruri, neputinţe, dureri, trăiri, năzuinţe, visuri şi gânduri, ale mele sau inspirate din viaţa altor persoane.”  
 
Trăistuţa cu amintiri, vers, devenire!  
 
Timp învăluit, timp în lacrimi. Incertitudini şi tristeţi, timp în lacrimi... Îndoieli şi speranţă, neîmpliniri şi raze.  
 
Este ceea ce răzbate dintre rândurile volumului de debut al Olguţei Luncaşu Trifan, speranţa poetică a ţinutului vasluian mirific, ridicată, cum aburii pădurii după ploaie, rod al unor trăiri pline de prospeţime şi culoare.  
 
Drum neumblat, bătătorit de proprii paşi, cu o amprentă numai a ei, inconfundabilă.  
 
 
 
„ Te temi să-mi spui...  
Nebunia  
face parte din cotidian,  
puţină nu strică.  
Nu aude nimeni,  
eşti sigur?  
Pot spune ceva?  
Mă voi naşte din nou!”  
 
 
 
Dincolo de cotidianul anost (sau, poate, în ciuda lui) descoperim un suflet nepervertit, vibrant, învăluit în nostalgia trecutului, copleşit de amintiri până la anularea, neantizarea prezentului, un suflet delicat şi singur, însetat de tandreţe şi împărtăşire.  
 
Nevoia de iubire, iubirea pentru frumosul care a fost şi nu mai e, drama despărţirii de suflete dragi, face din volumul „43” al Olguţei Luncaşu Trifan, spovedania unei poete care îşi devansează vârsta prin ascuţimea gândirii, înţelepciunea lucrurilor şi acuitatea simţirii: „...dacă avem noroc, realizăm atunci / în cel din urmă ceas / că am trăit puţin, / pentru a înţelege viaţa, / dar am trăit destul / pentru-a trăi-n păcat”.  
 
În clipe de nelinişte ori de nostalgie copleşitoare, poeta se retrage în cuvânt ca într-o cochilie, Poezia apărând-o ca o platoşă oţelită, de intemperiile zilei.  
 
O anume simplitate a expresiei, în consonanţă cu trăirea nealterată a poetei, neermetizarea voită a textului, fluiditatea simţămintelor, absenţa asocierilor şocante de termeni, sunt calităţi indubitabile ale versului tânărului talent.  
 
 
 
„Te rezemi pe o zare, eşti stih nedefinit,  
picură rar, în suflet, iubiri de chihlimbar,  
paharul vieţii, o amforă de spuză,  
în trupul de femeie, slovă şi păcat”.  
 
 
 
Trecutul este perceput ca un prezent continuu, prelungindu-se în viitor, câtă vreme amintirile o copleşesc, confiscându-i fiinţa pentru minute bune, în şir, pentru ceasuri bune din ziuă şi din noapte.  
 
M-am născut mâine / în clipa de ieri, / nu îndrăzni / să-mi demolezi certitudinea! / Nu-mi lua timpul!” .  
 
E ca o supunere, visului-visării, cu ochii deschişi la cele ce curg fără întoarcere, ancestral; Timp încremenit, dăinuind în imagini sacre, în chipuri dragi, ca cele ale părinţilor, ca ale tatălui plecat, înainte de timp, printre îngeri.  
 
Frazarea suferă, sub peniţa aflată la început de drum, (ori pentru facilitarea traducerii, fiind vorba despre o ediţie bilingvă), dar acolo unde şchiopătează rima, intervine trăirea, compensatorie şi salvatoare.  
 
„Stilul e omul!” spunea cineva, cândva, undeva.  
 
Stilul Olguţei Luncaşu Trifan sunt paşii ei pe uliţele copilăriei, greu de aflat: „ Merg pe cărarea / odată bătătorită / ce-mi număra cândva paşii către şcoală. / Acum, năpădită de iarbă, / făcând eforturi / să mă recunoască, / precum bătrâna din colţ”. (În satul meu bătrân”).  
 
Cuceritoare prin simplitatea scrierii şi profunzimea trăirilor, suavitatea imaginilor, chipuri de neuitat pe retina timpului, oprit în loc de forţa amintirii.  
 
Tărâm nepreţuit, amintirile, rima, confort şi balsam pentru suflet.  
 
Poeta îndeamnă la scris în clipele de deznădejde, subliniind efectul terapeutic, vindecător pentru cel aflat „pe marginea prăpastiei”!  
 
„ Eu mă întreb, / poate inutil, / ce-ar fi fost dacă / atunci, demult, / cândva, / copilă trecutului / ar fi pus piedică / lui, timpului, / întorcându-i ceasul / cu faţa la perete?”.  
 
 
 
 
 
Prof. Dăscălescu Adina/ Poet Aura DAN  
 
 
 
 
 
 
  
  
  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Frumoasă devenire! AUTOR - POET AURA DAN / Olguţa Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1428, Anul IV, 28 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Olguţa Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Olguţa Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!